16.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Βλάβη στην Ηλεκτρική Σας Συσκευή: Πού οφείλεται;

Ημερομηνία:

Οι ηλεκτρικές συσκευές είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικής και επαγγελματικής μας ζωής και παρά την πληθώρα πλεονεκτημάτων που προσφέρουν, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να μας δημιουργούν προβλήματα λόγω διάφορων δυσλειτουργιών που ενδέχεται να προκύψουν.

Οι επισκευές ηλεκτρικών συσκευών και εγκατάσταση τους  πρέπει να γίνεται με συνέπεια και προσοχή. Οι σοβαρές βλάβες πρέπει να επιδιορθώνονται από επαγγελματίες, ενώ μικροβλάβες που προκύπτουν μπορούν να επιδιορθωθούν κι από εσάς τους ίδιους, αρκεί να διαθέτετε βασικές τεχνικές γνώσεις έτσι ώστε να μη τεθείτε σε κίνδυνο.

Είδη Βλάβης

Υπάρχουν διαφόρων ειδών βλάβες που μπορεί να εμφανιστούν σε μια ηλεκτρική συσκευή και είναι σχεδόν αδύνατο να προσδιοριστεί αμέσως η αιτία της δυσλειτουργίας του ηλεκτρικού τμήματος της οικιακής συσκευής.

Μια βλάβη σε ηλεκτρική συσκευή μπορεί να οφείλεται σε:

  • βραχυκύκλωμα σε μπλοκ ακροδεκτών ή σε συνδέσεις
  • καύση του καλωδίου μέσα στο βύσμα ή το ίδιο το βύσμα
  • ζημιά στο καλώδιο
  • ζημιά στον διακόπτη της συσκευής
  • καύση συνδέσεων επαφής
  • δυσλειτουργία στην ίδια την πρίζα

Η μεγαλύτερη πρόκληση στην αντιμετώπιση προβλημάτων είναι ο εντοπισμός της βλάβης σε πολύπλοκα ηλεκτρονικά κυκλώματα πολλαπλών στοιχείων (τηλεόραση, ραδιόφωνο). Η επιδιόρθωση τέτοιων συσκευών απαιτεί τη μελέτη των διαγραμμάτων που παρέχονται στην τεκμηρίωση της συσκευής.

Πιθανές Αιτίες Δυσλειτουργίας

Οι απλές συσκευές μπορούν να επισκευαστούν πολύ πιο εύκολα, αφού διαθέτουν ένα απλό κύκλωμα και μια απλή αρχή λειτουργίας (π.χ. βραστήρας, λέβητας, ηλεκτρική σκούπα, ψυγείο).

Οι αιτίες δυσλειτουργιών των πιο κοινών και συχνά χρησιμοποιούμενων οικιακών συσκευών είναι:

  • Βραχυκύκλωμα. Σε αυτήν την περίπτωση, η ένδειξη στον ελεγκτή θα ανάψει και θα ισούται με ή θα είναι κοντά στο μηδέν. Η αιτία των βραχυκυκλωμάτων είναι η ζημιά στο καλώδιο, στους αγωγούς, στη μόνωση καλωδίων.
  • Μια απότομη πτώση του δείκτη αντίστασης. Εκδηλώνεται ως αποτέλεσμα του βραχυκυκλώματος των αγωγών στο περίβλημα της οικιακής συσκευής.
  • Ανοιχτό κύκλωμα του ηλεκτρικού εξαρτήματος. Αυτή η ένδειξη στην οθόνη του ελεγκτή θα μοιάζει με ένα σύμβολο απείρου (ένα οκτώ γυρισμένο ανάποδα).
  • Ταχεία αύξηση της αντίστασης. Μπορεί να συμβεί λόγω της διάρκειας ζωής και της μακράς περιόδου λειτουργίας της συσκευής.

Αν η συσκευή σας έχει υποστεί μια μικρή σχετικά βλάβη, την οποία είστε σε θέση να επιλύσετε —πάντα λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας  — και έχετε κάποια σχετική εξοικείωση, τότε ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα θα μπορέσετε να προσδιορίσετε ευκολότερα την αιτία της δυσλειτουργίας. Ωστόσο, το να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό αποτελεί πάντα την ιδανικότερη λύση, διότι η επιδιόρθωση θα γίνει ενδεχομένως ταχύτερα και σίγουρα δίχως να προκληθεί καμία περαιτέρω ζημιά ούτε στον άνθρωπο που θα κάνει την επιδιόρθωση, αλλά ούτε και στη συσκευή.

Φωτογραφία: unsplash

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ