17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Απ’ τον Μέγα Αλέξανδρο στην υποταγή στους Ρωμαίους

Ημερομηνία:

Ο Μέγας Αλέξανδρος έκανε δεύτερο γάμο με την Ρωξάνη απ’ την Βακτρία. Λέγεται πως ο γάμος είχε πολιτική σκοπιμότητα. Δεν μπορούσε να προχωρήσει για Ινδία αν δεν είχε νικήσει τους Βακτριανούς. Οι Ινδοί δεν είχαν ποτέ νικηθεί απ’ τους ορεσίβιους αυτούς Πέρσες.

Ο Μέγας Αλέξανδρος άφησε καλή ανάμνηση σ’ αυτούς τους λαούς. Οι Ινδοί απ’ την επαρχία Κεράλα της ΝΔ Ινδίας λένε και σήμερα ένα τραγούδι για τη «Havana Suneri», την όμορφη Μακεδονοπούλα. Κατά λέξη σημαίνει όμορφη Ελληνοπούλα αλλά οι Ινδοί εννοούν Μακεδονοπούλα. Οι Ινδοί, όπως και οι Πέρσες ήξεραν τους Μακεδόνες ως Έλληνες.

Τον Αλέξανδρο διαδέχθηκαν οι Αντίπατρος και Κράτερος. Ο Κάσσανδρος το 316 πχ ίδρυσε την πόλη της Θεσσαλονίκης στον Θερμαϊκό κόλπο προς τιμήν της κόρης του Φιλίππου Β’, Θεσσαλονίκης. Από το 276 πχ έως το 167 πχ ήταν η δυναστεία των Αντιγονιδών.

Από το 148 έως το 146 πχ μετά από τέσσερεις Μακεδονικούς πολέμους το Ελληνικό βασίλειο της Μακεδονίας υποτάχθηκε στο Ρωμαϊκό κράτος. Κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους συνειδητοποίησαν και οι Έλληνες αυτό που λεγόταν από τα αρχαία χρόνια ότι «η Μακεδονία είναι ο προμαχώνας του Ελληνισμού».

Αλλά και οι Ρωμαίοι διέκριναν αμέσως τη στρατηγική και ναυτική σημασία της Μακεδονίας με κέντρο τη Θεσσαλονίκη και την αξιοποίησαν (βλέπε τώρα ΝΑΤΟ, Γερμανία που την προορίζουν για τα Σκόπια για τους ίδιους λόγους). Την ένωσαν με τη μεγάλη οδική αρτηρία τους «την Εγνατία οδό» που άρχιζε από τη Ρώμη, συνέχιζε στην Απολλωνία, σημερινό Δυρράχιο, περνούσε από τη Θεσσαλονίκη και έφτανε στην Κωνσταντινούπολη.

Και ενώ οι Ρωμαίοι κατέκτησαν την Ελλάδα ολόκληρη, την Θεσσαλονίκη την άφησαν ελεύθερη πόλη και της επέτρεψαν να έχει δημοκρατική διοίκηση. Είχε δική της βουλή και Σύγκλητο. Ακόμα και νόμισμα δικό της (απόδειξη ελευθερίας) με την επιγραφήν «Θεσσαλονικέων ελευθερίας».

Συνεχίζεται
Α.Κ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...