17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Απ’ το βιβλίο «Πενήντα Μικρονήσια της Ελλάδας» «Άγονη Γραμμή»: Νίσυρος

Ημερομηνία:

Βρίσκεται στα νότια της Κω. Έκταση: 41 τ.χ. Μόνιμος πληθυσμός περίπου 910 κάτοικοι.
Το ηφαιστιογενές νησί της Νισύρου, στο σύμπλεγμα του οποίου ανήκουν επίσης τα μικρά νησιά Γυαλί, Άγιος Αντώνιος, Στρογγυλή, Περγούσσα, Παχιά και Κανδελέουσα, αναδύθηκε μετά από υποθαλάσσιες ηφαιστιακές εκρήξεις. Ο ηφαιστιογενής χαρακτήρας του, με τη μεγάλη καλδέρα στο κέντρο του (μήκος 2400 μ. και πλάτος 950 μ.) τους ανενεργούς και λευκούς κρατήρες του, τις ατμίδες και το σκοτεινό χρώμα της λάβας του προδίδουν μια εκπληκτική και ιδιαίτερη ομορφιά, που γίνεται ακόμα πιο ενυπωσιακή καθώς τα ηφαιστιογενή κατάλοιπα συνδιάζονται με το λευκό χρώμα των σπιτιών του και το βαθυγάλανο του Αιγαίου.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, κατά τη διάρκεια της Γιγαντομαχίας, ο Πωσειδώνας κυνήγησε το Γίγαντα Πολυβιώτη μέχρι την Κω, από την οποία απέσπασε, με την τρίαινά του, ένα κομμάτι, τη Νίσυρο. Μ’ αυτήν καταπλάκωσε τον Πολυβιώτη, που ηττημένος πια, διαμαρτύρεται κατά διαστήματα, προκαλώντας εκρήξεις και σεισμικές δονήσεις.

Το σημερινό όνομα Νίσυρος, αναφέρεται ήδη από τον Όμηρο και – σύμφωνα με σύγχρονες γλωσσολογικές μελέτες – ανήκει στα προελληνικά αιγαιακά τοπονύμια. Ωστόσο, για την ονομασία αυτή έχουν δοθεί – και, μάλιστα, από την αρχαιότητα – διάφορες ερμηνείες. Ο Διονύσιος ο Πύρρος αναφέρει ότι το νησί αρχικά ονομαζόταν Κισσηρίς ή Κίσσηρος (εξαιτίας της άφθονης ελαφρόπετρας που διαθέτει) και ότι έγινε αλλαγή του πρώτου γράμματος σε Ν. Ο Πλίνιος αναφέρει ότι το Νίσυρος προκύπτει από τα ρήματα νέω (κολυμπώ) και σύρω. Τέλος, ο Στέφανος Βυζάντιος, αναφέρει ότι το νησί είχε ονομαστεί από τους Φοίνικες Πορφυρίς, εξαιτίας της αλιείας της πορφύρας στη γύρω θαλάσσια περιοχή.
….
Τη συνέχεια θα την διαβάσετε από το βιβλίο. Μπορείτε να το παραγγείλετε στο βιβλιοπωλείο σας Ι. Νικολόπουλο & Σια Εκδόσεις Εμπορία Βιβλίων Τηλ.: 2103800520 – 2103801450-51 Fax:2103800529.

Είναι ένα υπέροχο βιβλίο με υπέροχη φωτογράφιση και ωραία κείμενα ιστορικά τεκμηριωμένα. Προτείνομε στον κ. Τσίπρα όταν θα επισκεφθεί τον Ερντογάν να του κρατά ένα.
Α.Κ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...