13.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Βηρυτός: «Πυροτεχνήματα φυλάσσονταν δίπλα στο νιτρικό αμμώνιο – Εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης λίγο πριν την έκρηξη»

Ημερομηνία:

Συμπληρώνεται σιγά σιγά το παζλ των ενεργειών και παραλείψεων που οδήγησαν στην γιγαντιαία έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, από την οποίαν βρήκαν τραγικό θάνατο περισσότεροι από 150 άνθρωποι, χιλιάδες τραυματίστηκαν ενώ σε δισεκατομμύρια δολάρια ανέρχονται οι υλικές ζημιές.

Ενώ στον Λίβανο βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες των αρχών, με το κυρίαρχο σενάριο να είναι αυτό του δυστυχήματος, και την ίδια στιγμή που εκατοντάδες διαδηλωτές κατακλύζουν οργισμένοι τους κεντρικούς δρόμους της Βηρυτού, ο Guardian αποκαλύπτει ότι δίπλα στην τεράστια ποσότητα νιτρικού αμμωνίου φυλάσσονταν σάκοι με πυροτεχνήματα, ενώ λίγο πριν την έκρηξη σε κοντινό σημείο φέρονται να λάμβαναν χώρα εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης.

Η βρετανική εφημερίδα επικαλείται μαρτυρία πρώην λιμενεργάτη ο οποίος μετανάστευσε στον Καναδά. Πρόκειται για τον Yusuf Shehadi, ο οποίος ανέφερε στον Guardian ότι είχε λάβει εντολή από το στρατό του Λιβάνου να αποθηκεύσει τα χημικά στην αποθήκη 12 του λιμανιού, παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες άλλων κρατικών φορέων.

Ο Yusuf τονίζει ότι, κατά τη διάρκεια των χρόνων που τα χημικά παρέμεναν αποθηκευμένα στο λιμάνι της λιβανέζικης πρωτεύουσας, υπήρξαν πολλές διαμαρτυρίες από εργαζόμενους, τελωνιακούς και άλλους φορείς. Ωστόσο ο στρατός επέμενε ότι δεν υπήρχε άλλος χώρος για την αποθήκευση του νιτρικού αμμωνίου. «Όλοι ήθελαν να είναι το αφεντικό και κανείς δεν ήθελε να πάρει μια πραγματική απόφαση», σημειώνει.

Στο ίδιο σημείο, αποκαλύπτει ο Yusuf, φυλασσόταν ποσότητα πυροτεχνημάτων που οι τελωνειακοί είχαν κατασχέσει γύρω στο 2009-2010. Επρόκειτο για «30-40 νάιλον τσάντες οι οποίες βρίσκονταν στην αποθήκη 12». «Βρίσκονταν στο αριστερό σου χέρι όπως άνοιγες την πόρτα. Συχνά παραπονιόμουν για αυτό, ότι δηλαδή δεν ήταν ασφαλής ο τρόπος αποθήκευσης. Στο σημείο υπήρχε επίσης πολλή υγρασία. Ήταν ζήτημα χρόνου να συμβεί η καταστροφή.»

Την ύπαρξη πυροτεχνημάτων στο ίδιο σημείο με τα εκρηκτικά επιβεβαίωσε και δεύτερη πηγή, σύμφωνα με ΜΜΕ του Λιβάνου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα πάντα με τον Yusuf Shehadi, τη μαρτυρία του οποίου επικαλείται ο Guardian, πρώην συνάδελφοί του λιμενεργάτες με τους οποίους επικοινώνησε μετά την μεγάλη έκρηξη, του μετέφεραν ότι λίγο πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά στο σημείο πραγματοποιούνταν εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης για την επισκευή μίας πόρτας. «Αυτό έγινε γύρω στις 5 το απόγευμα, και μισή ώρα μετά (οι πρώην συνάδελφοί του) είδαν τον καπνό. Στο σημείο έσπευσαν πυροσβέστες και αστυνομικοί. Όλοι σκοτώθηκαν».

Η επίσημη έρευνα των αρχών του Λιβάνου αναμένεται να παραδώσει το πόρισμά της την Κυριακή. Ήδη 16 άτομα που συνδέονται με τη διοίκηση του λιμένος, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή του, έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...