15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Βαρουφάκης: Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα ή θα απομονώσει την Τουρκία, ή θα την αναγκάσει να αναγνωρίσει την Κύπρο

Ημερομηνία:

Υπέρ της σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης, όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, με πρωτοβουλία της Ελλάδας, τάσσεται ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης με άρθρο του στην εφημερίδα «Παρών».

Μια τέτοια διάσκεψη, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, αποκλείει τους επιδιαιτητές και, παράλληλα, αναγκάζει την ‘Αγκυρα είτε να αυτοαπομονωθεί (αρνούμενη να προσέλθει επειδή δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία) είτε να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. (Το γεγονός ότι έτσι πιέζεται και η Λευκωσία να αναγνωρίσει μια μορφή τουρκοκυπριακής εκπροσώπησης είναι κι αυτό στα θετικά της πρότασης), σημειώνει ο Γραμματέας του Μέρα 25.

Ως προς την ατζέντα της διάσκεψης, ο κ. Βαρουφάκης τονίζει ότι θα πρέπει να εξελίσσεται παράλληλα, σε δύο επίπεδα. Το πρώτο να αφορά τον καθορισμό ΑΟΖ – υφαλοκρηπίδας. Το δεύτερο να αφορά διεθνή συμφωνία απεξάρτησης της περιοχής (εντός των συμφωνηθέντων ΑΟΖ) από τα ορυκτά καύσιμα, τη σταδιακή κατάργηση των εξορύξεων και, βέβαια, τη δημιουργία ενός κοινού δικτύου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με πλωτές ανεμογεννήτριες, που απελευθερώνουν τις κοινωνίες της Ανατολικής Μεσογείου τόσο από τα ορυκτά καύσιμα όσο και από τις γιγαντιαίες χερσαίες ανεμογεννήτριες που σπέρνουν οι πολυεθνικές σε νησιά, πεδιάδες και βουνοκορφές.

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις, ο κ. Βαρουφάκης επισημαίνει ότι «κάθε φορά που μνημονιακή κυβέρνηση προβαίνει σε κάποια συμφωνία «υπέρ των εθνικών συμφερόντων», ως εκ του θαύματος, μόνο η ‘Αγκυρα επωφελείται!». Επικαλείται την συμφωνία της κυβέρνησης Τσίπρα με Ισραήλ και Κύπρο, υπενθυμίζοντας ότι το κόμμα του προειδοποιούσε ότι όχι μόνο ο λαός μας δεν θα ωφελούνταν με ευρώ τσακιστό από πετρέλαια κι αέρια, αλλά ότι επρόκειτο για συμφωνία-αυτογκόλ, που έδινε στον Ερντογάν το άλλοθι για να προβεί σε τακτικά βήματα στο πλαίσιο της στρατηγικής του να ηγεμονεύσει στην περιοχή.

Επίσης αναφέρεται στη συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, και την «ρελάνς» της ‘Αγκυρας που ανακήρυξε ΑΟΖ Τουρκίας – Λιβύης (το πρώτο βήμα πριν στείλει ενόπλους στη Λιβύη και, ουσιαστικά, γίνει κυρίαρχος του παιχνιδιού στην Ανατολική Μεσόγειο).

Το ΜέΡΑ25, αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης, είναι το μοναδικό κόμμα που αξιολογεί ως άκρως επικίνδυνα όχι μόνο τα σχέδια ΗΠΑ και Γερμανίας αλλά και τον αντίκτυπο των μεταξύ τους διενέξεων. Π.χ., σε μια διμερή διαπραγμάτευση υπό την επιδιαιτησία της κ. Μέρκελ, την οποία φαίνεται να επιθυμεί ο κ. Μητσοτάκης, ο Ερντογάν θα έχει τον αέρα να προσπαθήσει να «γκριζάρει» περιοχές. Η Ουάσινγκτον θα αρπάξει την ευκαιρία να ενεργοποιηθεί, καταργώντας τη γερμανική πρωτοβουλία διαμεσολάβησης, με απώτερο στόχο να ψαλιδίσει τις φιλοδοξίες του Βερολίνου, που επιθυμεί να αναδειχθεί σε γεωστρατηγικό παίκτη στη Μεσόγειο. Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας παρέμβασης των ΗΠΑ, με μαθηματική ακρίβεια, θα ευνοήσει ακόμα περισσότερο την ‘Αγκυρα, εκτιμά ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25.

Καταλήγοντας ο κ. Βαρουφάκης δηλώνει ότι «ποτέ δεν θα διαπραγματευτούμε από φόβο. Αλλά, παράλληλα, δεν θα φοβηθούμε να διαπραγματευτούμε. Γνωρίζουμε ότι βέλτιστη λύση είναι η ειρηνική διευθέτηση των διαφορών με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής μέσω ακηδεμόνευτου, πολυμερούς διαλόγου. Για αυτό εναντιωνόμαστε σε διμερείς διαπραγματεύσεις υπό την επιδιαιτησία Μεγάλων Δυνάμεων, που στόχο έχουν μια συμφωνία υπέρ των ολιγαρχών, των εμπόρων όπλων και των πετρελαϊκών πολυεθνικών».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...