Ο κ. Πολάκης οδηγείται στα δικαστήρια μετά από δύο μηνύσεις που κατατέθηκαν σε βάρος του, από τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα και από πρώην στέλεχος του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Για την άρση ασυλίας αναφορικά με την πρώτη μήνυση υπέρ ψήφισαν 163 και κατά 13, για τη δεύτερη υπέρ ψήφισαν 162 βουλευτές, κατά 13 και παρών ένας. Συνεπώς γίνεται άρση της βουλευτικής ασυλίας του Παύλου Πολάκη.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Πολάκης έκανε λόγο για «ξεκάθαρη πολιτική δίωξη εις βάρος του» και αήθη πράξη αντεκδίκησης».

Ο κ. Πολάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως στοχεύει στο να καλύψει την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ και επιχειρεί να φιμώσει την κριτική που ο ίδιος ασκεί.

Παράλληλα ανέφερε πως υπήρξαν περιπτώσεις βουλευτών της ΝΔ που δεν τους είχε γίνει άρση ασυλίας και τόνισε πως ζητάει να πάει «επειδή είμαι πολιτικό πρόσωπο και υπουργός με το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών».

Όπως είπε «η επιλογή του άρθρου 86 θα σήμαινα πολιτική αυτοκτονία για τη ΝΔ, γιατί από την επιτροπή θα έβγαιναν στη φόρα τα σκάνδαλα του ΚΕΕΛΠΝΟ».

Αναφερόμενος στον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, ο κ. Πολάκης τον κατηγόρησε πως επί ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για την ανάγκη πιστοληπτική γραμμής και όταν η τότε κυβέρνηση ψήφιζε τις φοροελαφρύνσεις μιλούσε για δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Τώρα όμως, είπε ο πρώην υπουργός, δεν ανακατεύεται και σαν «η Ελλάδα να τρέχει σε πράσινα λιβάδια με ξέπλεκες κοτσίδες».

«Όσο και να προσπαθήσετε, φυλακή δεν θα με βάλετε» είπε ο Παύλος Πολάκης, που αναφέρθηκε και στις κόρες του, τη Σταυρούλα που σπουδάζει νομική και την Πέρσα που πέρασε στην Ιατρική και ήταν παρούσα στη Βουλή. «Ξέρετε τι μου λένε τα παιδιά μου; Είμαστε περήφανες για σένα, εσάς για το λένε τα παιδιά σας;» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ. Ο Παύλος Πολάκης ευχαρίστησε και την κόρη του που ήταν παρούσα στα θεωρεία για να τον στηρίξει. Έκλεισε την ομιλία του με δυο μαντινάδες και τη φράση «ψηφίστε τώρα».

Τον λόγο πήρε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ανακοίνωσε πως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα αποχωρήσουν.

Ο Παύλος Πολάκης ανέβηκε στο βήμα της Βουλής κρατώντας τρία ντοσιέ με χαρτιά.

Λίγο μετά την έναρξη της ομιλίας του μπήκε στην αίθουσα της Ολομέλειας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ο έντονος διάλογος με τον Κώστα Τασούλα

Ο Παύλος Πολάκης είχε κι έναν έντονο διάλογο με τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα όταν τον… εγκάλεσε για το χρόνο της ομιλίας του. Ο κ. Τασούλας του ζήτησε να τον ενημερώσει πόση ώρα θέλει να μιλήσει και ο Παύλος Πολάκης του απάντησε πως βρίσκεται στα μισά της ομιλίας του.

"google ad"

Η ένταση προκλήθηκε όταν ο πρόεδρος της Βουλής του ζήτησε να μιλήσει επί του θέματος, με τον πρώην υπουργό να… εκνευρίζεται και να λέει «αυτό είναι το θέμα όχι αν είπα στον Πουλή σκάσε».

Στη συνέχεια, κρατώντας στα χέρια του ένα μεγάλο ντοσιέ γεμάτο χαρτιά «προκάλεσε» τα μέσα ενημέρωσης «αν έχουν άντερα» να δημοσιεύσουν όσα λέει.

Οι δικογραφίες

Η συζήτηση έγινε στη Βουλή μετά την άφιξη δύο δικογραφιών κατά του κ. Πολάκη. Η μία αφορά την μήνυση που του έκανε ο Γιάννης Στουρνάρας για ηχογράφηση τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν μεταξύ τους και η άλλη τη μήνυση που του έκανε για συκοφαντική δυσφήμιση πρώην στέλεχος του ΚΕΕΛΠΝΟ. Οι δικογραφίες εστάλησαν στην Ολομέλεια από την Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία ενέκρινε και τη σχετική προώθησή τους.