16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Αύριο ψηφίζουν για το κοινωνικό μέρισμα – Υπέρ και η ΝΔ

Ημερομηνία:

Στη Βουλή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αναμένεται να συζητηθεί σήμερα και αύριο το νομοσχέδιο για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος 1,4 δισ. ευρώ σε 3,5 εκατομμύρια πολίτες (έκτακτη ενίσχυση 720 εκατ. ευρώ και επιστροφές 675 εκατ. ευρώ σε δικαιούχους).

Υπέρ της διανομής του μερίσματος τάχθηκε η Ν.Δ., παρά τις έντονες αντιδράσεις που εξέφρασαν οι εκπρόσωποί της εντός και εκτός Βουλής. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητηθεί σήμερα το μεσημέρι σε κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων. Στην Ολομέλεια αναμένεται να ενταχθεί αύριο προς συζήτηση και ψήφιση παρουσία των πολιτικών αρχηγών.

Οι διατάξεις προβλέπουν τη δυνατότητα αύξησης του συνολικού ποσού που μπορεί να διατεθεί για τη χορήγηση της εφάπαξ εισοδηματικής ενίσχυσης σε νοικοκυριά με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα πάνω από τα 720 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε προχθές ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αλλά δεν καθορίζουν τα ποσά της ενίσχυσης αυτής, ούτε τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χορήγησής της.  Απλώς αναθέτουν στους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας την έκδοση σχετικής κοινής απόφασης που θα καθορίζει όλες αυτές τις λεπτομέρειες σύμφωνα με τα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.
Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου προβλέπει τα εξής:

1) Καταβάλλεται κατά το έτος 2017 ποσό 720 εκατ. ευρώ για εφάπαξ παροχή κοινωνικού χαρακτήρα, με τη μορφή της διανομής «κοινωνικού μερίσματος» προς στήριξη των οικονομικά αδύναμων φυσικών προσώπων και ευάλωτων νοικοκυριών. Το ποσό της εφάπαξ παροχής είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Με κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ), το ανωτέρω ποσό δύναται να αυξηθεί, υπό την οριζόμενη προϋπόθεση. Με την ίδια ΚΥΑ θα καθορίζονται και οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις χορήγησής του.

2) Με σκοπό τη διευκόλυνση της διαδικασίας χορήγησης του «κοινωνικού μερίσματος», επαναπροσδιορίζονται οι σκοποί για τους οποίους είναι δυνατή η χορήγηση στοιχείων και πληροφοριών των φορολογούμενων σε εξουσιοδοτημένο προσωπικό της ΗΔΙΚΑ.

3) Ποσά που παρακρατήθηκαν για τη μηνιαία εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων κατά το διάστημα από 1/1/2012 έως 30/6/2016 και υπολογίστηκαν επί του ακαθάριστου ποσού μηνιαίας κύριας σύνταξης ή προσυνταξιοδοτικής παροχής, χωρίς την αφαίρεση των ποσών που αντιστοιχούν στις περικοπές των συντάξεων βάσει των ν. 4024/2011, 4051/2012 και 4093/2012, καθώς και της ΚΥΑ 476/2012, επιστρέφονται άτοκα στους δικαιούχους. Η επιστροφή θα καταβληθεί με τη σύνταξη μηνός Δεκεμβρίου 2017.

4) Συμπληρώνονται οι διατάξεις του ν. 4067/2012 (άρθρο 36, παρ. 2) σχετικά με την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ) στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και προβλέπεται ότι, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, μπορεί να καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό πλήρως ή μερικώς, το κόστος παροχής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, με αντίστοιχη πίστωση, ως εισροή του ειδικού διαχειριστικού λογαριασμού για τις εν λόγω Υπηρεσίες, που τηρεί ο αρμόδιος διαχειριστής.

Από τις προτεινόμενες διατάξεις προκαλούνται τα ακόλουθα οικονομικά αποτελέσματα:

Α) Επί του κρατικού προϋπολογισμού:

1. Εφάπαξ δαπάνη ποσού 720 εκατ. ευρώ από την καταβολή κοινωνικού μερίσματος προς στήριξη των οικονομικά αδύναμων προσώπων και ευάλωτων νοικοκυριών.

2. Δαπάνη, από τη δυνατότητα κάλυψης του κόστους παροχής Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ) στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Η εν λόγω δαπάνη, το ύψος της οποίας θα εξαρτηθεί από την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης, εκτιμάται για το έτος 2017 στο ποσό των 360 εκατ. ευρώ περίπου, για καθένα δε των ετών από 2018 έως και 2022, το εν λόγω ποσό θα κυμαίνεται από 40 εκατ. έως 85 εκατ. ευρώ περίπου.

3. Ενδεχόμενη δαπάνη από τη δυνατότητα αύξησης του καταβαλλόμενου ποσού κοινωνικού μερίσματος. Το ύψος της εν λόγω δαπάνης εξαρτάται από την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ.

Β) Επί του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ: Εφάπαξ δαπάνη από την επιστροφή ποσών υπέρ υγειονομικής περίθαλψης που παρακρατήθηκαν από τις συντάξεις από 1/1/2012 έως 30/6/2016. Το ύψος της δαπάνης αυτής δεν θα υπερβεί, σύμφωνα με την αρμόδια ΓΔΟΥ, το ποσό των 315 εκατ. ευρώ περίπου.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πλήρωσε μεγαλοεπιχειρηματίας την εγγύηση αξιωματούχου του ΟΣΕ;

του Μανώλη Κοττάκη Με τον καπετάνιο του πλοίου, ο οποίος...

Απέραντη θλίψη στα Ανώγεια την 49χρονη μητέρα που “έσβησε” ξαφνικά

Βαθύτατη θλίψη σκόρπισε σήμερα στα Ανώγεια η είδηση του πρόωρου και...

Βοήθεια από την Κρήτη για τους γύπες της ηπειρωτικής Ελλάδας

Τρεις νεαροί γύπες με προέλευση από την Κρήτη απελευθερώθηκαν...