28.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

«Αφήστε μας να φύγουμε!»: Κραυγή απόγνωσης από τους 140 Σύριους πρόσφυγες στα Χανιά [φωτός]

Ημερομηνία:

Κείμενο: Γιάννης Αγγελάκης / Φωτός: Νίκος Αγγελάκης – Γιάννης Αγγελάκης | Περίπου 1 μήνας πέρασε και οι πρόσφυγες από τη Συρία παραμένουν στα Χανιά. Μάλιστα, ενώ αρχικά δόθηκε η εντύπωση ότι  εδώ παρέμειναν μονάχα όσοι είχαν οικογένειες, τελικά και αυτοί οι λίγοι που κατευθύνθηκαν προς Αθήνα με την ελπίδα ότι θα βρουν λύση, απέτυχαν και επέστρεψαν πίσω στα Χανιά.

«Ούτε ένας δεν έφυγε. Κανείς. Όσοι πήγανε Αθήνα, γυρίσανε όλοι πίσω», μας είπε η Λαμία Νασρί, μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης.

Συνολικά πάνω από 140 Σύριοι πρόσφυγες μεταξύ αυτών 42 παιδιά βρίσκονται στον τόπο μας. Πάνω από 100 φιλοξενούνται στο ξενοδοχείο ElenaBeach.

«Αφήστε μας να φύγουμε»

Το θετικό είναι πως δεν βρίσκονται στο δρόμο, όμως οι μέρες περνούν και λύση δε βρίσκεται. Κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση γι’ αυτό.

«Γνωρίζουμε, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει λεφτά. Το γνωρίζουμε. Αλλά, εμείς δεν ήρθαμε στην Ελλάδα, μας έφεραν εδώ με τη βία. Γιατί;» μας είπε ο δρ. Αμάρ Ριφάι, αναισθησιολόγος.

Όπως εξήγησαν σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν, ήδη έχει υπάρξει επαφή με τα Ηνωμένα Έθνη ενώ αντιπροσωπεία των προσφύγων συναντήθηκε για δεύτερη φορά χθες με διπλωματικό εκπρόσωπο της Σουηδικής πρεσβείας, όπου τους εξήγησαν ότι δεν έχουν καμία αντίρρηση να τους δεχτούν στο έδαφός τους, αρκεί να δώσει την απαραίτητη έγκριση η ελληνική κυβέρνηση. Όμως, η ελληνική κυβέρνηση δεν πράττει το πολύ απλό: να τους δώσει τα αναγκαία ταξιδιωτικά έγγραφα ώστε να ολοκληρώσουν το ταξίδι τους.

Αυτό είναι και το μοναδικό που ζητούν: «αφήστε μας να φύγουμε!»

«Έχουμε 42 παιδιά. Αν μείνουν εδώ δε θα μπορέσουν ποτέ να δουν τις οικογένειές τους», μας είπε ο δρ. Αμάρ Ριφάι.

«Μιλάμε για τα παιδιά, μιλάμε για τις οικογένειες. Είναι πολύ δύσκολο να ζήσουν εδώ. Κανείς δεν ήρθε στην Ελλάδα.  Δεν έχουμε χρήματα σήμερα. Τα χάσαμε όλα στην Αίγυπτο. Τώρα δεν έχουμε. Οι περισσότεροι εδώ δεν έχουν χρήματα. Πολλοί, ούτε για να φάνε. Ξέρω τουλάχιστον 20 ανθρώπους εδώ που δεν έχουν λεφτά ούτε για να φάνε. Τι μπορούν να κάνουν; Από την Ιταλία θα ταξιδεύαμε για Σουηδία, ή Γερμανία. Και εκεί τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά».

[slideshow post_id=”121022″]

[youtube id=”KlHW_Fp4mks” width=”620″ height=”360″]

"google ad"

Δε θέλανε να έρθουν στην Ελλάδα

3 μωρά 4 μηνών, 37 γυναίκες και 42 παιδιά, αρκετοί είναι άρρωστοι. Πάνω από 140 άνθρωποι που εδώ και ένα μήνα οι ζωές τους περιστρέφονται γύρω από τους χώρους ενός ξενοδοχείου μη μπορώντας να φύγουν από εκεί. Ευχαριστήσαν τους ανθρώπους του ElenaBeachστη Νέα Χώρα πολλές φορές για την άριστη συμπεριφορά τους.

Αλλά όπως σημειώσαν και οι ίδιοι, κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει αυτή η κατάσταση. Δε μπορεί η ζωή αυτών των ανθρώπων να περιορίζεται στα δωμάτια ενός κτιρίου, πρέπει να βρεθεί μία λύση, θέλουν να φύγουν.  Για άλλη μία φορά, μας εξήγησαν πώς βρέθηκαν στην Ελλάδα.

«Ήρθαν 4 καράβια για να βοηθήσουν επειδή το σκάφος που ήμασταν βυθιζόταν. Το πρώτο που έφθασε ήταν από την Ελλάδα. Όταν μάθαμε από πού είναι, είπαμε ότι δε θέλουμε γιατί ο προορισμός μας ήταν η Ιταλία. Κάναμε απεργία πείνας στο καράβι για 4 ημέρες έως ότου φθάσαμε στην Κρήτη».

Στη Σουηδία θέλουν τους Σύριους πρόσφυγες

Οι άνθρωποι αυτοί έχουν αφήσει τις οικογένειές τους στη Συρία, στην Αίγυπτο. Ο νόμος στην Ελλάδα δεν επιτρέπει σε όσους αιτούνται άσυλο ούτε καν το δικαίωμα να επισκεφθούν τις οικογένειές τους. Απλά, δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη. Ουσιαστικά θα είναι φυλακισμένοι στη χώρα μας. 

Στους Σύριους πρόσφυγες έχει δοθεί 6μηνη αναστολή απέλασης ενώ όπως σημειώθηκε και στη χθεσινή συνέντευξη τύπου, κάποιοι απ’ αυτούς αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Χαρακτηριστικά ανέφεραν την περίπτωση δύο ανθρώπων που έχουν πρόβλημα με την καρδιά τους και δε μπορούν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους.

«Εμείς θέλουμε μόνο χαρτιά, ταξιδιωτικά έγγραφα για να ταξιδέψουμε στη Σουηδία, όπου υπάρχει σχετικό πρόγραμμα και νομοθεσία ευνοϊκή προς τους πρόσφυγες πολέμου», είπε ο Δρ. Αμάρ.

«Στην Ισπανία περίπου πριν 2 μήνες σε μία παρόμοια κατάσταση, υπήρξε συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Ισπανίας και της Ολλανδίας και 200 πρόσφυγες μετακινήθηκαν δίχως πρόβλημα. Κι άλλες φορές έχει συμβεί αυτό. Δε θα είναι η πρώτη φορά. Γιατί δε γίνεται στην Ελλάδα; Ξέρουμε πως θέλουν τους Σύριους πρόσφυγες. Γιατί η Ελλάδα δε βοηθά;»

Από την αρχή της κρίσης στη Συρία περισσότεροι από 2.500.000 Σύριοι έχουν φύγει από τη χώρα. Απ’ αυτούς, μόλις λίγο πάνω από 1% κατορθώνει να φθάσει στην Ευρώπη. Ακόμα λιγότεροι ολοκληρώνουν το ταξίδι τους προς τις χώρες του Βορρά που είναι και ο προορισμός τους.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γιάννης Αγγελάκης
Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

10 χρόνια κάθειρξη στον 43χρονο Ηρακλειώτη που σκότωσε την 31χρονη φίλη του

Σε θανατηφόρα σωματική βλάβη μετέτρεψε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης  την...