15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Αυθαίρετο του κερατά…

Ημερομηνία:

Δεν γνωρίζω αν υπάρχει πιο αυθαίρετο κτίσμα σε αρχαιολογικό χώρο στη χώρα μας. Πήρα τη φωτογραφία από ιστοσελίδα ξένου αρχαιολόγου.

Είναι ένα συγκρότημα (σούπερ μάρκετ θα έλεγα) ψυχαγωγίας σε απόσταση αναπνοής (ούτε πενήντα μέτρα) από το χαρακτηρισμένο σε ιστορικό διατηρητέο μνημείο και ιδιαίτερα φορτισμένο ιστορικά και συναισθηματικά (Δροσουλίτες) φρούριο του Φραγκοκαστέλου Σφακίων, στην καρδιά του αρχαιολογικού και φυσικού κάλλους χώρου.

Κτίζεται παρά τις αντιδράσεις τις αρμόδιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και επεκτείνεται με άλλα κτήρια σε ετήσια σχεδόν βάση, χωρίς ο ιδιοκτήτης να ενοχλείται παντελώς. Εξυπηρετείται από όλους τους κρατικούς και δημοτικούς “Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας” (φως, νερό τηλέφωνο που λένε), λειτουργεί πιθανώς με τις προβλεπόμενες άδειες (σίγουρα όχι της αρχαιολογικής υπηρεσίας, για τους άλλους δεν γνωρίζω), σίγουρα πάντως κανείς δεν εφαρμόζει τους νόμους και δεν ελέγχει τις άδειες λειτουργίας του.

Κανείς δεν το κατεδαφίζει, όπως προβλέπουν όλοι οι νόμοι για τα αυθαίρετα, που εξαιρούν ρητά από τη νομιμοποίηση όλα τα αυθαίρετα ε αρχαιολογικούς χώρους και προβλέπουν την κατεδάφισή τους, κανείς δεν ελέγχει πως είναι δυνατό να λειτουργεί. Δεν σχολιάζω δε την αρχιτεκτονική του.

Λέω καμιά φορά χαριτολογώντας (αν μπορεί να χαριτολογεί κανείς για τα χάλια μας) πως οι Δροσουλίτες θα πρέπει να βγαίνουν από το αυθαίρετο, που είναι δίπλα στο ιστορικό αυτό μνημείο. Το επεσήμανε και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος κατά την επίσκεψή του στο ιστορικό φρούριο.

Η αλήθεια είναι είναι πως το αυθαίρετο αυτό προσβάλει κατεξοχήν το μνημείο, την ιστορία του τόπου, το Ελληνικό Κράτος, την Αυτοδιοίκηση αλλά και και την τοπική κοινωνία. Και δίνει τροφή στους έλληνες και ξένους επισκέπτες να σχολιάζουν τα χάλια μας

Από τη σελίδα fb του Μιχάλη Ανδριανάκη

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ