15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Βαρουφάκης: “Η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να περιορίσει τη διαμαρτυρία όσων διαφωνούν μαζί της – Γνωρίζει ότι δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει το 5ο μνημόνιο χωρίς έξαρση της καταστολής και της κρατικής βίας”

Ημερομηνία:

Κατά του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις τάχθηκε ο γραμματέας του Μέρα25, Γιάνης Βαρουφάκης, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση γνωρίζει ότι δεν μπορέσει να εφαρμόσει το 5ο μνημόνιο χωρίς έξαρση της καταστολής και της κρατικής βίας».

Την έντονη αντίθεση του ΜέΡΑ25 στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις εξέφρασε ο Γιάνης Βαρουφάκης από το βήμα της Βουλής, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση γνωρίζει ότι δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει το 5ο μνημόνιο χωρίς έξαρση της καταστολής και της κρατικής βίας».

«Ήταν με μαθηματική ακρίβεια δεδομένο ότι η εφαρμογή του 4ου μνημονίου θέλει καταστολή και κρατική βία, πόσο μάλιστα του 5ου. Γιατί έρχεται ένα πακετάκι ύφεσης, λιτότητας της τάξης του 8-10% του ΑΕΠ. Αρνηθείτε το, θα το αρνείστε μέχρι να κάνετε εκλογές για να το εφαρμόσετε μετά» υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 υπενθύμισε την ομιλία που είχε απευθύνει πριν από έναν χρόνο κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, λέγοντας ότι τότε είχε επισημάνει ότι η κυβέρνηση θα κληθεί να προβεί σε πράξεις που θα παραβιάζουν τις Αρχές του φιλελευθερισμού επειδή θα επιστρατεύσει την καταστολή ώστε να περάσει τα νομοθετήματα της ολιγαρχίας και του 4ου μνημονίου της μονιμοποιημένης λιτότητας.Όπως υπογράμμισε, η κυβέρνηση με την πλήρη σύμπραξη των μέσων της ολιγαρχίας, έχει επιστρατεύσει το αφήγημα των «50 ανθρώπων» που κλείνουν τον δρόμο.

«Αλήθεια αυτό δεν το έλυσε υποτίθεται ο κ. Δένδιας με το Προεδρικό του Διάταγμα το 2013;» είπε και διατύπωσε ερωτήματα όπως, τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση με την ενίσχυση της κρατικής βίας, τι επιδιώκει να επιτύχει και να κερδίσει και πόσο φιλελεύθερη είναι τελικά η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη όταν δεν αλλάζει καν τα άρθρα και τις διατάξεις της χούντας;

Όπως σημείωσε, συγκρούεται η «φιλελεύθερη» παράταξη με τις βασικές αρχές του Λοκ, ο οποίος θα έπρεπε να είναι ο «γκουρού» της.

«Είναι δυνατόν να προβλέπεται αντικειμενική ευθύνη για καθαρά υποκειμενικές δράσεις;» είπε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε ότι ταμπουρώνεται η κυβέρνηση υποτίθεται πίσω από την προστασία της ιδιωτικής περιουσίας, πώς την προστατεύει ακριβώς, με την θέσπιση της προηγούμενης άδειας για τις αντιδράσεις που εκ των πραγμάτων οδηγεί όσους θα διαμαρτύρονται χωρίς άδεια σε μεγαλύτερη πρόθεση βιαιότητας; Ή με την θέσπιση της αποζημίωσης όσων τυχόν υποστούν ζημίες από τον οργανωτή της διαδήλωσης αντί του ελληνικού δημοσίου, του οποίου κατά πάσα πιθανότητα του έχετε ήδη ρευστοποιήσει την περιουσία όπως έχετε κάνει ευρύτερα στην πλειοψηφία των πολιτών;

«Η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να περιορίσει τη διαμαρτυρία όσων διαφωνούν μαζί της»

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι δίνει διοικητικές αρμοδιότητες στους εισαγγελείς και αστυνομικές στους διαδηλωτές.

«Όμως ο λαός είναι λογικό να αντιδράσει λόγω της βαθιάς φυλακής χρέους στην οποία τον έχουν βυθίσει οι πολιτικές εξαθλίωσης του μνημονιακού τόξου. Το αντίτιμο βέβαια της ελευθερίας, είναι και η διαμαρτυρία ανθρώπων που διεκδικούν ακόμα κι αν η κυβέρνηση διαφωνεί μαζί τους».

Τέλος, επισήμανε πως η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να περιορίσει την διαμαρτυρία όσων διαφωνούν μαζί της.

«Εμείς θα τους προστατέψουμε την φωνή τους ακόμα κι αν αυτοί δεν συμφωνούν μαζί μας, διότι, όπως έλεγε και ο Μιλ, με υπάκουους και συρρικνωμένους πολίτες δεν μπορεί να υπάρξει καμία πρόοδος» τόνισε.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...