19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Αυξάνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για εξοχικές κατοικίες στην Κρήτη – 40% μειωμένες οι τιμές από την αρχή της κρίσης

Ημερομηνία:

Πληθώρα αγοραστικών ευκαιριών παρέχει η αγορά εξοχικής κατοικίας της Κρήτης, μετά την πτώση των τιμών κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Ταυτόχρονα, η ανάκαμψη του τουρισμού έχει αναζωπυρώσει τη ζήτηση από το εξωτερικό, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και το επενδυτικό ενδιαφέρον για την προώθηση μιας σειράς από τουριστικά έργα ανάπτυξης οργανωμένων θερέτρων, που περιλαμβάνουν και τουριστικές κατοικίες.

Σε σχετική έρευνα, η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων Algean Property ανέφερε ότι ο αριθμός των απούλητων εξοχικών κατοικιών στην Κρήτη υπολογίζεται σήμερα σε περίπου 5.000. Ωστόσο, η εταιρεία εκτιμά ότι το εν λόγω μέγεθος έχει παραμείνει σταθερό κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, καθώς η οικοδομική δραστηριότητα έχει «παγώσει» επί της ουσίας. Συνολικά, με βάση και τα ευρήματα της Ελληνικής

Στατιστικής Αρχής, ο αριθμός των εξοχικών κατοικιών στο νησί υπολογίζεται σε 37.470.

Ταυτόχρονα, οι τιμές έχουν υποχωρήσει συνολικά κατά 40% από την αρχή της οικονομικής κρίσης. Μικρότερη είναι η μείωση των τιμών στις πολυτελέστερες κατασκευές, όπου οι ζητούμενες τιμές σήμερα κυμαίνονται από 2.500 ευρώ/τ.μ. έως 4.500 ευρώ/τ.μ. Σύμφωνα με την Algean, οι τιμές πώλησης αναμένεται να σταθεροποιηθούν κατά τη διάρκεια του 2015. Πάντως, η Algean Property εντοπίζει και σημαντικές ευκαιρίες, καθώς πολλοί τοπικοί ιδιοκτήτες και κατασκευαστές μειώνουν πάρα πολύ τις απαιτήσεις τους προκειμένου να εξασφαλίσουν αγοραστές. Για τον λόγο αυτό, αλλά και λόγω του αυξανόμενου αγοραστικού ενδιαφέροντος από το εξωτερικό, η εταιρεία εκτιμά ότι η ζήτηση είναι επαρκής και μπορεί να απορροφήσει τα προς πώληση ακίνητα, ώστε να επανεκκινήσει και η επενδυτική δραστηριότητα στην περιοχή.

Αλλωστε, κατά την ανάλυση της εταιρείας, οι πολυτελείς βίλες του νησιού συνιστούν και μια εξαιρετική επιλογή επένδυσης στην αγορά ακινήτων, καθώς μπορούν να εξασφαλίσουν υψηλές αποδόσεις στους κατόχους τους. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι ένα τέτοιο ακίνητο μπορεί να αποφέρει από 2.500 έως 5.500 ευρώ εβδομαδιαία έσοδα ενοικίασης κατά τους θερινούς μήνες υψηλής ζήτησης, διαμορφώνοντας μια μέση μεικτή απόδοση της τάξεως του 5% ή και περισσότερο. Τέτοιου είδους ακίνητα βρίσκονται σε δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Ελούντα και ο Αγιος Νικόλαος.

Σε σχετική παρουσίασή της για την αγορά εξοχικής κατοικίας της Κρήτης, στο πλαίσιο πρόσφατης ημερίδας του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής, η Alpha Αστικά Ακίνητα είχε αναφέρει για τις συγκεκριμένες περιοχές ότι «ανέκαθεν το μεγαλύτερο μερίδιο της ζήτησης εξοχικών κατοικιών στο Λασίθι συγκέντρωναν η περιοχή του Αγίου Νικολάου, η Σητεία και η Ελούντα, που αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς της Ευρώπης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κ. Μαρία Τσερεβελάκη, επικεφαλής του τοπικού γραφείου Ηρακλείου Κρήτης της Alpha Αστικά Ακίνητα, οι ζητούμενες τιμές για νεόδμητες αυτοτελείς εξοχικές κατοικίες στην Ελούντα κυμαίνονται σήμερα μεταξύ 2.600 και 4.000 ευρώ/τ.μ. Σε περίπτωση, μάλιστα, που πρόκειται για παραθαλάσσιες πολυτελείς κατασκευές το κόστος εκτοξεύτεται σε 5.000 – 6.000 ευρώ/τ.μ. Αντίστοιχα, στον Αγιο Νικόλαο, το μέσο κόστος των νεόδμητων εξοχικών κατοικιών ξεκινάει από 1.600 ευρώ/τ.μ. και ανέρχεται έως τα 2.600 ευρώ/τ.μ.

kathimerini.gr

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...