13.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Βγήκε νικητής από τον κορωνοϊό μετά από μάχη στην εντατική, αλλά πέθανε από τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του

Ημερομηνία:

Ο 47χρονος μηχανικός αεροδιαστημικής Ρόελ Ριμπάγια, ήταν ο τελευταίος ασθενής που έφυγε από την μονάδα εντατικής του νοσοκομείου Μπλάκπουλ Βικτόρια τον Ιούλιο, αφού πέρασε σχεδόν δύο μήνες σε αναπνευστήρα. Ο 47χρονος και πατέρας ενός παιδιού, στην συνέχεια νοσηλεύτηκε για αποθεραπεία και τελικά πήρε εξιτήριο στις 14 Αυγούστου.

Δεν ανάρρωσε ποτέ πλήρως από τον κορωνοϊό

Ωστόσο, υπέστη καρδιακή ανακοπή στο σπίτι του στο Λίθαμ του Λανκανσάιρ στις 13 Οκτωβρίου και πέθανε στο νοσοκομείο δύο ημέρες αργότερα. Η σύζυγός του, νοσοκόμα Στέλλα Ρίτσιο Ριμπάγια, είπε ότι «δεν ανάρρωσε ποτέ» από τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του κορωνοϊού. Η οικογένεια πιστεύει ότι ο θάνατός του συνδέεται με τον «μακροχρόνιο κορωνοϊό», μια σειρά επιπλοκών που παραμένουν μετά την καταπολέμηση του ιού.

Όμως δεν έγινε νεκροψία καθώς σύμφωνα με τις κυβερνητικές οδηγίες της Βρετανίας «Ο κορωνοϊός δεν είναι από μόνος του λόγος ώστε να παραπέμψει έναν θάνατο σε έναν ιατροδικαστή». Σύμφωνα με μελέτες, η φλεγμονή σε ζωτικά όργανα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, του ήπατος, των νεφρών και του εγκεφάλου, μπορεί να προκύψει σε ασθενής που ανέρρωσαν από κορωνοϊό. Οι επιζώντες μπορούν επίσης να έχουν δύσπνοια, εξάντληση και αδυναμία. Την ίδια ώρα, πιστεύεται ότι περίπου 60.000 άνθρωποι στην Βρετανία υποφέρουν από τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της νόσου.

Η σύζυγος του 47χρονου μηχανικού πιστεύει πως ο άνδρας της θα μπορούσε να είναι η πρώτη από τις πολλές τραγωδίες του «μακροχρόνιου κορωνοϊού». Δεν υπάρχουν ακόμη αξιόπιστα δεδομένα σχετικά με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν πεθάνει εξαιτίας των επιπτώσεων του μακροχρόνιου κορωνοϊού, αλλά η ζημιά που μπορεί να κάνει ο ιός στην καρδιά και στους πνεύμονες υποδηλώνει ότι είναι πιθανό κάτι τέτοιο. Όπως είπε: «Δεν ήταν ποτέ ο ίδιος. Είχε δύσπνοια διαρκώς».

Ο στενός του φίλος Μαρκ Ντελαμπαγιάν είπε πως η αιτία θανάτου του Ριμπάγια ήταν καρδιακή ανακοπή με δευτερογενή αιτία να δίνεται ως πνευμονική ίνωση μετά από κορωνοϊό. Και πρόσθεσε: «Ήταν μακροχρόνιος κορωνοϊός. Η αναπνοή του δεν ήταν ποτέ η ίδια και δεν μπορούσε να ανέβει τις σκάλες. Επέστρεψε στο νοσοκομείο πολλές φορές».

Πέρασε 48 ημέρες στην εντατική λόγω κορωνοϊού

Ο Ριμπάγια εισήχθη στο νοσοκομείο του Μπλάκπουλ στις 29 Μαϊου και πέρασε 48 ημέρες στην μονάδα εντατικής θεραπείας σε αναπνευστήρα. Τον Ιούλιο, όταν βγήκε από την μονάδα, ο επικεφαλής γιατρός είχε δηλώσει: «Είναι καταπληκτικό που λέμε αντίο στον τελευταίο μας ασθενή με κορωνοϊό. Μπορεί να τον συμπαθήσαμε πολύ, ωστόσο το προσωπικό χαίρεται που τον αποχαιρετά καθώς στέλνει το μήνυμα πως επιβιώσαμε από το πρώτο κύμα αυτού του σιωπηλού δολοφόνου».

Όλα αυτά, την ώρα που μια μελέτη που δημοσιεύτηκε την Δευτέρα διαπίστωσε πως σχεδόν τα 2/3 των ασθενών που νοσηλεύονται με κορωνοϊό υποφέρουν από βλάβη οργάνων μήνες μετά το εξιτήριό τους. Εμπειρογνώμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης διαπίστωσαν ότι το 60% των ασθενών είχαν φλεγμονή στους πνεύμονες τρεις μήνες μετά την νίκη του ιού.

Οι μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν ότι το 30% είχε μόνιμη βλάβη στο νεφρό τους, το 26% στην καρδιά τους και το 10% στο ήπαρ τους. Οι επιζώντες του κορωνοϊού εμφάνισαν επίσης σημάδια αλλαγών ιστών σε μέρη του εγκεφάλου. Τα 2/3 υπέφεραν από επίμονη δύσπνοια και το 55% εμφάνισε σημάδια ψυχικής και σωματικής κόπωσης.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...