15.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Απ’ το βιβλίο «Πενήντα Μικρονήσια της Ελλάδας» «Άγονη Γραμμή»: Αγαθονήσι

Ημερομηνία:

Νησιωτικό σύμπλεγμα που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Σάμου και βορειοανατολικά της Πάτμου. Έκταση 14 τ. χιλ. Μόνιμος πληθυσμός περίπου 110 κάτοικοι.

Πολύ κοντά στα νησιωτικά συμπλέγματα των Φούρνων και των Λειψών, το Αγαθονήσι, το βορειότερο από τα Δωδεκάνησα, περικυκλώνεται και αυτό από άλλο πολύ μικρότερα νησιά, όπως το Κουνελονήσι, το Κατσαγάνι, το Νερονήσι, η Στρογγυλή, η Πίτα και άλλα. Το Αγαθονήσι είναι ιδιαίτερα βραχώδες, άγονο, με ελάχιστη κυρίως θαμνώδη βλάστηση και λιγοστό υφάλμυρο νερό. Κατά τους πρώιμους ιστορικούς χρόνους ονομαζόταν Υετούσα. Κατά την κλασική αρχαιότητα, ο Θουκυδίδης το αναφέρει ως Τραγαία. Αργότερ, ο Στράβων και ο Στέφανος Βυζάντιος το ονομάζουν μαζί με τις παρακείμενες νησίδες, Τραγαίαι και ο Πλούταρχος Τραγιά. Την ονομασία Αγαθονήσι, που –όπως λέγεται– αναφέρεται στον καλό χαρακτήρα των κατοίκων του, απέκτησε, στις αρχές του αιώνα μας, με δική τους απόφαση. Παράλληλα, όμως, το νησί ονομάζεται και Γάϊδαρος, ή Γάδαρος ή Γαϊδουρονήσι (προφανώς εξαιτίας του σχήματός του) ή Αγκαθονήσι.

Μετά τα προελληνικά φύλα (Κάρες της δυτικής Μικράς Ασίας και της Σάμου) το νησί εποίκισαν αρχικά Δωριείς και αργότερα Ίωνες της Μιλήτου. Από την ιστορική αυτή περίοδο σώζονται τα κατάλοιπα οικισμών.

Σε μικρή απόσταση από το νησί διεξήχθη το 494 π.Χ. η ναυμαχία της Λάδης, μεταξύ των 600 πλοίων των Περσών που είχαν επικεφαλής το Δαρείο και των 365 πλοίων των Ιώνων επαναστατών της Μικράς Ασίας.

Η Τραγαία είναι η πατρίδα του περιπατητικού φιλόσοφου και μαθητή του Αριστοτέλη, Θεόγιτου…

Το κείμενο είναι τμήμα από το βιβλίο «Πενήντα Μικρονήσια της Ελλάδας» «Άγονη Γραμμή» φωτογραφίες και κείμενα φωτογραφιών: Λίζα Έβερτ, Εισαγωγικά κείμενα: Γεράσιμος Αποστολάτος, Πέλλη Φωτιάδη. Εκδόσεις Αστερισμός

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...