19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Βιωματικό εργαστήρι για την ιστορία της μουσικής – ένα πρωτότυπο μουσικό μάθημα στη “Θεατροχώρα” στα Χανιά

Ημερομηνία:

Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5 – 12 ετών και περιλαμβάνει κατασκευή απλών μουσικών οργάνων με ανακυκλώσιμα και φυσικά υλικά και εισαγωγή στη μουσική παιδεία με ρυθμικά και μουσικά παιχνίδια. Θα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα 18.00 με 19.30 το βράδυ στη “Θεατροχώρα”, Κύπρου 2 στα Χανιά.

Διδάσκει ο Γιώργος Γυπάκης, μουσικός δημιουργός – οργανοποιός

Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η ενασχόληση των παιδιών με τη μουσική τα βοηθάει να αναπτύξουν νοητικές δεξιότητες που σχετίζονται με την ικανότητα εκμάθησης.

Η οργανοποιία είναι μια τέχνη που διδάσκεται στον Ελλαδικό χώρο από την εποχή του Βυζαντίου με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή από τεχνίτη σε μαθητή. Από το 1920 η μέθοδος αυτή τεκμηριώθηκε και έγινε αποδεκτή στον εκπαιδευτικό χώρο, για το ξεκίνημα της μουσικής εκπαίδευσης των μικρών παιδιών.

Kατά τη διαδικασία των κατασκευών, εντάσσονται με παιγνιώδη τρόπο στοιχεία από τα σχολικά μαθήματα (μαθηματικά, γεωμετρία, φυσική, γεωγραφία, περιβαλλοντική αγωγή ιστορία κλπ) ενισχύοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τις μαθησιακές γνώσεις των παιδιών.

Παράλληλα, αποκτούν κατασκευαστικές δεξιότητες, μαθαίνοντας να χρησιμοποιούν ποικίλα εργαλεία, ενώ ενισχύεται η λογική τους, αναπτύσσεται η ικανότητά τους για προγραμματισμό, η φαντασία τους, η παρατηρητικότητα και η εφευρετικότητά τους. Η κατασκευή μουσικών οργάνων ολοκληρώνεται με την εφαρμογή ρυθμικών και μουσικοκινητικών παιχνιδιών που εισάγουν τα παιδιά στη ρυθμική αγωγή, τα μαθαίνει να τα χρησιμοποιούν και να παίζουν απλούς ρυθμούς. Η διαδικασία αυτή τα βοηθά σταδιακά, να επιλέξουν το μουσικό όργανο με το οποίο θα ήθελαν μελλοντικά να ασχοληθούν.

ΒΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γιώργος Γυπάκης

Μουσικός multi-instrumentalist (κρουστά, κιθάρα, ξύλινα πνευστά), τραγουδοποιός και τραγουδιστής. Ως percussionist, έχει συνεργαστεί με παραδοσιακούς κρητικούς καλλιτέχνες καθώς και με χορευτές σύγχρονου, εκφραστικού, αφρικανικού και buto χορού για πολλά χρόνια. Εγραψε και έπαιξε μουσική για θεατρικά έργα, εικαστικές παραστάσεις και χορευτικές παραστάσεις με ελληνες και ξένους χορευτές.

Παρακολούθησε ψηφιακά μαθήματα μουσικής παιδαγωγικής στο ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας. Από το 1990 κατασκευάζει μουσικά όργανα χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένα και φυσικά υλικά και σήμερα διδάσκει την τέχνη του, σε παιδιά και ενήλικες.

Παρουσίασε για πρώτη φορά την πρότασή του για την Εκπαιδευτική Οργανοποιία στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος e-ArtinEd για την ενσωμάτωση των τεχνών στη γενική εκπαίδευση, καθώς και σε πανευρωπαϊκό συνέδριο στη Σουηδία το καλοκαίρι του 2018.

Διάρκεια 1.30 ώρα την εβδομάδα.

Συμμετοχή 20 ευρώ ο μήνας.

Εγγραφή 5 ευρώ.

"google ad"

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6937150345

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΜέΡΑ25: Παρουσίασε το ευρωψηφοδέλτιο – Ξεχωρίζουν Βενετσάνου, Γρηγοριάδης, Ρεβενιώτη, Χρανιώτης

Το ευρωψηφοδέλτιο της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά για...

Αυτοί είναι οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Νέας Αριστεράς – Μάρω Δούκα, Σακελλαρίδης και Φίλης στη λίστα, όλα τα ονόματα

Τους 42 υποψήφιους και υποψήφιες ευρωβουλευτές/τριες της Νέας Αριστεράς ανακοίνωσε ο...

Θανατηφόρο τροχαίο στην Βουλή: Οι αστυνομικοί πάνε να ρίξουν ευθύνες στον νεκρό Ιάσονα

Σε μια προσπάθεια να αποδοθούν μερικές έστω ευθύνες στον 22χρονο...

38 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ

Του Φώτη Ποντικάκη* 38 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα στο...