22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Βασανιστήρια με διάρκεια στον Βαγγέλη Γιακουμάκη από την παρέα των τραμπούκων κρητικών – Με διάρκεια και οι πολιτικές παρεμβάσεις

Ημερομηνία:

Τα όσα ζούσε ο Βαγγέλης Γιακουμάκης στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, χωρίς κανείς να λάβει μέτρα περιγράφονται μέσα από τις σελίδες του πορίσματος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την υπόθεση. Οι τραμπουκισμοί, οι μαρτυρίες, το σπασμένο κρεβάτι του Βαγγέλη και οι καταγγελίες ότι οι καθηγητές γνώριζαν.

Στο πόρισμα, το οποίο αποκαλύπτεται από τον «ΕΤ» της Κυριακής, περιέχονται σελίδες από το ποινολόγιο (βιβλίο επιβολής κυρώσεων) και το βιβλίο συμβάντων της Σχολής, όπως και καταθέσεις φοιτητών.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι έχουν γραφτεί στο δελτίο συμβάντων περιστατικά με θύμα τον Βαγγέλη, τα οποία δεν συνοδεύτηκαν στη συνέχεια από ανάλογες ποινές στους υπαιτίους. Ενδεικτικό είναι απόσπασμα του φύλακα της Σχολής που γράφει στις 8 Μαρτίου 2014 στο βιβλίο ότι ενώ ο Βαγγέλης έλειπε στην Κρήτη για την Καθαρά Δευτέρα συμφοιτητές του έσπασαν το κρεβάτι του. Για εκείνο το βράδυ ο φύλακας αναφέρει ότι «όταν πήγα για δεύτερη φορά στις 3.10 τα ξημερώματα να ελέγξω τι συμβαίνει είδα τον… (αναφέρει όνομα σπουδαστή) με κόκκινα χέρια και εμφανώς αναστατωμένο». Όταν ο Βαγγέλης γύρισε την επόμενη ημέρα στα Γιάννενα έψαχνε, σύμφωνα με τους μάρτυρες, να βρει τάβλες για να το φτιάξει το κρεβάτι και να μπορέσει να κοιμηθεί.

Τα περιστατικά εκφοβισμού, όπως προκύπτει από την έρευνα, δεν σταμάτησαν ποτέ και μάλιστα κάποια από αυτά είναι πρόσφατα. Η έρευνα εστιάζεται στην 25η Ιανουαρίου, ημέρα για την οποία πολλοί διαφορετικοί σπουδαστές είχαν ακούσει για τραμπουκισμούς σε βάρος του 20χρονου Γιακουμάκη. «Την ημέρα αυτή είχα ακούσει ότι θα τον δένανε σε καρέκλα και θα τον κλειδώνανε στην ντουλάπα», αναφέρουν οι καταθέσεις.

Η Διεύθυνση της Σχολής, σύμφωνα με τα όσα είπαν αρκετοί φοιτητές, γνώριζε τι συνέβαινε αλλά δεν παρενέβαινε στο βαθμό που θα έπρεπε. Σε κατάθεσή του φίλος του Βαγγέλη λέει ότι «ο αρχηγός της παρέας των Κρητικών εμφανιζόταν ως ο εκπρόσωπος των πατριωτών του στα θέματα που προκύπτουν στη Σχολή και σχετίζονται με τον διευθυντή».

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι έμπειροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που χειρίζονται την υπόθεση αναφέρουν μιλώντας στον «ΕΤ» ότι είναι ότι χειρότερο και άδικο να στοχοποιούνται άκριτα όλοι οι Κρητικοί φοιτητές που σπούδαζαν στη Γαλακτοκομική Σχολή. Και αυτό γιατί οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση και βρίσκονται σήμερα σε δεινή θέση εξαιτίας δημοσιευμάτων που τους εμφανίζουν ως τραμπούκους. Επισημαίνουν δε ότι ο φόβος της βεντέτας σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πάντα ορατός και δεν πρέπει κανείς να ρίχνει λάδι στη φωτιά.

Οι φοιτητές από την Κρήτη που φέρονται να τραμπούκιζαν σπουδαστές ήταν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πορίσματος μεμονωμένα παραδείγματα, τα οποία, ωστόσο, έκαναν αισθητή την παρουσία τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι θύματα bullying πήγαν να πέσουν και άλλα παιδιά –αναφέρονται δύο στο πόρισμα- τα οποία αντιστάθηκαν από την αρχή, απομακρύνθηκαν και γλίτωσαν. «Απείλησε τον… (αναφέρεται όνομα σπουδαστή) ότι αν ξανακάνει παρατήρηση για τη φασαρία στο δωμάτιο θα τον κρεμάσει από το παράθυρο», λέει στην κατάθεσή του φοιτητής.

Ερωτηθείς ένας από τους φοιτητές από τον ανακριτικό υπάλληλο γιατί πιστεύει ότι η Διεύθυνση της Σχολής δεν έβαζε ένα τέλος στα περιστατικά αυτά απαντά: «Εμείς ότι μαθαίναμε τα λέγαμε. Είχαμε πει ότι συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Θεωρώ ότι μπορεί να υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις».

Σύμφωνα με το newsbeast.gr oταν η διεύθυνση της σχολής αποφάσισε να ρίξει τις πρώτες βαριές «καμπάνες» στα πρωτοπαλίκαρα της ομάδας των Κρητικών, ξεκίνησαν οι τηλεφωνικές παρεμβάσεις από πολιτικούς της Κρήτης προκειμένου να πέσουν στα μαλακά οι θερμόαιμοι συμπατριώτες τους και προφανώς ψηφοφόροι τους. Οι παρεμβάσεις αυτές αποτελούσαν κοινό μυστικό ανάμεσα στο προσωπικό και τους μαθητές της σχολής. Το αναφέρουν ευθέως στις καταθέσεις τους κατά την ΕΔΕ, χωρίς να κατονομάζουν πρόσωπα και ιδιότητες.Στο πόρισμα της ΕΔΕ αναφέρονται περιστατικά bullying και ωμής βίας κατά του άτυχου Γιακουμάκη. Χαρακτηριστικές είναι οι μαρτυρίες καθηγητών και συμμαθητών του.

Καθηγήτρια της σχολής κατέθεσε: «Του έκλειναν το νερό όταν ο Βαγγέλης έκανε μπάνιο, τον κλείσανε σε ντουλάπα, του ρίχνανε κέρματα, τον ξύρισαν παρά τη θέλησή του».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και μαρτυρίες συμμαθητών του. «Άκουσα ότι του λέγανε να τον δέσουν στην καρέκλα και αυτός απαντούσε ‘αν θέλετε δέστε με’. Ξέρω ότι τον κλείσανε δεμένο στην ντουλάπα και του ρίχνανε νομίσματα για να τραγουδάει», δήλωσε ένας, ενώ άλλος αποκάλυψε: «Είχα δει τον Βαγγέλη χτυπημένο στο πρόσωπο και στα αυτιά […] οι Κρητικοί μαθητές είχαν δέσει τον Βαγγέλη σε καρέκλα σε δικό τους δωμάτιο. Τον χτυπάγανε οι Κρητικοί που αποτελούσαν μία κλειστή ομάδα και δεν μπορούσε να επικοινωνήσει κανείς μαζί τους».

Βιβλίο συμβάντων του φύλακα της Σχολής (7-8/3/2014)

7-3-2014: Οι μαθητές στο 212 δωμάτιο κάνανε φασαρία κατά τις 00.15. Ανέβηκα επάνω και είδα στο δωμάτιο τον μαθητή …. (αναφέρεται όνομα) να πιάνει με το χέρι του τον ώμο πονώντας. Όταν τον ρώτησα τι έπαθε μου είπε τίποτα. Συγχρόνως είχαν βγει από το δωμάτιο οι (αναφέρονται ονόματα) και πήγαν στο δωμάτιο 210. Ανέβηκα ξανά στις 00.30 και τους είδα να κάθονται μαζί και να παίζουν ένα παιχνίδι.

8-3-2014: Ώρα στις 2.20 ακούστηκε φασαρία από τους πάνω ορόφους. Όλα ήταν ήσυχα εκτός από το δωμάτιο 212 όπου οι παραπάνω φοιτητές κάνανε έντονη φασαρία. Ακούγονταν ήχοι από σανίδες, έπιπλα και σωματικοί ήχοι. Αφού περίμενα πέντε λεπτά και οι ήχοι συνεχιζόντουσαν χτύπησα την πόρτα και πήγα να δω στο δωμάτιο τι συμβαίνει. Ήταν όμως κλειδωμένα. Σταμάτησαν ξαφνικά τη φασαρία και τους φώναξα να ανοίξουν. Άργησαν χαρακτηριστικά να το κάνουν αφού εντωμεταξύ σιγοψιθύριζαν. Όταν μου ανοίξανε κάνανε ότι δεν τρέχει τίποτε και πως ο θόρυβος προέρχονταν από τον (αναφέρεται όνομα) που μετακόμιζε το κρεβάτι (το οποίο ήταν μισοδιαλυμένο και ανήκε στον Βαγγέλη Γιακουμάκη). Το δωμάτιο ήταν ανάστατο και βρώμικο. Καθόντουσαν όλοι αρνάκια βλέποντας το Play Station, εκτός του (αναφέρεται όνομα) που στεκόταν όρθιος δίπλα από το κρεβάτι. Παρατήρησα ότι τα χέρια του (αναφέρεται όνομα) ήταν κόκκινα και ο ίδιος αναστατωμένος. Δεν παραδέχθηκαν τίποτα από ότι τους είπα. ‘Σαν τι να γίνεται επαέ;», μου απάντησαν. Όταν προχώρησα συνέχιζαν για λίγα λεπτά να μιλούν και να γελάνε δυνατά. Ώρα 3.10.

"google ad"

Βρέθηκαν κουρεμένα μαλλιά στο τέλος του διαδρόμου στην πίσω είσοδο. Αποδείχθηκε ότι ήταν από το πατάκι εισόδου.
Όταν γύρισε την επόμενη ημέρα ο Βαγγέλης Γιακουμάκης είδε σπασμένο το κρεβάτι του και άρχισε να περιφέρεται στους διαδρόμους ζητώντας από τους συμφοιτητές του τάβλες για να επιδιορθώσει τη ζημιά και να μπορέσει να κοιμηθεί.

Καταθέσεις φοιτητών στο πόρισμα

Φίλος του Βαγγέλη: Ο Βαγγέλης ήρθε να μείνει μαζί μου μετά από επεισόδια που έγιναν σε βάρος του από συμφοιτητές μας από την Κρήτη. Τον είχα δει και εγώ χτυπημένο στο πρόσωπο και στα αυτιά. Φέτος, άκουσαν ότι την ημέρα των εκλογών (25 Ιανουαρίου 2015) τον έδεσαν σε καρέκλα και τον πείραζαν στο δωμάτιο των Κρητικών.

Φοιτητής Χ: Ο αρχηγός από αυτούς εμφανιζόταν ως ο εκπρόσωπος των πατριωτών του στα θέματα που προκύπτουν στη Σχολή και σχετίζονται με τον διευθυντή. Είχαμε ακούσει και για επεισόδια από τους Κρητικούς εκτός Σχολής. Στο μπουζουξίδικο… (αναφέρεται το όνομα) είχαν προκαλέσει ζημιές και ο ιδιοκτήτης τους ζητούσε χρήματα για να τα φτιάξουν. Το περιστατικό μου το επιβεβαίωσε ο ιδιοκτήτης.

Κρητικός φοιτητής: Ο Βαγγέλης ήταν καλό παιδί. Ήξερα ότι φίλοι του του δίνανε σφαλιάρες. Ήξερα για κάποια περιστατικά τις ημέρες των εκλογών, τα οποία συνεχίστηκαν και μετά. Το ήξεραν και οι καθηγητές ότι δεχόταν τέτοιου είδους επιθέσεις. Μόνοι οι φύλακες ήταν αυτοί που έκαναν κάτι.

Φοιτητής Ψ: Τρεις ημέρες πριν την εξαφάνιση: «Πηγαίναμε στην πόλη των Ιωαννίνων πέντε άτομα για καφέ. Ανάμεσά μας ήταν ο Βαγγέλης. Έπρεπε να πάρουμε ταξί και σκεφτήκαμε αρχικά να μπούμε σε αυτό τέσσερα άτομα και να μείνει πίσω ένας. Τελικά έφυγαν πρώτοι με ταξί τρία άτομα και έμεινε πίσω ο Βαγγέλης με εμένα. Ο Βαγγέλης γύρισε και με ρώτησε: ‘Αν χανόμουν θα με αναζητούσες;»

Τον είχαν κλείσει σε μία ντουλάπα και του ρίχνανε κέρματα για να τραγουδάει. Ο… (αναφέρεται όνομα) έπαιζε με αυτόν τον τρόπο. Ο επιστάτης παρενέβαινε όποτε άκουγε φασαρίες.

Φοιτητής Ν: Μία ημέρα πριν από τις εκλογές άκουσα ότι θα τον δένανε σε μία καρέκλα και ότι θα τον βάζανε στην ντουλάπα για να κάνει το τζουκ μποξ. Οι καθηγητές γνώριζαν την κακή θέση του Βαγγέλη. Τους είχαμε πει τα πάντα. Τους είχαν πει και εγώ τι γινόταν. Θεωρώ ότι Διεύθυνση δεν έβαζε ένα τέλος σε όλα αυτά λόγω πολιτικών παρεμβάσεων.

Φοιτητής Ζ: Ο… (αναφέρεται όνομα) απείλησε τον… (αναφέρεται όνομα φοιτητή) ότι αν ξανακάνει παρατήρηση για τη φασαρία που κάνει η παρέα του θα τον κρεμάσει από το παράθυρο. Τον απείλησε δηλαδή γιατί διαμαρτυρήθηκε για το θόρυβο που έκανε τις ώρες κοινής ησυχίας. Την ίδια απειλή είπε και στον… (αναφέρεται όνομα άλλου φοιτητή) τον οποίο προσπάθησε να στοχοποιήσει αλλά εκείνος αντέδρασε. Έτσι, δεν τα κατάφεραν και μετά τον άφησαν ήσυχο.

huffingtonpost.gr, newsbeast.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ