20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Αριστερή πλατφόρμα ΣΥΡΙΖΑ: Μια συμφωνία με τους «θεσμούς» ή θα είναι συμβατή με το κυβερνητικό πρόγραμμα ή δεν μπορεί να υπάρξει

Ημερομηνία:

Ενάντια στην επίτευξη συμφωνίας με τους όρους που έθεσε τόσο η πρόταση Γιούνκερ, βρίσκεται η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κύριο άρθρο της ιστοσελίδας iskra ουσιαστικά προαναγγέλλει ρήξη κάνοντας λόγο για εκβιασμούς των δανειστών και για απόσταση από το κυβερνητικό πρόγραμμα.

Όπως λέει χαρακτηριστικά: Το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να επιδείξει μία αυξημένη αντίσταση απέναντι στις εντεινόμενες απειλές, αποκρούοντας τους εκβιασμούς και τις πιέσεις να βάλει στο «ψυγείο» το ριζοσπαστικό της πρόγραμμα. Μια συμφωνία με τους «θεσμούς» ή θα είναι συμβατή με το κυβερνητικό πρόγραμμα ή δεν μπορεί να υπάρξει και σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα υπάρξει!

Ολόκληρο το άρθρο αναφέρει:

Σε πλήρη χρηματοδοτική ασφυξία θέλουν να εξωθήσουν την ελληνική οικονομία οι δανειστές, αξιώνοντας την άνευ όρων υποταγή της κυβέρνησης στα νεοφιλελεύθερα κελεύσματα και στην εφαρμογή αντιλαϊκών μνημονιακών μέτρων.

Μέσα σ’ αυτό κλίμα διεξάγεται το βράδυ της Δευτέρας (18/5) στις 22.30 (21.30 ώρα Βρυξελλών) άλλη μία τηλεδιάσκεψη του Brussels Group.

Ακόμη πιο κρίσιμη θεωρείται η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Τετάρτη (20/5), κατά την οποία δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί νέος στραγγαλισμός της ελληνικής οικονομίας αυξάνοντας το «κούρεμα» στα εχέγγυα που παρέχουν οι ελληνικές τράπεζες σε αντάλλαγμα για μετρητά, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας (ELA). «Μια τέτοια κίνηση μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω εκροή των καταθέσεων και να ωθήσει τον Τσίπρα σε μια συμφωνία», αναφέρει το Bloomberg, αποκαλύπτοντας τις προθέσεις των δανειστών να επιβάλλουν στην ελληνική κυβέρνηση μια συμφωνία με αθέμιτους και επώδυνους για τον ελληνικό λαό συμβιβασμούς.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, το οποίο είναι επικοινωνιακού χαρακτήρα και έχει τη δική του ιδιαίτερη σημασία, ως μοχλός πίεσης αλλά και αποπροσανατολισμού λειτουργούν τα διάφορα σενάρια που «διαρρέουν» ο διεθνής και εγχώριος Τύπος. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτούς τους σχεδιασμούς παίζουν τόσο οι «μανδαρίνοι» των Βρυξελλώνκαι του Βερολίνου όσο και τα επιτελεία των πιο κερδοσκοπικών μερίδων του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου.

Από αυτή την άποψη, αποκαλυπτικό είναι δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο τελεσίγραφο τύπου Κύπρου στην Ελλάδα φέρεται να θέτουν στο τραπέζι των συζητήσεων αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ειδικότερα σύμφωνα με το πρακτορείο, τουλάχιστον ένα μέλος του ΔΣ πρότεινε να παρουσιαστεί στην Ελλάδα μια «take it or leave it» («ή αυτό ή τίποτα») πρόταση. Ωστόσο, το ΔΝΤ ανέφερε πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία από τις ελληνικές αρχές για την εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου. Η πρόταση ωστόσο φέρεται να κερδίζει έδαφος ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να αναγνωστεί και η αναφορά της JP Morgan στις συνεχιζόμενες συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των λεγόμενων «θεσμών». Η JP Morgan επιβεβαιώνει ότι η πίεση στις ελληνικές αρχές να καταλήξουν σε μια συμφωνία κλιμακώνεται, ενώ εξαπολύει επίθεση στο ρόλο και στη στάση της «Αριστερής Πλατφόρμας» του ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ εξαιρετικά αρνητική εντύπωση προκάλεσε αποκλειστικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα «Το Βήμα», σύμφωνα με το οποίο υπάρχει πολυσέλιδη πρόταση της Κομισιόν όπου τίθενται οι προϋποθέσεις για να ξεκλειδώσει η βοήθεια από το EFSF προς την Ελλάδα εντός του Ιουνίου και να υπάρξει μια συνολική συμφωνία μέχρι το φθινόπωρο.

Πρώτη προϋπόθεση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι να νομοθετηθούν μέτρα ύψους 5 δισ. ευρώ περίπου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ (!) , αλλαγές στο ΦΠΑ και αύξηση της έκτακτης εισφοράς για ορισμένα εισοδηματικά κλιμάκια και άνω. Παράλληλα η συζήτηση για ασφαλιστικό και εργασιακά μετατίθεται για το φθινόπωρο. Πάντως την ύπαρξη του κειμένου διέψευδαν μέχρι στιγμής τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και εκπρόσωπος του Επιτρόπου Π. Μοσκοβισί.

Έχει γίνει πρόδηλο πλέον ότι οι δανειστές, όταν αναφέρονται σε «μεταρρυθμίσεις», στην πραγματικότητα εννοούν αντιλαϊκού χαρακτήρα απορρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων, σαν αυτή του λιμανιού του Πειραιά και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Υπό αυτό το πρίσμα το στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να επιδείξει μία αυξημένη αντίσταση απέναντι στις εντεινόμενες απειλές, αποκρούοντας τους εκβιασμούς και τις πιέσεις να βάλει στο «ψυγείο» το ριζοσπαστικό της πρόγραμμα. Μια συμφωνία με τους «θεσμούς» ή θα είναι συμβατή με το κυβερνητικό πρόγραμμα ή δεν μπορεί να υπάρξει και σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα υπάρξει!

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...