16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Αυτοκτονίες επιχειρηματιών: Aπό τον Μεστροπιάν ως τον Δανδούτη!

Ημερομηνία:

Ένα “επικίνδυνο φρούτο” στην Κρήτη που προκαλεί το ενδιαφέρον ακόμα και των Αμερικανών | Συγκλονισμένη παραμένει η τοπική κοινωνία  από το νέο περιστατικό αυτοκτονίας γνωστού επιχειρηματία, ο οποίος έβαλε τέλος στην ζωή του, ανήμπορος να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει.
Η νέα υπόθεση αυτοχειρίας έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο τραγικό τρόπο την θλιβερή πρωτιά του νομού Ηρακλείου σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια στις αυτοκτονίες και στις απόπειρες αυτοκτονιών.

Από τις αρχές του 2009, μέχρι και πρότινος, υπολογίζεται ότι έχουν βάλει τέλος στην ζωή τους περισσότεροι από 100 συνάνθρωποι μας, οι οποίοι «λύγισαν» από τα οικονομικά χρέη, την ανεργία, την άσχημη ψυχολογική κατάσταση που βίωναν σε συνδυασμό ενδεχομένως με άλλους παράγοντες όπως είναι η μοναξιά και τα προσωπικά προβλήματα.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα δύο τελευταία χρόνια κορυφαία διεθνή μέσα, όπως για παράδειγμα η Αμερικανική Walt Street Journal,μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές εφημερίδες του κόσμου, έκαναν  εκτενή δημοσιεύματα για τις  αυτοκτονίες επιχειρηματιών στην Κρήτη και κυρίως στο Ηράκλειο.

Ο διεθνής τύπος εν πολλοίς αποδίδει τα αλλεπάλληλα περιστατικά αυτοκτονιών στο συνδυασμό του σκασίματος της φούσκας του δανεισμού αλλά και στην υπερήφανη ταυτότητα των ανδρών της Κρήτης.

Η Κρήτη πληρώνει ακριβά το τίμημα της κρίσης που θρηνεί δεκάδες συνανθρώπους μας, οι οποίοι την ύστατη στιγμή δεν άντεξαν και «έφυγαν» από την ζωή, αφήνοντας πίσω χαροκαμένους γονείς, ορφανά παιδιά, χρέη, πολλά αναπάντητα ερωτηματικά και σε κάποιες περιπτώσεις δικαστικές έρευνες. Ας θυμηθούμε όμως κάποιες περιπτώσεις αυτοκτονιών που σόκαραν την κοινωνία του Ηρακλείου αλλά και γενικότερα την κοινή γνώμη.

Υπόθεση Μεστροπιάν

Τον Απρίλιο του 2011 το Ηράκλειο «παγώνει» από την είδηση της αυτοχειρίας του 40χρονου Γιάννη Μεστροπιάν, γνωστού εμπόρου και πολιτευτή. Το «ευγενικό παιδί», όπως τον περιγράφουν όλοι, εντοπίζεται απαγχονισμένος στο υπόγειο του καταστήματος της οικογένειας του στην νέα Λαχαναγορά.
Τον 40χρονο βρίσκει νεκρό ο ίδιος ο πατέρας του με τον οποίο νωρίτερα συζητούσε φυσιολογικά. Ο Γ. Μεστροπιάν φέρεται να δέχεται ένα τηλεφώνημα λίγα λεπτά πριν προχωρήσει στην αυτοχειρία. Κύκλοι του περιβάλλοντος του αποδίδουν την πράξη του σε οικονομικούς λόγους. Με την πάροδο του χρόνου και την αστυνομική έρευνα αποκαλύπτεται ότι λίγες ημέρες πριν ο 40χρονος είχε δεκτεί εξώδικο από τράπεζα για μεγάλη ανεξόφλητη οφειλή του.

Απαγχονισμος 58χρονου επιχειρηματία

Τον Ιούλιο του 2011 58χρονος επιχειρηματίας εντοπίζεται απαγχονισμένος στην αυλή του σπιτιού του, στην Χερσόνησο. Στα ιδιόχειρα σημειώματα που εντοπίζουν οι αστυνομικοί, αναφέρεται στα χρέη που είχε προς τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία ενώ κατονόμαζε συγκεκριμένα πρόσωπα, αφήνοντας αιχμές για τοκογλυφική δράση.

Η πληθώρα των συναλλαγματικών και των επιταγών που κατάσχωνται, ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, οι καταθέσεις οικείων προσώπων αλλά και η μαρτυρία ενός δικηγόρου, στον οποίο ο αυτόχειρας φέρεται να είχε αποκαλύψει ότι δεχόταν πιέσεις, έδωσαν νέα διάσταση  στην διερεύνηση της υπόθεσης.

Υπόθεση Πετράκη

Τον Ιούλιο του 2010, η κοινωνία του Ηρακλείου συγκλονίζεται από την αυτοκτονία του 58χρονου οπωροπώλη, Βαγγέλη Πετράκη, πατέρα τριών παιδιών. Αυτοπυροβολείται με την καραμπίνα του σε εξοχική περιοχή. Η ολονύκτια αναζήτηση των οικείων του δεν στάθηκε ικανή να αποτρέψει το μοιραίο. Ο άτυχος άνδρας είχε πάρει την απόφαση του. Μετά από ένα επεισόδιο στην λαχαναγορά εξαφανίζεται. Η οικογένεια του τον ψάχνει παντού γιατί φοβάται το χειρότερο.

Λίγο καιρό πριν, ο 58χρονος είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας και χρειάστηκε να νοσηλευτεί. Τα οικονομικά προβλήματα τον είχαν «εξοντώσει» ψυχολογικά. Πρώτα ξεκίνησε το σφράγισμα των επιταγών, στην συνέχεια δυσκολευόταν να ανταπεξέλθει στις οικονομικές απαιτήσεις προς τρίτους. Στα ιδιόχειρα σημειώματα που άφησε, ο 58χρονος επέρριπτε τις ευθύνες για την εφιαλτική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει σε τράπεζες αλλά και σε ιδιώτη. Η υπόθεση βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της δικαστικής διερεύνησης.

Υπόθεση Κακούτη

"google ad"

Τον Μάρτιο του 2009, ο Ηρακλειώτης Γιάννης Κακούτης, πατέρας ενός παιδιού, βρίσκεται απαγχονισμένος στην αποθήκη ιατρικών ειδών που εμπορευόταν. Η είδηση της αυτοχειρίας του προκαλεί σοκ. Σχεδόν ένα χρόνο μετά την αυτοκτονία, η χήρα Κακούτη προσφεύγει στην Δικαιοσύνη, προσκομίζοντας στοιχεία, τα οποία ζητά να διερευνηθούν. Υποστηρίζει ότι ο σύζυγος της είχε πέσει θύμα εκμετάλλευσης οργανωμένου τοκογλυφικού κυκλώματος.

Η υπόθεση βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της δικαστικής διερεύνησης

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...