14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Αφιέρωση στη μνήμη του Μανώλη Πουλή: «Ο Μονόλογος του Μώμου…» | Φωτός+Βίντεο

Ημερομηνία:

Ο Μανώλης Πουλής, ο άνθρωπος του θεάτρου που προσέφερε στα πολιτιστικά δρώμενα του νομού μέσω της δημιουργία του “Θεατρικού Κύκλου” και την παρουσίαση σημαντικών έργων, έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία μόλις 65 ετών.

Ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Κουτσομητόπουλος μας έστειλε το παρακάτω κείμενο, εις μνήμην του.

ΑΦΙΕΡΩΣΗ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΠΟΥΛΗ: «Ο Μονόλογος του Μώμου…»

Του Αλέξανδρου Κουτσομητόπουλου *

Αυθόρμητη δημοσίευση αφιερωμένη στη μνήμη του ΜΑΝΩΛΗ ΠΟΥΛΗ – με αφορμή τον για μας ξαφνικό και απροσδόκητο θάνατο, μόλις στα “65΄”, του εμπνευστή και δημιουργού του πρωτοποριακού «Θεατρικού Κύκλου Χανίων» με συντελεστές κυρίως ερασιτέχνες «ενεργούς πολίτες» που ήθελαν να προσφέρουν. Και το πέτυχαν κοσμώντας και εμπλουτίζοντας την πνευματική – καλλιτεχνική κίνηση στο όμορφο λιμάνι των Χανίων και όλης της Αυτοδημιούργητης Ελλάδας των Πολιτών.

Μας τον απήγγειλε σε μια ταβέρνα στις 18 Φεβρουαρίου στην Αθήνα ( δεν ξεχνούσε τον τόπο που καταγόταν , σπούδασε και αγωνίστηκε για τα κοινά ) – αμέσως μετά την πετυχημένη πρώτη από τις δύο προγραμματισμένες παραστάσεις , του «Ταξιδιώτη» που είχε πρωτο – ανεβάσει στις 27 Νοεμβρίου 016 στο μικρό του θεατράκι στα Χανιά – τ΄οποίο ήταν και η τελευταία κατοικία της ζωής του…

Είχα την τύχη να το δω – συντροφιά μ΄ ένα αγαπημένο μου πρόσωπο. Θυμάμαι το πόσο εγκάρδια με είχε υποδεχτεί λέγοντας «Έλα εδώ στα Χανιά να μείνεις – αξίζει – μπορείς να συνεργαστείς με την Ομάδα μας – Και εγώ μια ζωή ερωτευμένος ήμουνα».

17353150_1294348260645436_3495164184172258693_n

Ήταν το «Κύκνειο Άσμα» του το οποίο αυθόρμητα μας απήγγειλε για πάνω από 20 λεπτά – χωρίς να ξεχάσει ούτε μια λέξη – από τον εικονικό «ανατρεπτικό διάλογο» που φαντάστηκε ο «Κώστας Βάρναλης» – μεταξύ του /των «Προμηθέα – Ιησού Χριστού – Μώμου – της Μάνας Γης και ενός Αηδονιού». Διάλογο που απήγγειλε με τον πηγαίο του τρόπο – εκπλήσσοντας ότι δεν είχε ξέχασε από ένα τόσο μεγάλο κείμενο – ούτε μια παράγραφο.Όπως μας εξομολογήθηκε τον «Μώμο» τον είχε παρουσιάσει -σε μια «προσπάθεια περιοδεύοντος θεάτρου δρόμου» πριν δεκαετίες σ΄ένα χωριό της Κρήτης – μαζεύοντας τους έκπληκτους κατοίκους και τις έκπληκτες «πολιτικές και αστυνομικές αρχές» της περιοχής στην κεντρική πλατεία.

Γεγονός που μαρτυρούσε τις συναισθηματικές και τις ιδεολογικές του αξίες – οι οποίες επηρεάστηκαν από τα οράματα μιας Αριστεράς των προσπαθειών και των αγώνων – για μια πιο δίκαια και ελεύθερη – αξιοανθρώπινη ζωή με Πολίτες μορφωτικά και πολιτικά χειραφετημένους (ο ίδιος στην συνέχεια ένας «ανένταχτος»- ενεργός πολίτης) .Αιωνία του μνήμη – σε αυτόν και όσους σμιλεύουν θαρραλέα και με αγάπη – σχεδόν μόνοι τους – πάνω στον βράχο μιας φωτεινής ζωής – σε όλους τους πραγματικά Νικητές – και παράλληλα Ναυαγούς στις σύγχρονες απαιτήσεις μιας μεταλλαγμένης ακοινώνητης – κοινωνίας.17343055_1294348020645460_6935694177628179535_n
Σχεδόν 50 Χρόνια – αλλά Τίποτα δεν πάει χαμένο.Στους συνεργάτες – συμπαραστάτες του – όπως και στα αγαπημένα του πρόσωπα – θερμά συλλυπητήρια.Εδώ μπορεί να δει κανείς και την τελευταία του συνέντευξη με αφορμή την θεατρική του προσπάθεια και δημιουργία – επίσης ένα απρόβλεπτο «Κύκνειο Άσμα» της μοίρας.

ΕΝΑΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΗΣ – ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ – ΧΑΝΙΑ 25/11/2016

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=J-xkhtGWt18″]

*  δημοσιογράφος – πολιτικός επιστήμονας. Ερευνητής από το 1987 της ιστορίας των συνεπειών της Γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και υπερασπιστής με σειρά δεκάδων δημοσιεύσεων και εμφανίσεων στα Μ.Μ.Ε. της Διεκδίκησης των Γερμανικών Επανορθώσεων (προς το Δημόσιο) και Αποζημιώσεων ( προς τους Πολίτες ), όπως και της επιστροφής των ¨Εξαναγκαστικών Δανείων της Τράπεζας της Ελλάδος προς το Γ΄Ράιχ .

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...