22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Βαρουφάκης: Εθνική κυριαρχία και εμπιστοσύνη με Γερμανία

Ημερομηνία:

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, χαρακτήρισε ζήτημα “πρωταρχική σημασίας” για την Ελλάδα την ανάκτηση εθνικής κυριαρχίας, σημειώνοντας πως “αυτή παραχωρήθηκε στους δανειστές με την υπογραφή των δανειακών συμβάσεων”.

“Πρέπει να εργαστούμε για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και να αποφεύγουμε γενικόλογες εκτιμήσεις για τους Έλληνες ή τους Γερμανούς”, δήλωσε στο αυστραλιανό ABC, προσθέτοντας πως η εθνική κυριαρχία είναι προϋπόθεση σεβασμού και φιλίας.

Σχετικά με την αποπληρωμή του χρέους, μιλώντας στο Associated Press, σημείωσε πως η Ελλάδα θα δώσει προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μέρος του οποίου λήγει τον Μάρτιο. Οι αποπληρωμές στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανήκουν σε άλλη κατηγορία, σημείωσε και πρόσθεσε ότι θα χρειαστεί να συζητηθούν με τους πιστωτές.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης τόνισε πως η Ελλάδα σκοπεύει να ξεκινήσει συνομιλίες με τους πιστωτές της για την αναδιάταξη του χρέους, προκειμένου να καταστήσει το τεράστιο χρέος της χώρας βιώσιμο ενώ παράλληλα θα πρέπει να εργαστεί για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι τον Απρίλιο. “Η συμφωνία του Απριλίου αφορά τις μεταρρυθμίσεις. Και αυτό είναι η επιτακτική ανάγκη μας”, είπε και πρόσθεσε: “Την ίδια στιγμή, και ανεξάρτητα από τη συμφωνία του Απριλίου, η οποία είναι βασισμένη και επικεντρωμένη στις μεταρρυθμίσεις, έχουμε πρόθεση να έχουμε συνομιλίες με τους εταίρους και τους θεσμούς σχετικά με τη βιωσιμότητα και την αναδιάρθρωση του χρέους”

“Στις αποπληρωμές στο ΔΝΤ ασφαλώς θα δώσουμε προτεραιότητα. Δεν πρόκειται να είμαστε η πρώτη χώρα που δεν θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ. Θα βγάλουμε από τη μύγα ξίγκι αν χρειαστεί να το κάνουμε αυτό μόνοι μας, και θα το κάνουμε”, υπογράμμισε. “Όσον αφορά στις αποπληρωμές προς την ΕΚΤ, αυτές  ανήκουν σε διαφορετική κατηγορία και θα πρέπει να καθορίσουμε αυτό το ζήτημα σε συνεργασία με τους εταίρους μας και τους θεσμούς” είπε.

Το Associated Press, επικαλούμενο τον υπουργό Οικονομικών, αναφέρει πως η Αθήνα δεν πρόκειται να ζητήσει καθυστέρηση όσον αφορά στις υποχρεώσεις  της προς την ΕΚΤ, αλλά θα αναζητήσει κάποιου είδους συμφωνία που  θα κάνει πιο εύκολη την αποπληρωμή.

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση: Η Κρήτη στα χρόνια της κατοχής (1941-1945)

Στην Αθήνα θα ταξιδέψει η ιστορία της Κρήτης την...