17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Βενεζουέλα: Ο Γκουαϊδό δε θα είχε πρόβλημα με μία στρατιωτική επέμβαση από τις ΗΠΑ

Ημερομηνία:

Ανοιχτός σε όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και της στρατιωτικής παρέμβασης από τις ΗΠΑ, δηλώνει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, σχεδόν μία εβδομάδα μετά την αποτυχημένη προσπάθεια να ξεσηκώσει τον στρατό, προκειμένου από κοινού να ανατρέψουν το καθεστώς του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Ο Γκουαϊδό έχει τη στήριξη τη περισσότερων από 50 χωρών, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ και των περισσότερων επίσης στη Λατινική Αμερική.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος διεμήνυσε σε όλους τους τόνους την καθοριστική σημασία που έχει γι’ αυτόν η αμερικανική στήριξη.

«Πιστεύω ότι η θέση του προέδρου Τραμπ είναι πολύ σταθερή, γεγονός το οποίο εκτιμάμε, όπως και όλος ο κόσμος», τόνισε ο Γκουαϊδό.

Επί της ουσίας επίσης, εάν θα επιθυμούσε μία παρέμβαση του αμερικανικού στρατού, ο Γκουαϊδό απάντησε ότι θα ήταν «φρόνιμο» να αξιολογήσει την πιθανότητα της διεθνούς παρέμβασης.

«Εγώ, ως πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, θα εκτιμήσω όλες τις επιλογές, εάν χρειαστεί», δήλωσε με νόημα.

Ο Γκουαϊδό αυτοανακηρύχτηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας τον Ιανουάριο.

Ως επικεφαλής της Εθνοσυνέλευσης, η οποία ελέγχεται από την αντιπολίτευση, επικαλέστηκε το σύνταγμα για να αναλάβει την προσωρινή προεδρία, υποστηρίζοντας ότι η επανεκλογή του Μαδούρο ήταν παράνομη.

Ο Βενεζουελάνος πρόεδρος ωστόσο, υπό τη στήριξη της Ρωσίας, της Κίνας και του στρατού, αρνείται να παραδώσει την εξουσία.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης από την πλευρά του αρνείται ότι μετά την τελευταία «απόπειρα πραξικοπήματος» ήττηθηκε για μία ακόμη φορά.

Ο Μαδούρο, σχολίασε στο BBC, είναι αυτός που «χάνει ξανά και ξανά». «Αποδυναμώνεται και απομονώνεται διαρκώς.

Δεν έχει στήριξη Απεναντίας, εμείς, κερδίσαμε την αποδοχή, τη στήριξη και επιλογές για το μέλλον», τόνισε, για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι ο Μαδούρο δεν έχει καν τη στήριξη του στρατού πλέον, έστω και αν την περασμένη Παρασκευή ο Βενεζουελάνος πρόεδρος διεμήνυσε το αντίθετο.

Ο ίδιος ο Τραμπ υποστήριζει ότι δεν σκοπεύει να παρέμβει στη Βενεζουέλα στρατιωτικά.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μάλιστα την Παρασκευή, υποστήριξε ότι μίλησε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος επίσης τον διαβεβαίωσε ότι δεν σκοπεύει να παρέμβει στη χώρα και πως το μόνο που επιθυμεί είναι «να συμβεί κάτι θετικό στη Βενεζουέλα» – στάση την οποία ενστερνίζεται και ο Αμερικανός πρόεδρος.

"google ad"

Εκείνος ο οποίος εκτοξεύσει αντιρωσικές κορόνες είναι ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος μόλις χθες δήλωσε στο ABC ότι «οι Ρώσοι πρέπει να φύγουν».

«Είναι ξεκάθαρο ότι θέλουμε έξω τους Ρώσους, θέλουμε έξω τους Ιρανούς, θέλουμε έξω τους Κουβανούς», υπογράμμισε ο Πομπέο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ