20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Βολιβία: Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από την πραξικοπηματική κυβέρνηση

Ημερομηνία:

Σύμφωνα με έκθεση 300 σελίδων που δημοσίευσε την Πέμπτη η Συνήγορος του Πολίτη της Βολιβίας, η de facto κυβέρνηση της Jeanine Áñez διέπραξε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας έπειτα από το πραξικόπημα της 20ης Οκτωβρίου 2019.

Η έκθεση τονίζει ότι στους δέκα μήνες από το πραξικόπημα, οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης είναι ακόμα υπό διωγμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται, και εγκληματίες απολαμβάνουν την ασυλία του Διατάγματος 4078, που προστατεύει στελέχη της αστυνομίας και των ενόπλων δυνάμεων από δίωξη.

Κάνει λόγο για μαζικές συλλήψεις διαδηλωτών χωρίς την απαραίτητη νόμιμη διαδικασία και με σαφή παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας. Αναφέρει επίσης μια σειρά περιστατικών δολοφονιών και βασανισμού, που έγιναν υπό τις εντολές της πραξικοπηματικής κυβέρνησης.

Επί παραδείγματι, η εκτέλεση 20 ανθρώπων στα περίχωρα της πρωτεύουσας Λα Παζ, θεωρείται από την έκθεση ως σφαγή. Τέτοιου είδους ενέργειες, σημειώνει η έκθεση, «έχουν διαπραχθεί συστηματικά κατά των πολιτών και υπό τη γνώση, τις εντολές και τις οδηγίες της Μεταβατικής Κυβέρνησης, χαρακτηριστικά που στοιχειοθετούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Επιπλέον, η έκθεση κατέληξε πως η Αστυνομία, οι Ένοπλες Δυνάμεις και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχουν «παραβιάσει το δικαίωμα στην αλήθεια», καθώς έχουν αλλοιώσει ή εξαφανίσει «πειστήρια καταδίκης».

telesur

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...