«Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε καθαρά για θέσπιση επταήμερης εργασίας. Αυτό είναι σαφές από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε» δήλωσε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου η οποία απάντησε στην ανακοίνωση της ΝΔ σύμφωνα με την οποία η ίδια θέσπισε το 7ημερο.

«Στη συνέχεια, το επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ επιδόθηκε σε μία αστεία προσπάθεια, με στόχο να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Κατανοούμε την ανάγκη τους να διαψεύσουν τα όσα ο ίδιος ο αρχηγός τους είπε, όμως, η πραγματικότητα είναι συγκεκριμένη»

Παράλληλα, η υπουργός Εργασίας σε ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook, σημειώνει: «Νόμιζα ότι, μετά την εξαγγελία του για το τέλος του 8ώρου, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μας επιφύλασσε άλλες εκπλήξεις. Αλλά ναι, τελικά, σήμερα, κατάφερε να ξεπεράσει τον εαυτό του. Εξήγγειλε την 7ήμερη εργασία».

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η δυνατότητα συνεχούς επταήμερης λειτουργίας επιχειρήσεων, βιομηχανιών και εταιρειών, ισχύει διαχρονικά και δεν έχει καμία σχέση με την επταήμερη εργασία για την οποία μίλησε ο κ. Μητσοτάκης.

Υπ. Εργασίας: Τι προβλέπει η σύμβαση της Παπαστράτος

«Η σύμβαση στην επιχείρηση Παπαστράτος προβλέπει ότι, εφόσον η επιχείρηση πάρει άδεια συνεχούς λειτουργίας και εφόσον εισαχθεί στην παραγωγή ένα νέο προϊόν, εργαζόμενοι και εργοδότης θα συμφωνήσουν την οργάνωση του χρόνου εργασίας σε βάρδιες και δεν προβλέπει επταήμερη εργασία. Οι εργαζόμενοι, δηλαδή και με επταήμερη λειτουργία, θα εξακολουθούν να δουλεύουν με βάση, όσα προβλέπει η εργατική νομοθεσία και σε καμία περίπτωση επταήμερο. Για την ιστορία, η επιχείρηση, αυτήν τη στιγμή, δουλεύει Δευτέρα έως Παρασκευή, με οκτάωρη εργασία» διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας.

Πόλεμος για την «επταήμερη εργασία» -ΝΔ: «Γκάφα Μαξίμου, η Αχτσιόγλου την ενέκρινε»

Όπως επισημαίνει, επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας υπήρχαν και θα υπάρχουν. «Εργαζόμενοι συνεχούς και εξοντωτικής εργασίας υπάρχουν μόνο στα σχέδια του κ. Μητσοτάκη. Εκεί όπου, επίσης, οι Συλλογικές Συμβάσεις είναι ιδεοληψίες και αγκυλώσεις, το 8ωρο ξεπερασμένο, τα κοινωνικά επιδόματα πελατειακές παροχές εξαγοράς, εκεί όπου το δώρο Χριστουγέννων και η 13η σύνταξη δεν πρέπει να υπάρχουν. Το “αύριο” που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης, είναι κυριολεκτικά επιστροφή στο πιο σκληρό και εκμεταλλευτικό χθες για τους εργαζόμενους» τονίζει το υπουργείο Εργασίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι στο πλαίσιο της διακαναλικής συνέντευξης που παραχώρησε, ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφερόμενος στις εργασιακές σχέσεις, σημείωσε πως «στον νέο κόσμο τον οποίον έρχεται οι άνθρωποι θα δουλεύουν με διαφορετικό τρόπο». «Όταν μια επιχείρηση -αναφέρω συγκεκριμένα παραδείγματα- συμφωνεί με τους εργαζόμενους, με επιχειρησιακή σύμβαση, να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και με πολύ καλύτερες απολαβές από ό,τι θα είχαν οι εργαζόμενοι πριν και με αυξημένα δικαιώματα, και συμφωνούν τα δύο μέρη, δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει και πρέπει εργαζόμενοι και επιχειρήσεις να προσαρμοστούν -και το κράτος βέβαια- σε αυτή τη νέα πραγματικότητα», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.