«Ο Σόιμπλε ήταν πάντα πολύ ειλικρινής μαζί μου» τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στο κανάλι της γερμανικής βουλής, «η χώρα σας, μου είπε, δεν έχει καμία θέση στην Ευρωζώνη» πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάνοντας μια εκτενή αναφορά στο παρασκήνιο των επαφών του κατά το διάστημα που ήταν υπουργός Οικονομικών, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε:

«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει σχεδιάσει τη δομή του Eurogroup, το οποίο φέρει σαφώς την υπογραφή του. Οι Eυρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, με εξαίρεση τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, τον θαυμάζουν. Υπάρχουν κάποιες χώρες που αγωνίζονται για την εύνοιά του. Μερικές φορές αυτό τον ενοχλεί».

Ο πρώην υπουργός, επεσήμανε στη συνέχεια ότι σε συζητήσεις που είχε με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο ίδιος είχε καταστήσει σαφές ότι γνωρίζει πολύ καλά πως η ζώνη του ενιαίου νομίσματος είναι πολύ εύθραυστη, προσθέτοντας ότι: «Εξεπλάγην ευχάριστα που μοιράζεται μαζί μου την άποψη αυτή».

Σε ό,τι αφορά το σχέδιό του για την επίλυση της ελληνικής κρίσης, ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ότι εξαρχής δεν ήταν στις προθέσεις του ένα εναλλακτικό νόμισμα:

«Το σχέδιό μου ήταν πολύ, πολύ απλό: Θέλαμε να αναδιαρθρώσουμε το χρέος προκειμένου να αποπληρώσουμε όσα περισσότερα χρήματα μπορούσαμε και να γίνουν βαθιές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Αλλά η άλλη πλευρά αρνήθηκε να το δεχτεί. Εμείς δεν είχαμε κανένα σχέδιο για εναλλακτικό νόμισμα. Αλλά όταν στέκεται κανείς μπροστά στον κίνδυνο υπαρκτής απειλής, τότε αρχίζει και βλέπει κανείς το ενδεχόμενο ενός δικού του νομίσματος» σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης και συμπλήρωσε: «Αυτό που θέλαμε να κάνουμε ήταν να χρησιμοποιήσουμε IOUs, να μείνουμε στο ευρώ και να κερδίσουμε χρόνο».

enikos.gr