14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Βιβλιοπαρουσίαση: «Ορθόδοξη Παράδοη – Θεία Λειτουργία

Ημερομηνία:

π. Στυλιανού Θεοδωρογλάκη – Πρωτοπρεσβύτερου, Εφημέριος Καθεδρικού Ναού Χανίων

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης π. Φιλόθεος Γεωργιλάς – καθηγητής Θεολογίας

Ένα πολύτιμο δώρο είχα την τιμή να λάβω πριν από το Πάσχα από τον σεβαστό Πρωτοπρεσβύτερο καθηγητή π. Στυλιανό Θεοδωρολάκη συνεπαρχιώτη μου και άνθρωπο που έχει προσφέρει πολλά στην τοπική εκκλησία της Μητροπ. Κισάμου – Σελίνου κατά την πρώτη αρχιερατεία του Γέροντος μεγάλου Ιεράρχου Ειρηναίου Γαλανάκη εις τον οποίο και αφιερώνει ευλαβικά το βιβλίο που αναφέρομαι. Ο π. Ιουλιανός μετέβη και στην Γερμανία με τον γέροντα μας και πρόσφερε κι εκεί τις υπηρεσίες του.

Η καλή του μαρτυρία και στην εκπαίδευση αναγνωρίζεται κατά την διάρκεια της θητείας του. Υπηρετεί στον καθεδρικό ιστορικό ναό των Εισοδίων Χανίων και η προσφορά του στον αγιαστικό – μυστηριακό τομέα, κηρυγματικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό είναι αξιολογή. Σημαντικά τα αναφερόμενα στο ωραίο καλαίσθητο βιβλίο του που αποτελείται από 192 σελίδες.

Θέματα που έχουν να κάνουν με τη λατρεία και τις προεκτάσεις της στη ζωή μας, στην κοινωνία μας. Ο συγγραφέας δίνει μεγάλη βαρύτητα και πολύ σωστά πράττει, στη θεία λειτουργία.

Το μυστήριο της ζωής μας. Σώμα και Αίμα Χριστού = συναιμου και ευσσωμοι Χριστού. Η θ. Λειτουργία είναι η ίδια η «κατά φύσιν οδός» άμεσης επικοινωνίας μας με τον Θεό λέει ο π. Στυλιανός στην πρώτη σελίδα, χρησιμοποιεί πολύ εύστοχα αποσπάσματα στίχους από την Αγ. Γραφή και άλλες λατρευτικές, λειτουργικές, εόρτιες τελετές. Λειτουργία = έργο του λαού. Ορθοδοξία, Επανάστασις, απελευθέρωση του νέου Ελληνισμού. Ορθοδοξία θυσιών και αγώνων. Μηνύματα αισιοδοξίας κατά του συγγραφέα εκπέμπει η λατρεία μας, η μυσταγωγική, λογική, ορθόδοξη. Φως ιλαρόν, φως Χριστού φαίνει πασι, το φως το αληθινόν. Φράσεις κλειδιά στη λατρεία μας.

Χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε. Κοινωνία αγίου Πνεύματος.

Ο π. Στυλιανός τονίζει τον λειτουργικό χρόνο και τη βίωση των πιστών σε όλα τα σωτηριώδη γεγονότα που η Εκκλησία μας τονίζει σε κάθε ευκαιρία. Αγάπη και ενότητα.

Πόσο σημαντικό είναι αυτό που ακούγεται στη θεία λειτουργία «Το σα εκ των σων σοι προσφέρομεν» και «ψαλώ των Θεώ μου έως υπάρχω». Η πίστις των Αποστόλων και πατέρων, η ενότητα της πίστεως και η κοινωνία του Αγ. Πνεύματος. Φράσεις που ο π. Ιουλιανός εύστοχα τις αναφέρει και κάνει τις προεκτάσεις που πρέπει με επιτυχία. Ευχαριστούμε π. Στυλιανέ για την προσφορά Σας. Ιερείς και λαϊκοί πολλά έχουν να ωφεληθούν με την ανάγνωση του βιβλίου σας. Ευχόμεθα να πραγματοποιήσετε αυτό που γράφετε στο τέλος «ελπίζουμε και έχουμε από τον Κύριο των χρόνων και των καιρών, την άδεια του χρόνου της χρηστότητος του να αναδείξουμε ακόμα μερικές σε επόμενη έκδοση. Το ελπίζομε όλοι μας να γίνει, αφού ο Θεός να σας ενδυναμώνει πάντα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...