16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Απ. Βουλγαράκης, Τ. Βάμβουκας και N. Παπαδάκης για τις εκδηλώσεις της 1ης του Δεκέμβρη για την 103η επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα: Σημαντικό να συμμετέχουν οι πολίτες – Το επικαιροποιημένο πρόγραμμα

Ημερομηνία:

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος και ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης θα παραστούν στις εκδηλώσεις για την 103η επέτειο από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Με αφορμή αυτό το γεγονός σήμερα δόθηκε συνέντευξη τύπου από τον γενικό γραμματέα του Ιδρύματος κ. Νίκο Παπαδάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Απόστολο Βουλγαράκη και τον Δήμαρχο Χανίων κ. Τάσο Βάμβουκα.

N. Παπαδάκης: Σημαντικότατος σταθμός στην πορεία του Ιδρύματος η αναγόρευση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε επίτιμου προέδρου

Ο κ. Παπαδάκης διαπίστωσε ότι οι φετινές εκδηλώσεις για την επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα είναι εξαιρετικά αναβαθμισμένες:

Ο πρώτος πολίτης της χώρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής μετέχουν στις εκδηλώσεις και τιμούν με την παρουσία τους ένα τεράστιο γεγονός της ιστορίας μας, ένα γεγονός που σημάδεψε επί ένα σχεδόν αιώνα την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή ιστορία, την Ευρωπαϊκή πολιτική. Χάρις τους αγώνες των προγόνων μας και βεβαίως χάρις εις την διπλωματία, στην ικανότητα ενός μεγάλου πολιτικού, του Ελευθερίου Βενιζέλου, συντελέστηκε το μεγάλο γεγονός της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Αυτό λοιπόν το μεγάλο γεγονός το συνεορτάζουμε μαζί με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και τον Δήμο Χανίων. Τρεις φορείς που συνεργάζονται στενά σε κορυφαίες εκδηλώσεις της Κρήτης και της χώρας μας.

Papadakis

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη η παρουσία τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και του Προέδρου της Βουλής με τις τελετουργίες που θα πραγματοποιηθούν από το πρωί και θα ολοκληρωθούν το βράδυ με την αναγόρευση του Προέδρου της Δημοκρατίας ως επίτιμου προέδρου και εταίρου του Ιδρύματος Ελευθέριος Βενιζέλος αποτελούν ένα σημαντικότατο σταθμό στην πορεία του Ιδρύματος σημειώνοντας ότι είναι τιμή «ο πρώτος πολίτης της χώρας να τιμά με την παρουσία του και να αποδέχεται την τιμή να είναι επίτιμος πρόεδρος του Ιδρύματος».

Ο κ. Παπαδάκης υπενθύμισε ότι εταίρος του Ιδρύματος είχε αναγορευθεί και ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος την εποχή που ήταν πρόεδρος της Δημοκρατίας:

«Αυτό δείχνει την απήχηση που έχει το Ίδρυμα στο πανελλήνιο, δείχνει πόσο η πολιτειακή ηγεσία λαμβάνει υπόψη της την παρουσία ενός Ιδρύματος το οποίο βέβαια φέρει το όνομα του μεγαλύτερου πολιτικού της νεότερης Ελλάδος».

DSCF9513

Τελειώνοντας ο κ. Παπαδάκης είπε ότι σημαντικότατη είναι και η παρουσία του Προέδρου της Βουλής ο οποίος και θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση του Δ.Σ..

«Όπως γνωρίζετε, με βάση νόμο της Βουλής, από εδώ και στο εξής ο εκάστοτε Πρόεδρος της Βουλής θα είναι και Πρόεδρος του Ιδρύματος. Αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα στην ιστορία του Ιδρύματος λαμβάνοντας υπόψη ότι η θεσμική πλέον σχέση του Ιδρύματος με τη Βουλή αποκτά ισχύ νόμου κάτι που επιδιώκαμε από τη σύσταση του Ιδρύματος».

Απ. Βουλγαράκης: Είναι σημαντικό οι Κρητικοί να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις

DSCF9518

"google ad"

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων αφού αναφέρθηκε στην αυριανή επέτειο και στη σημαντικότητά της κάλεσε τους Χανιώτες να είναι παρόντες στις εκδηλώσεις, στη Μητρόπολη και στο Φιρκά αλλά και το βράδυ στο Ίδρυμα «γιατί θα πρέπει κυρίως οι νέοι μας να μάθουν εκείνες τις ιστορικές στιγμές και να μάθουν και να ακούσουν πόσο  σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα πρόσωπα αλλά και οι πολίτες εκείνη την εποχή». Επίσης ανέφερε ότι «θα είναι τιμή για όλους μας οι υψηλοί καλεσμένοι μας να δούνε ότι οι Κρητικοί συμμετέχουν κι αναγνωρίζουν τους αγώνες αυτών των ανθρώπων που έκαναν πράγματι την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα και έδωσαν όλους τους αγώνες αυτούς. Τους καλώ λοιπόν από την πλευρά μου να είναι παρόντες στις εκδηλώσεις».

Τ. Βάμβουκας: Αφορμή για να επανασυνδεθούμε με εθνικές αξίες στις παρούσες δύσκολες συγκυρίες

DSCF9522

Ο Δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας στάθηκε στην επικαιρότητα τέτοιων επετείων ειδικά σε μία περίοδο που αμφισβητούνται από γείτονες χώρες διεθνείς συμφωνίες:

«Με λαμπρότητα εορτάζουμε και φέτος τα 103 χρόνια μετά από το κορυφαίο γεγονός της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Ο Δημος Χανίων, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Εθνικό Ίδρυμα Ελευθέριος Βενιζέλος αποδίδουμε την πρέπουσα τιμή σε μία επέτειο που αποτελεί αφορμή για να επανασυνδεθούμε με τις εθνικές μας αξίες και να επαναπροσδιορίσουμε τη δυναμική μας στις παρούσες δύσκολες συγκυρίες και ιδιαίτερα σήμερα όπου υπάρχουν αμφισβητήσεις των διεθνών συμφωνιών από γειτονικές μας χώρες, συμφωνίες στις οποίες συνέβαλλε τα μέγιστα ο Ελευθέριος Βενιζέλος για να επιτευχθούν».

Ο κ. Βάμβουκας είπε ότι «η 1η Δεκεμβρίου είναι μία ημέρα ιστορικής μνήμης και τιμής, έκφρασης ευγνωμοσύνης σε όλους όσους αφιέρωσαν, ακόμα και θυσίασαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της Κρήτης και την Ένωσή της τελικά με την Ελλάδα».

DSCF9540

Ενώ μετά αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη τιμή της παρουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλου και του Προέδρου της Ελληνικής Βουκής κ. Βούτση «κάτι το οποίο υποδηλώνει τη σημασία αυτών των εκδηλώσεων αλλά και τη σημασία που η πολιτική και η πολιτειακή, οι κορυφαίοι αυτοί παράγοντες, αποδίδουν και στην ύπαρξη και στη λειτουργία του Εθνικού πλέον Ιδρύματος Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

Ο κ. Βάμβουκας έκλεισε καλώντας και αυτός με τη σειρά του τους πολίτες να δώσουν το παρών στις εκδηλώσεις της 1ης του Δεκέμβρη «με τον έντονο συμβολισμό και τα τόσο επίκαιρα μηνύματα που αυτός έχει».

Οι εκδηλώσεις της 1ης Δεκεμβρίου στα Χανιά

Να υπενθυμίσουμε ότι οι εκδηλώσεις, τις οποίες διοργανώνουν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων και το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», θα ξεκινήσουν την Πέμπτη το πρωί 1η Δεκεμβρίου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο που θα τελεστεί στο Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, θα ακολουθήσει η δοξολογία στις 11:00, η καθιερωμένη πομπή προς το Φρούριο Φιρκά και η έπαρση της σημαίας. Οι πρωινές εκδηλώσεις θα κλείσουν με την πανηγυρική ομιλία του Δημάρχου Χανίων, Τάσου Βάμβουκα. Αμέσως μετά προβλέπεται επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης (11:55) και στο Δημαρχείο Χανίων (12:45).

Το απόγευμα (17:00) της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», υπό την προεδρία του Προέδρου της Βουλής και Προέδρου του Ιδρύματος.

Benizelos

Στις 19:00 (πέρας προσέλευσης 18:45) θα πραγματοποιηθεί, στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, η τελετή αναγόρευσης του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκοπίου Παυλοπούλου σε επίτιμο Πρόεδρο και Εταίρο του Ιδρύματος.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προσφώνηση από τον Γενικό Διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Νικόλαο Παπαδάκη, παραστασιακό δρώμενο της νέας μουσειοσκευής του Ιδρύματος από μαθητές σε επιμέλεια της Μουσειοπαιδαγωγού του Ρίας Μαρκουλάκη και χαιρετισμό από τον Πρόεδρο της Βουλής και Πρόεδρο του Ιδρύματος Νίκο Βούτση. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την αναγόρευση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου σε επίτιμο Πρόεδρο και Εταίρο του Ιδρύματος και απονομή του τίτλου από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος και Πρόεδρο της Βουλής Κύριο Νίκο Βούτση και αντιφώνηση από τον τιμώμενο.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποδεχόμενος πρόσκληση του Μουσείου Τυπογραφίας θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του (18:30).

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πασχαλινό bazaar στα Κουνουπιδιανά από τον Σύλλογο “Ορίζοντας”

Πασχαλινό bazaar με δώρα και όμορφες χειροποίητες λαμπάδες, διοργανώνει...

Η “Άνοιξη της Κοραή” 2024: Χανιά, βιώσιμη πόλη

Τους στίχους του μεγάλου μας ποιητή Γιάννη Ρίτσου «Είναι...

Ποδηλατοπορεία από τα σχολεία της Κοραή

Στην ποδηλατοπορεία με την οποία θα κλείσουν οι εκδηλώσεις...

Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά: Να επαναλειτουργήσει το Μουσείο Αλιείας στο Κολυμπάρι

Ερώτημα σχετικά με το Μουσείο Αλιείας στο Κολυμπάρι καταθέτει...