Η υπόθεση με το δάνειο του Παύλου Πολάκη από την Τράπεζα Αττικής θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί σε…υπόθεση ρουτίνας για τον κυβερνητικό μηχανισμό: αντ’ αυτού, ολόκληρη η Κυριακή πέρασε χωρίς αντίδραση από το Μαξίμου, ενώ η πρώτη αντίδραση κατεγράφη το μεσημέρι της Δευτέρας, με την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ που όρθωνε προστατευτικό τείχος για τον κ. Πολάκη και τα «έριχνε» στη ΝΔ για τα δάνεια τόσο του κόμματος, όσο και επωνύμων στελεχών της.

Προς το απόγευμα, δε, και μετά από μια σύσκεψη στην ΤτΕ, με δύο διαρροές έγινε προσπάθεια να κλείσει το ζήτημα: η μεν πιστώτρια τράπεζα, η Attica, διέρρεε ότι η χορήγηση έγινε με πλήρη σεβασμό στα πιστοδοτικά κριτήρια, ενώ η ΤτΕ διέρρεε ότι ο δανεισμός έγινε με σεβασμό στα κριτήρια δανεισμού της Attica, επιφυλασσόμενη ως προς τον επανέλεγχο αυτών των κριτηρίων. Και τότε ήρθε ο κ. Πολάκης…

Με μια ενέργεια που προκάλεσε αίσθηση, ο κ. Πολάκης έφερε την κυβέρνηση σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση: πήρε τηλέφωνο τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος είχε συγκαλέσει τη σχετική σύσκεψη στην ΤτΕ για τον έλεγχο του δανείο του, τον ενημέρωσε ότι τον ηχογραφεί, του ζήτησε να ελέγξει το δάνειό του και στη συνέχεια τον πίεσε να προβεί και σε άλλους ελέγχους, όπως για τα δάνεια της ΝΔ, του Πρώτου Θέματος κλπ., αλλιώς θα…πάει στο γραφείο του και θα κάτσει εκεί, μέχρι να την ξεκινήσει. Όλως τυχαίως, δε, μια εκδοχή της συνομιλίας Πολάκη-Στουρνάρα (ελέγχεται ως προς την ακρίβειά της), διέρρευσε στην ιστοσελίδα Documento. Και στη συνέχεια, ο κ. Πολάκης που, προφανώς, «έδωσε» την είδηση, εμφανίστηκε στην προσωπική του ιστοσελίδα στο facebook να επιβεβαιώνει το περιεχόμενο της συνομιλίας και να λέει ότι αυτός μιλά «στα ίσα» σε όλους.

Είναι σαφές ότι και μόνο η ηχογράφηση της σχετικής συνομιλίας, έστω και αν ο κ. Στουρνάρας τελούσε εν γνώσει, είναι μείζον πολιτικό θέμα. Δυσκολεύεται, άλλωστε, κανείς να φανταστεί υπουργό ευρωπαϊκής χώρας να τηλεφωνεί στο κεντρικό τραπεζίτη της χώρας του, να του δηλώνει ότι ηχογραφεί τη συζήτησή τους και να προβαίνει σε υποδείξεις ως προς τους ελέγχους που πρέπει ή δεν πρέπει να κάνει η εκ των πραγμάτων ανεξάρτητη από την εκτελεστική εξουσία Τράπεζα της Ελλάδος. Και, φυσικά, το όλο σκηνικό φαντάζει ακόμα πιο δυστοπικό, αν σκεφτεί κανείς ότι το περιεχόμενο της εν λόγω τηλεφωνικής συνομιλίας «διαρρέει» σε ιστοσελίδα.

Από εδώ και πέρα, συνεπώς, η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα επίχειρα της κίνησης Πολάκη. Διότι, αν δεν είχε γίνει αυτή η διαρροή, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το κυβερνητικό στρατόπεδο θα αξιοποιούσε στο έπακρο τις διαρροές της ΤτΕ και της Attica Bank, προκειμένου να πείσει για το σύννομο της χορήγησης του δανείου, αλλά και για τη «βιομηχανία fakenews» που έχει στηθεί, προκειμένου να πληγεί πολιτικά η κυβέρνηση. Ο χειρισμός του κ. Πολάκη, όμως, μετατόπισε τη συζήτηση από το δίλημμα του «νομίμου και του ηθικού» στο θεσμικό πεδίο: πώς γίνεται υπουργός να ηχογραφεί τον κεντρικό τραπεζίτη, να του υποδεικνύει τους δέοντες ελέγχους και στη συνέχεια να «δίνει» αυτή τη συνομιλία;

Βεβαίως, η ηχογραφημένη συνομιλία Πολάκη-Στουρνάρα έρχεται ως εξέλιξη να προστεθεί και στο δημόσιο «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» που λαμβάνει χώρα μεταξύ του Νίκου Κοτζιά και του Πάνου Καμμένου. Ο κ. Κοτζιάς, χθες, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά εις βάρος του κ. Καμμένου, ενώ στη συνέχεια έδωσε στη δημοσιότητα και sms που του έστελνε ο πρώην υπουργός Άμυνας. ««Αρκετά ανέχτηκα τις αυθαιρεσίες σου και την μανία αυτοπροβολής σου στα ΜΜΕ. Την επόμενη φορά που θα πιάσεις στο στόμα σου εμένα ή τους ΑΝΕΛ θα σε ξεφτιλίσω δημόσια, η εμπλοκή σου με τις βίζες και τον συνέταιρο του Σόρος με τον Πλατή θα ψαχτεί και αλλοίμονο αν έχεις κάνει συναλλαγή», γράφει σε ένα μήνυμα τον Ιούλιο ο κ. Καμμένος, ενώ επανέρχεται στο τέλος Σεπτεμβρίου γράφοντας ««Τώρα θα απολογηθείς για τα 24.000.000 ευρώ απόρρητα … αλήτη» στις 20.32 την ίδια ημέρα «… Μαζέψου γιατί θα σε τελειώσω».