16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Από το Καράκας μέχρι την Πειραιώς, ένα «αριστερό» άλλοθι δρόμος είναι

Ημερομηνία:

του Ορέστη Βέλμαχου

Η δήθεν δημοκρατική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας τάσσεται ανοικτά υπέρ του πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα, αναγνωρίζοντας ως νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Χουάν Γκουαϊδό, που αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος με τη στήριξη των ΗΠΑ. Πατώντας στις «δημοκρατικές αρχές και αξίες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ΝΔ δεν έχει απολύτως κανένα πρόβλημα να υποστηρίξει κάποιον που αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος, δέκα μήνες μετά τις προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα. Μέσα στο παραλήρημα της εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ για το ότι δεν στηρίζει το πραξικόπημα, πιστεύοντας πως πιέζει τους πιο υπάκουους υπαλλήλους του ΝΑΤΟ να πάρουν ανοικτά θέση υπέρ του πραξικοπήματος. Αυτό φυσικά δεν πρόκειται να συμβεί και το πιο πιθανό είναι να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ κάποιους πόντους «αριστεροσύνης».

Την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό ως «προσωρινό πρόεδρο» της Βενεζουέλας και κάλεσε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνουν το ίδιο υιοθετώντας μία «ενιαία και αυστηρή θέση». Για να μην χάσουμε τα λογικά μας όμως, ας δούμε τι ακριβώς ζητά η ΕΕ, που είναι το κοινό μας σπίτι, η μήτρα της δημοκρατίας της ηπείρου μας και άλλα παρόμοια

Ζητούν να τηρήσουμε μια «ενιαία και αυστηρή θέση» υπέρ του πραξικοπήματος; Χωρίς περιστροφές, αυτό ζητούν. Αυτό ακριβώς θέλουν  και μάλιστα προχωρούν σε σχετικές «δημοκρατικές» ψηφοφορίες στο Ευρωκοινοβούλιο υπέρ του πραξικοπήματος. Οι ευρωβουλευτές αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουαϊδό «ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας» και εξέφρασαν «την αμέριστη υποστήριξή τους προς το πρόγραμμά του», σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης που προτάθηκε από κοινού από τις κύριες ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η απόφαση εγκρίθηκε με 439 ψήφους, υπέρ, 104 κατά και 88 αποχές.

Από κοντά βέβαια στις ευρωδημοκρατικές διαδικασίες βρίσκεται και η ΝΔ. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να απέχει το κόμμα που παίρνει σταθερά θέση για τη δημοκρατία και τη νομιμότητα; Ποια δημοκρατία και ποια νομιμότητα; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε δημοκρατικό ρεσιτάλ, ζητώντας να καθαιρεθεί ο Μαδούρο και να προχωρήσει η Βενεζουέλα σε νέες εκλογές με επικεφαλής τον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό. «Η τραγωδία στη Βενεζουέλα πρέπει να βρει το ταχύτερο δυνατό δημοκρατική διέξοδο. Η Νέα Δημοκρατία συντάσσεται πλήρως με το αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για άμεσες και ελεύθερες εκλογές», δήλωσε την Τρίτη. Αίτημα για άμεσες και ελεύθερες εκλογές σε μια χώρα που διεξήγαγε προεδρικές εκλογές πριν από 10 μήνες.

Εθισμένος στην πολιτική αυτοχειρία, ο Κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα που πριν από χρόνια είχε δηλώσει ότι στηρίζει τον Μαδούρο, ως συνεχιστή της πολιτικής του Τσάβες. «Ο κ. Τσίπρας, που χαρακτήριζε την εξουσία Μαδούρο “μοντέλο που θα έπρεπε να απλωθεί και στην Ευρώπη” προσβάλει την Ελλάδα, επιμένοντας ακόμη και τώρα να τoν στηρίζει. Αναρωτιέμαι: τι ακριβώς είναι αυτό που συνδέει τον κ. Τσίπρα με τον δικτάτορα της Βενεζουέλας;».

Αφορμή για την επίθεση του Μητσοτάκη ήταν η τοποθέτηση του γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνου Σκουρλέτη, δύο μέρες μετά την «πρωτοβουλία» του  Γκουαϊδό. «Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την αμέριστη στήριξη και την αλληλεγγύη του στον νόμιμο Πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ύστερα από τη χθεσινή ενέργεια του ηγέτη της αντιπολίτευσης και προέδρου της Εθνικής Συνέλευσης της χώρας Χουάν Γκουάιδο, να ανακηρύξει τον εαυτό του προσωρινό Πρόεδρο της χώρας, αμφισβητώντας με αυτό τον τρόπο, η αντιπολίτευση, το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του περασμένου Μαΐου».

Αλήθεια, πώς προκύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας προσβάλουν την Ελλάδα; Μάλλον επειδή δεν αναγνωρίζουν το πραξικόπημα είναι ανακόλουθοι των ευρωπαϊκών δημοκρατικών αξιών. Η σχολή σκέψης της ακροδεξιάς στη ΝΔ παραδίδει ταχύρυθμα μαθήματα υποστήριξης πραξικοπημάτων  και ταυτόχρονα ενισχύει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η πλέον εθελόδουλη στα σχέδια των ΗΠΑ κυβέρνηση στα χρόνια της μεταπολίτευσης, παίρνει «πόντους»  δημοκρατίας, απλά επειδή δεν τάσσεται υπέρ του πραξικοπήματος. Η ΝΔ καταφέρνει να αναδείξει τον χαρακτήρα του κόμματος της και δίνει επιχειρήματα στον ΣΥΡΙΖΑ για να βρει δήθεν αριστερό και δημοκρατικό αφήγημα. Εκεί που κανείς δεν το περίμενε, η ΝΔ βρίσκει ακόμα έναν τρόπο να δώσει στην κυβέρνηση ένα επιχείρημα που ποτέ δεν διεκδίκησε.

thepressproject.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πλήρωσε μεγαλοεπιχειρηματίας την εγγύηση αξιωματούχου του ΟΣΕ;

του Μανώλη Κοττάκη Με τον καπετάνιο του πλοίου, ο οποίος...

Απέραντη θλίψη στα Ανώγεια την 49χρονη μητέρα που “έσβησε” ξαφνικά

Βαθύτατη θλίψη σκόρπισε σήμερα στα Ανώγεια η είδηση του πρόωρου και...

Βοήθεια από την Κρήτη για τους γύπες της ηπειρωτικής Ελλάδας

Τρεις νεαροί γύπες με προέλευση από την Κρήτη απελευθερώθηκαν...