14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ατυχήματα, Καταστροφές και Επαρχιακά Μέσα Ενημέρωσης Διημερίδα 11 και 12 Μαΐου 2013 Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου

Ημερομηνία:

  1. Η αντιμετώπιση των ατυχημάτων και των καταστροφών είναι μια πολύπλοκη υπόθεση που περιλαμβάνει πολλές φάσεις και συνεπάγεται την εμπλοκή πολλών φορέων, καθένας από τους οποίους έχει και διαφορετική αποστολή. Για κάθε είδους ατύχημα ή καταστροφή υπάρχει διαφορετική μεθοδολογία ανάλυσης του κινδύνου αλλά και οργάνωσης της πρόληψης, της επέμβασης και της αποκατάστασης. Απαιτούνται επίσης διαφορετικές προσεγγίσεις για την εκπαίδευση και την ενημέρωση του κοινού γενικά αλλά και των επαγγελματικών ομάδων που εμπλέκονται σε όλες τις προηγούμενες φάσεις.
  2. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η αντιμετώπιση ατυχημάτων και καταστροφών αποτελεί, ή πρέπει να αποτελεί, πρωτίστως τοπική υπόθεση. Οι τοπικές αρχές οφείλουν να γνωρίζουν καλύτερα τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι περιοχές ευθύνης τους, τις συνθήκες που επικρατούν τοπικά και τα μέσα κάθε είδους που διατίθενται για την αντιμετώπισή τους. Μπορούν επίσης να έχουν οργανώσει την εκπαίδευση των κατοίκων σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης ατυχημάτων και καταστροφών έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις. Ακόμη και όταν τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους οι τοπικές αρχές δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης (κάτι που αποτελεί και τον ορισμό της καταστροφής), σε αυτές ανήκει συνήθως η απόφαση να ζητηθούν ενισχύσεις και σε αυτές επαφίεται η διαχείριση των ενισχύσεων αυτών όταν διατεθούν.
  3. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αποτελούν σημαντικό εμπλεκόμενο φορέα στην αντιμετώπιση των ατυχημάτων και των καταστροφών κάθε είδους. Πριν από το συμβάν μπορούν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σε θέματα πρόληψης. Όταν το συμβάν βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης είναι ιδιαίτερα κρίσιμος και μπορεί να βοηθήσει στην επιτυχή αντιμετώπιση ή αντίθετα να συμβάλει στην δημιουργία πανικού έτσι ώστε μια έκτακτη ανάγκη να μετατραπεί σε κρίση. Αυτός είναι και ο λόγος που σε πολλές χώρες τα μέσα ενημέρωσης συμμετέχουν ισότιμα στην διαμόρφωση των σχεδίων έκτακτης ανάγκης μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης (πυροσβεστική, υπηρεσίες επείγουσας ιατρικής, αστυνομία, εθελοντικές οργανώσεις κλπ.). Μετά την καταστροφή η παροχή έγκυρης και έγκαιρης πληροφόρησης αποτελεί συνήθως ζητούμενο.
  4. 4.     Η Διημερίδα απευθύνεται στους υπεύθυνους πολιτικής προστασίας των Δήμων και της Περιφέρειας, στους εκπροσώπους των υπηρεσιών που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση ατυχημάτων και καταστροφών (πυροσβεστική. αστυνομία, ΕΚΑΒ, λιμενικό κλπ.) και στους εκπροσώπους των επαρχιακών μέσων ενημέρωσης (εφημερίδες, ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί). Στόχος είναι όλοι οι αρμόδιοι φορείς σε Τοπικό και Περιφερειακό επίπεδο, μέσα από συζητήσεις στο πλαίσιο ομάδων εργασίας, να καταλήξουν σε ορισμένες από κοινού  συμφωνημένες αρχές και θεμελιώδεις κατευθύνσεις. Τις αρχές και τις κατευθύνσεις αυτές θα αναλάβουν να εφαρμόσουν σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και δεοντολογίας κατά την παρουσίαση, τον σχολιασμό και την αντιμετώπιση μελλοντικών ατυχημάτων και καταστροφών και των συναφών οδηγιών προς το κοινό με επιδίωξη τη μείωση των συνεπειών και την αποφυγή τυχόν πανικού.

Πρόγραμμα Διημερίδας

1η ημέρα:          Πρώτο μέρος, ανοικτό στο κοινό

09:30-10:00     Έναρξη, χαιρετισμοί επισήμων

10:00-11:00     Διδάγματα από έναν σεισμό,
Γιώργος Σταυρακάκης, Ευρωβουλευτής, πρώην διευθυντής
Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

11:00-11:30     Από τι κινδυνεύουμε στην Κρήτη – η εικόνα του διασώστη,
Δημήτρης Πύρρος, Διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών ΕΚΑΒ

11:30-12:00     Πως «φτιάχνεται» μια κρίση,
Κώστας Χολέβας, πολιτικός μηχανικός,
πρώην εθνικός εκπρόσωπος Πολιτικής Προστασίας στην ΕΕ

12:00-12:30     Καταστροφές και Τύπος,
κ. Ρενιέρης, Δημοσιογράφος

12:30-13:30     Συζήτηση

Δεύτερο μέρος, κλειστό στο κοινό

13:30-15:00     Γεύμα

15:00-17:00     Ομάδες εργασίας

17:00-18:00     Ανασκόπηση των δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις
σχέσεις αρχών και μέσων ενημέρωσης,

Παναγιώτης Αλεβαντής, φυσικός, υπάλληλος Ευρωπαϊκής Επιτροπής

17:00-18:00     Γενική συζήτηση

"google ad"

19:00                Δείπνο

2η ημέρα:          09:00-11:00     Ομάδες εργασίας

11:00-11:30     Καφές

11:30-12:30     Συμπεράσματα ομάδων εργασίας

12:30-13:30     Συμπεράσματα διημερίδας (Συμμετέχοντες, Περιφερειάρχης,
Δήμαρχοι)

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...

Ο τουρισμός “φωνάζει” για προσωπικό

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό,...

Στο… περίμενε για την πληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου!

Εκατοντάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι, επιχειρηματίες πρώιμων κηπευτικών αλλά και εξαγωγείς...

Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Αισθητός και στα Χανιά

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών σημειώθηκαν το...