18.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Από τον Σαλή Χελιδωνάκη, ως τον Αλή Γκογκό, τον Κονταλέκο και τον Τότε, οι τύποι των παλιών Χανίων σε 24 φωτογραφίες

Ημερομηνία:

Ο Ευθύμης Λεκάκης, ιστορικός και νομικός, ανέβασε στη σελίδα του στο facebook φωτογραφίες από 24 χαρακτηριστικές φιγούρες που δέσποζαν στα παλιά Χανιά ξυπνώντας μνήμες στους παλιότερους αλλά δίνοντας και μία εικόνα σε όλους τους νεώτερους από μία εποχή που έχει περάσει εδώ και καιρό.

Οι φωτογραφίες συνοδεύονται από επεξηγηματικό σημείωμα, όπου με λίγα λόγια περιγράφονται οι άνθρωποι που απεικονίζονται.

Δείτε τις φωτογραφίες από τα “παλιά όμορφα Χανιά”

23755508_10155970610822009_1460610795691098690_n

1. Σαλής Χελιδωνάκης ο μαουνιέρης στο λιμάνι
2 Αλή Γκογκό αγωγιάτης μα και ξυπόλητος συνοδός χανουμισσών. Το 1923 στην ανταλλαγή για μα μη φύγει από τα Χανιά, πήδηξε από το καράβι ενώ εκείνο είχε ξεκινήσει να ταξιδεύει. Τον βρήκαν και τον ανέβασαν με το βίντσι…για να ανταλλαγεί σαν Τούρκος!
3. Κοντογιάννης ο γυναικάς. Δεν άφηνε γυναίκα χωρίς να την πειράξει. 
4. Κονταλέκος. Ζούσε στον Τοπανά. O Κονταλέκος και ο Μπαραμπάκος κάνανε κοινοπρακία. Στις Απόκριες ο Κονταλέκος ντυνότανε μαϊμού και χόρευε και ο Μπαραμπάκος έπαιζε ντέφι. Ο κόσμος έδινε λεφτά. Μια φορά, ο Μπαραμπάκος έδεσε τον Κονταλέκο σε ένα δέντρο πήρε τα λεφτά και εξαφανίστηκε…
5. Βαγιώ. Ζητιάνα. Στέκι της ήταν η Αγορά.
6. Τοτής ο τροχονόμος
7. Ζουμής ο πρίγκιπας
8. Βικτωρίτσα η κουτσάβλω ή Μις Αγορά. Κάθε απόκριες της κρεμούσαν στο λαιμό χοχλιδόκουπες περασμένες σε σπάγκο σαν κολιέ και στους ώμους της κρεμούσαν κιλότες και σουτιέν. Την ανέβαζαν σε μια πόρτα και την περιέφεραν στους δρόμους των Χανίων
9. Ταξής χαμάλης. Έκανε πιάτσα στην αγορά από τα ψαράδικα
10. Κοντογιάννης κοντινό πλάνο της 3 φωτογραφίας
11. Καζανόβας ο γόης
12. Τζώρτζης ο γυναικάς. Τραγουδουσε αμανέδες, τονε πλύνανε και τονε ντύνανε καλά και τους τραγουδούσε σε γιορτές στα σπίτια με αμοιβή του το φαγητό!!
13. Μάραθας ο παλιατζής. Έπιανε ο Μπαραμπάκος την κουβέντα στην Αμπλά και την έκλεβε ο Μάραθας. Κατόπιν τσακωνόταν μεταξύ τους στη μοιρασιά
14. Ηλίας Στεφανάκης. Γυρνούσε τις καφετέριες με τον φακό και μάζευε τα κέρματα απ’ το πάτωμα. Ζούσε στα Ολύμπια
15. Μαχρούσα ο Ψαράς. Πάντα κάπνιζε ναργιλέ με μεγάλο μαρκούτσι.
16. Κοκόλιας. Σαμαλάς με το μηχανάκι. Το γλυκάκι μ’ ένα ταλαράκι…
17. Μιχάλης ο αφταράς. Λαχειοπώλης είχε κρεμασμένες στο μπέτη του δεκάνες κονκάρδες με φωτογραφίες του Μητσοτάκη και αναμάσκαλα τον Κήρυκα!
18. Ελένη με τα μούσια η ζητιάνα. Χαρακτηριστικό το γέλιο της και τα πειράγματα που της έλεγαν να την πληρώσουν για να ξυρίσει τα μούσια!
19. Μπαραμπάκος ο σκουπιδιάρης. Κανονικό όνομα Παντελής Γιαννετάκης από τη Σπλάντζια. Έμενε στο Κάτω Κουμ Καπί. Όλα τα Χανιά θυμούνται το γάμο του στη Σπλάντζια. Τρεις φορές τον μαζέψανε που προσπαθούσε να φύγει από την εκκλησία. Χαρακτηριστικό γνώρισμα οι ζάρπες από τους νεαρούς ιδίως, όπου τον συναντούσαν.
20. Χρύσα Πονηρού σύζυγος του Μπαραμπάκου, αδελφή του Ηλία
21. Ηλίας Πονηρός, μοίραζε φυλλάδια κάτω από το ΚΥΔΩΝ. Τα σάλιωνε και τα έδινε! Έτρωγε στην καθιά ένα ταψί γαλακτομπούρεκο!
22. Τραμπανός από τις Καλύβες ξακουστός για τις ζάρπες του στο γήπεδο
23. Τοτής ο τροχονόμος. Στις κηδείες πήγαινε πίσω από τους παπάδες κρατώντας το σκέπασμα από την κάσα του πεθαμένου!
24. Μάκης ράφτης και μετά που τρελάθηκε τραγουδιστής. Έμενε στη Σπλάντζια, δεξιά στο περαστικό της οδού Μελχισεδέκ. Χαρακτηριστική του ατάκα: Νατνταντάν ντανταντάν εδώ Μάκης. Σάλιωνε ένα χαρτονόμισμα και το κολλούσε στο μέτωπό του!

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ