17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Βαρύτατες ποινές για τη μαύρη εργασία -Πρόστιμα στο 18πλασιο του κατώτατου μισθού

Ημερομηνία:

Σε μία προσπάθεια αρχικά να περιοριστεί και στη συνέχεια να μπει τέλος στην αδήλωτη εργασία το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε το ποινολόγιο και τα πρόστιμα που θα κληθούν να πληρώσουν οι εργοδότες που απασχολούν αδήλωτους εργαζομένους. Τα πρόστιμα θα πέφτουν βροχή και θα ανέρχονται πλέον στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού ανά αδήλωτο εργαζόμενο.Οπως αναφέρεται και από το υπουργείο Εργασίας αποφασίστηκε ένα επικαιροποιημένο επιχειρησιακό πλάνο εντατικών ελέγχων σε όλη την επικράτεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες των δύο υπουργείων με το οποίο θα εφαρμοστεί το νέο ποινολόγιο αλλά και η νέα διαδικασία επιβολής των προστίμων για την πάταξη του φαινομένου της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας.

Το νέο ποινολόγιο και τα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία

  • Στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού ανά αδήλωτο εργαζόμενο
  • 10.550 ευρώ για τους άνω των 25 ετών αδήλωτους εργαζόμενους
  • 9.200 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών

οι ποινές αυτές θα επιβάλλονται άμεσα και επιτόπια ως ευθέως αποδεικνυόμενη παράβαση.

Βρούτσης: Η αδήλωτη εργασία θα αντιμετωπιστεί ως κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα

«Όταν έλεγα ότι η αδήλωτη εργασία θα αντιμετωπιστεί ως κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα δεν ήταν μία τυπική λεκτική υπερβολή ή μία συνήθης πολιτική ρητορεία. Το εννοούσα.

Σήμερα έχοντας επιβάλει το επιτόπιο πρόστιμο των 10.550 ευρώ, το υψηλότερο για την αδήλωτη εργασία που έχει επιβληθεί ποτέ, το επιβεβαιώνω. Το έχω επαναλάβει πολλές φορές και το τονίζω άλλη μία φορά:

Είναι υψηλού ρίσκου απόφαση, αν όχι καταστροφική, για τον ίδιο τον επιχειρηματία να διατηρεί πλέον αδήλωτο εργαζόμενο στην επιχείρηση του. Γι’ αυτό και στέλνω σήμερα μία τελευταία αυστηρή προειδοποίηση προς όλους:

Όποιος εξακολουθεί να κινείται εκτός νομιμότητας στην αγορά εργασίας θα υποστεί τις βαρύτατες συνέπειες των δικών του επιλογών».

Κεγκέρογλου: Προχωρούμε την εφαρμογή του νέου πλαισίου

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου δήλωσε πως το υπουργείο Εργασίας ανταποκρίνεται στην απαίτηση της υγιούς επιχειρηματικότητας, στην απαίτηση των εργαζομένων αλλά και την ανάγκη των καιρών για στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος και πάταξη της μαύρης εργασίας. Με το νέο, πράγματι, αυστηρότατο πλαίσιο προστίμων και τους στοχευμένους και συντονισμένους ελέγχους προχωρούμε από 15 Σεπτέμβρη στην εφαρμογή του νέου πλαισίου. Έχει δοθεί κατεύθυνση για συνεργασία και σύσταση μικτών κλιμακίων του ΣΕΠΕ, της ΕΥΠΕΑ και της Οικονομικής Αστυνομίας προκειμένου να έχουμε τη μέγιστη αποτελεσματικότητα».

Νομίζω ότι όλος ο σχεδιασμός, που σας έχουμε ανακοινώσει όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ξεκινά πλέον με τις καλύτερες προϋποθέσεις για αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας».
Πηγή:.iefimerida.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...