22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Βαρκελώνη: 1,8 εκατ. Καταλανοί διεκδικούν ανεξαρτησία!

Ημερομηνία:

Ένα τεράστιο πλήθος κατέκλυσε την Πέμπτη τους δρόμους της Βαρκελώνης διεκδικώντας το δικαίωμα να ψηφίσει για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας από την Ισπανία, κατά το παράδειγμα της Σκωτίας.

Σύμφωνα με το δήμο της πόλης, που διοικείται από τον εθνικιστικό δεξιό συνασπισμό CiU του Καταλανού προέδρου Αρτούρ Μας, τουλάχιστον 1,8 εκατομμύριο άνθρωποι, κρατώντας τις χρυσοκόκκινες σημαίες της Καταλονίας, διαδήλωσαν με αίτημα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την απόσχιση της αυτόνομης περιοχής.

Η διαδήλωση οργανώνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με την ευκαιρία της Ντιάντα, της «εθνικής ημέρας» της Καταλονίας.

Σε αντίθεση με τη βρετανική κυβέρνηση, που έδωσε το «πράσινο φως» για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη Σκωτία, η Μαδρίτη αρνείται κάθε τέτοια πιθανότητα επικαλούμενη το ισπανικό Σύνταγμα.
Το 2012 το ένα εκατομμύριο των Καταλανών που συμμετείχαν στην κινητοποίηση ανάγκασαν την περιφερειακή κυβέρνηση να υποσχεθεί ότι θα οργανώσει δημοψήφισμα. Πέρσι οι διαδηλωτές σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα μήκους 400 χιλιομέτρων, υποχρεώνοντας τις καταλανικές αρχές να ορίσουν την ημερομηνία του δημοψηφίσματος, στις 9 Νοεμβρίου φέτος.

Στη σημερινή κινητοποίηση τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι σχημάτισαν με τα σώματά τους ένα γιγαντιαίο V – για να συμβολίσουν τις λέξεις «Ψηφίζω» και «Νίκη» – στις δύο κεντρικές λεωφόρους της Βαρκελώνης. Οι διοργανωτές είχαν καλέσεις τους συμμετέχοντες «να γεμίσουν τους δρόμους για να γεμίσουν οι κάλπες».

Η φετινή Ντιάντα συμπίπτει με την 300ή επέτειο από την κατάληψη της Βαρκελώνης, το 1714, από τα στρατεύματα του βασιλιά Φίλιππου Ε΄ ο οποίος κατάργησε τους νόμους και τους καταλανικούς θεσμούς. Για συμβολικούς λόγους ορίστηκε ότι η διαδήλωση θα έφτανε στο αποκορύφωμά της στις 17.14 το απόγευμα. Όμως, ήδη από το μεσημέρι το πολυποίκιλο πλήθος είχε κατακλύσει το κέντρο, που συνήθως είναι γεμάτο από τουρίστες. Φορώντας κιτρινοκόκκινα μπλουζάκια με το σύνθημα «Araesl΄ hora» («Έφτασε η ώρα» στα καταλανικά) ή κρατώντας τις σημαίες της ανεξαρτησίας, ολόκληρες οικογένειες, παρέες και μεμονωμένα άτομα συμμετείχαν ενεργά υπό τους ήχους των γκράλα, των παραδοσιακών καταλανικών όμποε.

Ο Αρτούρ Μας προειδοποίησε τη Μαδρίτη ότι «δεν μπορεί να εμποδίζει αιωνίως την Καταλονία να αποφασίσει για το μέλλον της», σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Αν ένα έθνος όπως η Σκωτία έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για το μέλλον του, γιατί όχι η Καταλονία;» διερωτήθηκε, απηχώντας την άποψη και πολλών υποστηρικτών της ανεξαρτησίας.

Σύμφωνα με τον Μας, η ισπανική κυβέρνηση δεν πρέπει να συνεχίσει να επικαλείται το Σύνταγμα απέναντι στο πολιτικό πρόβλημα που θέτει η Καταλονία και το μη δεσμευτικό δημοψήφισμα είναι απαραίτητο ώστε να διευκρινιστεί εάν οι υπέρμαχοι της ανεξαρτητοποίησης αποτελούν και την πλειοψηφία.

Υπερήφανοι για τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους, πολλοί από τα 7,5 εκατομμύρια των Καταλανών αισθάνονται περιθωριοποιημένοι από τη Μαδρίτη. «Η κουλτούρα, η γλώσσα και η παραδόσεις μας πρέπει να γίνουν σεβαστές και έχουμε δει ότι αυτό είναι αδύνατον μέσα στους κόλπους του ισπανικού κράτους, γι’ αυτό ζητώ την ανεξαρτησία», εξήγησε ένας φοιτητής που διαδήλωνε κρατώντας τις σημαίες της Καταλονίας και της Σκωτίας.

Ο Αρτούρ Μας σκοπεύει να εισάγει εντός των επόμενων ημερών στο καταλανικό κοινοβούλιο ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέπει τη διοργάνωση δημοψηφισμάτων, όμως η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι αναμένεται ότι θα προσφύγει αμέσως στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να ακυρώσει τον νόμο αυτόν.

Θα ήταν πολύ δύσκολο να αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα τα αποτελέσματα ενός δημοψηφίσματος που θα οργανωθεί κατά παράβαση μιας δικαστικής απόφασης, παραδέχτηκε ο Μας, χωρίς να διευκρινίσει τι θα κάνει σε αυτήν την περίπτωση.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...