21.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

ΒΟΑΚ: Πρόσκληση σε τρεις εταιρείες για το τμήμα Χανιά-Ηράκλειο

Ημερομηνία:

Οριστικά το τμήμα Χανιά-Ηράκλειο πρόκειται να κατασκευαστεί στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτη ακολουθώντας την μέθοδο της παραχώρησης.

Αυτό προκύπτει από την πρόσκληση που απηύθυνε η Γενική Γραμματεία Υποδομών σε τρεις εταιρείες προκειμένου μέσα από τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης να επιλεγεί στις 21 Αυγούστου ο χρηματοοικονομικός Σύμβουλος για τον Διεθνή Διαγωνισμό για την “Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευσης του τμήματος του ΒΟΑΚ Χανιά-Ηράκλειο”.

Όπως αναφέρει το ypodomes.com το μήκος του νέου αυτοκινητόδρομου θα είναι περίπου 142χλμ, εκ των οποίων τα 91χλμ αφορούν την κατασκευή νέου αυτοκινητόδρομου ενώ τα υπόλοιπα έχουν κατασκευαστεί ως δημόσια έργα στο παρελθόν.

Το κόστος του έργου έχει εκτιμηθεί σε περίπου 1,1 δισ ευρώ (μαζί με τις απαλλοτριώσεις) με την χρηματοδότηση να είναι επίσης ένα μεγάλο στοίχημα.

Όπως αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Υποδομών γίνονται εντατικές επαφές με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με σκοπό να εξασφαλιστεί η οικονομική στήριξη του έργου. Πάντως όπως αναφέρεται στην σχετική απόφαση “το υπόψη έργο θα προωθηθεί προς υλοποίηση με κύρια χρηματοδότηση από κεφάλαια που θα εξασφαλίσει ο οικονομικός φορέας στον οποίο θα ανατεθεί η σύμβαση”.

Το έργο θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο της παραχώρησης και όχι με ΣΔΙΤ καθώς βρίσκεται εκτός του πεδίου εφαρμογής του ν. 3389/2005 για τα έργα ΣΔΙΤ (έργα μέχρι 500εκ.ευρώ).

Ερώτημα παραμένει ο τρόπος λειτουργίας του δρόμου σε σχέση με την οικονομική βιωσιμότητα του σχήματος που θα αναλάβει. Ένα από τα ισχυρότερα σενάρια είναι η ύπαρξη της “βινιέτας”, ενός συστήματος διοδίων με χρονική διάρκεια και όχι χιλιομετρική. Οριστικές αποφάσεις αναμένονται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Κρήτης έχει ζητήσει επιτακτικά την δημιουργία και λειτουργία αυτοκινητόδρομου χωρίς διόδια.

Ο ΒΟΑΚ είναι από τα έργα-σημαίες του Υπουργείου Υποδομών καθώς έχει υπάρξει πολλάκις δέσμευση για την υλοποίηση του. Η διεξαγωγή του διαγωνισμού εκτιμάται ότι θα γίνει εντός του 2018.

Από πέρυσι το Υπ.ΥΠΟΜΕ και ο ΟΑΚ έχουν υπογράψει προγραμματική σύμβαση στην οποία ο ΟΑΚ ανέλαβε την καταγραφή, συλλογή και επεξεργασία κυκλοφορικών στοιχείων που θεωρούνται απαραίτητα τόσο για την εκπόνηση του σταδίου Αναγνώρισης της Οδού αλλά και για την μελέτη κόστους οφέλους και βιωσιμότητας του έργου, την καταγραφή και αξιολόγηση των υπαρχουσών και εν εξελίξει μελετών στα μη κατασκευασμένα τμήματα του έργου κ.α.

Αντίστοιχα το Υπουργείο Υποδομών έχει αναλάβει να ολοκληρώσει το συμφωνηθέν Αντικείμενο και να συντάξει και διαθέσει την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού, να προσλάβει Συμβούλους για την εκπόνηση της ανάλυσης κόστους – οφέλους του έργου) που θεωρούνται απαραίτητοι και θα συνεπικουρήσουν στη διαμόρφωση της δομής και αρχιτεκτονικής όλων των φάσεων του διαγωνισμού και θα προτείνουν το Τεύχος της Α` Φάσης και όσα στοιχεία απαιτούνται για την υποβολή πρότασης ένταξης του έργου σε χρηματοδοτικά προγράμματα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δήμος Κισάμου: Στήριξη στον Δημήτρη Ανθούση

Η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Κισάμου κατά την τακτική...

Τα νέα μέτρα για τη σχολική βία είναι η καταδίκη των παιδιών

Κατά την Ελληνική Αστυνομία, η βία, η εγκληματικότητα με ανήλικα θύματα ληστείας,...

Κομισιόν: Η Ελλάδα να διασφαλίσει το αδόμητο 100 μέτρων στον αιγιαλό

Την απάντησή του, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απέστειλε...