17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Από το 2009 αντιγράφεται η λίστα Λαγκάρντ

Ημερομηνία:

Πολλαπλά αντίγραφα της λίστας Λαγκάρντ έγιναν από το 2009, δηλαδή πριν από την ημερομηνία παραλαβής της από τις ελληνικές αρχές. Αυτό αποκαλύπτει σύμφωνα με πληροφορίες η δικογραφία που παραδόθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή. Πιο συγκεκριμένα η δικογραφία δείχνει ότι αντίγραφα άρχισαν να δημιουργούνται από το 2009, ωστόσο, ο μεγαλύτερος όγκος αντιγράφηκε όντως στις 8 Ιουλίου του 2011 κατά τη διάρκεια μάλιστα σύσκεψης υπό τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου με τη συμμετοχή των Ευάγγελου Βενιζέλου και Ιωάννη Διώτη.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι παλιότερες ημερομηνίες αντιγραφής – δημιουργίας αρχείου – όπως καταγράφεται φαίνεται ότι ξεκινούν στις 15 Απριλίου του 2009, προτού καν παραδοθεί η λίστα και το αρχείο στις ελληνικές Αρχές, κατά την περίοδο της κυβέρνησης Καραμανλή. Μάλιστα μια αποθήκευση του υλικού φαίνεται να έχει πραγματοποιηθεί στις 4 Αυγούστου 2010 προτού η λίστα παραδοθεί στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Η αντιγραφή, που αφορά στην περίοδο Διώτη εντοπίζεται ότι έγινε το μεσημέρι της8ης Ιουλίου 2011, στις 14:03. Την ίδια ώρα γινόταν σύσκεψη με τη συμμετοχή των κκ Διώτη και Βενιζέλου υπό τον τότε πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου. Σύμφωνα με δηλώσεις του σημερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου ουδέποτε ενημερώθηκε εκείνος ή ο τότε πρωθυπουργός για τη λίστα ή για οποιονδήποτε εν εξελίξει έλεγχο των καταθετών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διαφορετικές ώρες στις στήλες «τελευταία αποθήκευση» και «Ημερομηνία τροποποίησης» από το οποίο φαίνεται ότι πιθανόν τα αρχεία να έχουν ανοιχτεί και κλειστεί αλλά πιθανόν να έχουν τροποποιηθεί χωρίς να έχουν σωθεί.

Τα παραπάνω στοιχεία της δικογραφίας που έρχονται στο φως είναι παρόμοια με όσα είχε αποκαλύψει ο Κώστας Βαξεβάνης στο HOT DOC την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο δημοσίευμα εκείνο ο δημοσιογράφος υποστήριζε ότι ο έλεγχος που έγινε από ειδικό πραγματογνώμονα τόσο στο ίδιο το στικάκι που έχει στην κατοχή του όσο και στα 2.059 μεμονωμένα αρχεία Excel που περιέχει αυτό, έδειξε ότι τα αρχεία πρωτοδημιουργήθηκαν σε μορφή Excel στις 15 Απριλίου 2009. Την ίδια ημερομηνία αναφέρει και η δικογραφία.

Το δημοσίευμα επιπλέον υποστήριξε όπως και η δικογραφία, πως τα αρχεία και στο δικό του στικάκι έχουν ημερομηνία 4 και 5 Αυγούστου 2010. «Περίοδο κατά την οποία όσοι ενεπλάκησαν στην υπόθεση Λαγκάρντ διαβεβαιώνουν πως δεν είχαν καν τη λίστα». Από αυτό το στοιχείο το δημοσίευμα άφηνε να εννοηθεί ότι «πρόκειται για λίστα από δύο διαφορετικές παραδόσεις».

Το  έγγραφο που έφερε στη δημοσιότητα το Βήμα

Στο μεταξύ σύμφωνα με το Βήμα, στο παραπεμπτικό έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης προς τη Βουλή το βράδυ της Πέμπτης, αποκαλύπτεται ότι στη δικογραφία, που έφτασε στη Βουλή περιέχονται οι εξηγήσεις των Ελένης Παπακωνσταντίνου, Σ. Σικιαρίδη, αλλά και του Ανδρέα Ροσσώνη, συζύγου της έτερης εξαδέλφης Μαρίνας Παπακωνσταντίνου, καθώς και οι εξηγήσεις των πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ι. Καπελέρη και Ι. Διώτη. Αίσθηση από τις εξηγήσεις της κυρίας Ελένης Παπακωνσταντίνου προκαλεί σύνδεση του λογαριασμού του ζεύγους Σικιαρίδη με άλλον λογαριασμό, με τον κωδικό ΚΥΝΘΟΣ 4 ή 42.

Στη συνέχεια ερωτάται και για ένα ακόμα φυσικό πρόσωπο τον κ. Nissim Josef. Εκείνη, όταν ερωτάται σχετικά, απαντάει ότι η ένδειξη ΚΥΝΘΟΣ συνδέεται με φυσιογνωμία (προφίλ) πελάτη. Σε σχέση με το πρόσωπο, για το οποίο ερωτάται, απαντάει ότι τον γνωρίζει και «πρέπει να είναι αυτός που έκανε τη σύσταση κατά το άνοιγμα του λογαριασμού». Όπως επίσης είπε, ο λογαριασμός είναι ακόμη ενεργός, περιέχει 330.000 ευρώ και επικαλέστηκε φορολογική νομιμότητα για όλες τις καταθέσεις εκείνης και του συζύγου της.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...