15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Βιβλιοπαρουσίαση – Παύλου Πολυχρονάκη: “Το αλάτι του λόγου”

Ημερομηνία:

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Θ. Χατζηνικολάου
Θεολόγος, τ. Λυκειάρχης

Από τον πλούσιο, εύοσμο και πολύχρωμο σατιρικό λειμώνα, ο αγαπητός μας και ακούραστος στοχαστικός σατιρικός στιχουργός κ. Παύλους Γ. Πολυχρονάκης, συνέλεξε 188 έμμετρα σατιρικά ποιήματα και μας τα παρουσίασε ανοιχτόκαρδα με την μορφή εκλεκτής έκδοσης και με τον πετυχημένο τίτλο «ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ».

Ο εύχαρης στίχος του κ. Πολυχρονάκη είναι πράγματι «αλάτι ηρτυμένος» (Κολος. 4,6), είναι μεστός, μετρημένος, δηκτικός, αφυπνιστικός, πάντα με σεβασμό προς τα πρόσωπα που, δικαίως, θίγει. Και, θα μπορούσε να έλεγε κανείς, βιαστικά εκφραζόμενος, ότι ο σατιρικός μας ποιητής είναι ψυχρός σκεπτιστής και εκφραστής. Λάθος μεγάλο. Όποιος γνώρισε καλά τον κ. Παύλο Πολυχρονάκη, ακόμα και μέσα από τον στίχο του, θα διαπίστωσε ότι πρόκειται περί μιας ευαίσθητης και συμπάσχουσας ψυχής. Και ένα κομμάτι, για του λόγου το αληθές, μεταφέρω από τους στίχους με τίτλο «Ο ΠΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΑΤΙΡΙΣΤΗ», που το έχει τοποθετήσει στο εξώφυλλο, κάτω από την εκφραστική και επιβλητική φωτογραφία του:

«με το που βλέπω αδικία πάντα πονεί η ψυχή μου
κι αν δείρωμε τη σάτιρα αλί και τρισαλί μου
νιώθω σαν με μαστίγιο να δέρνω το κορμί μου»

Μέσα από τις πέντε ενότητες που διαιρείται, εκφράζεται και προσφέρεται το άριστο σατιρικό υλικό, ο εκλεκτός πρύτανης της σάτιρας κ. Πολυχρονάκης, μας δίνει ότι καλύτερο, μας διδάσκει, μας τέρπει και μας αφυπνίζει.
Κι είναι ωραίο, ανάλαφρα και χαροποιά να απολαμβάνεις κάτι το πολύ σημαντικό. Δεν πρόκειται για τις συνήθεις, ξεφουσκώνουσες «διασκεδάσεις», που τελικά δεν κέρδισες τίποτε, για να μην  πω ότι και έχασες. Με τη σάτιρα του κ. Πολυχρονάκη, πάντα κερδισμένος βγαίνεις, ακόμα κι όταν σου αποκαλύπτει τις ενοχές σου.

Ο μεγάλος σατιρικός στιχουργός, άλλωστε, είναι ξεκάθαρος με το ΜΗΝΥΜΑ του: «φίλε αναγνώστη, με το βιβλίο μου αυτό σου αποκαλύπτω, έμμετρα, λιτά και χιουμοριστικά, σχεδόν τα πάντα για την κοινωνία, τους πολιτικούς και τα λάθη που μας οδηγήσανε στην κρίση και σου συνιστώ, ακόμα κι αν έχεις χάσει τελείως το ηθικό σου, να διδαχθείς από αυτά και να γελάσει λιγάκι το χειλάκι σου, γιατί η σάτιρά μου σήμερα (δυστυχώς) μόνο αυτά τα δύο μπορεί να σου προσφέρει».

Ο κ. Πολυχρονάκης ανέδειξε, προς τιμήν του τόπου μας και της Ελλάδας μας, την αληθινή σάτιρα παγκοσμίως, κάτι για το οποίο τον συγχαίρομε και τον ευχαριστούμε. Ο αναγνώστης δεν έχει παρά να μελετήσει τον ουσιαστικό και περιεκτικό πρόλογό του. Ένα ξεδίπλωμα ψυχής, προσφοράς και αναγνωρίσεως. Η αναγνώρισή μας και τιμή μας προς το πρόσωπο και το έργο του δεδηλωμένη και εγκάρδιες οι ευχές μας για την επί έτη πολλά – πολλά συνέχιση της πολύτιμης προσφοράς του.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ