18.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Βουλή: Πρόωρη λήξη εργασιών της Ολομέλειας «εδώ και τώρα»

Ημερομηνία:

Θυροκολλήθηκε η σχετική απόφαση – Αντίθετος ο ΣΥΡΙΖΑ: «Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να γίνει μόνο για εκλογές»

Την πρόωρη λήξη εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής αποφάσισε η κυβέρνηση, ενώ ήδη θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια και τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά. Με αυτό κηρύσσεται η λήξη των εργασιών της Β’ Συνόδου της ΙΕ’ Βουλευτικής Περιόδου (Προεδρευομένης Δημοκρατίας) και ανατίθεται στον πρωθυπουργό η δημοσίευση και η ανακοίνωσή του στην Βουλή.

Οι λόγοι που οδήγησαν την κυβέρνηση σε αυτή την εσπευσμένη κίνηση δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως αν και λέγεται ότι το επιχείρημα είναι ότι δεν υπάρχει νομοθετική ή άλλη κοινοβουλευτική διαδικασία σε εκκρεμότητα -αν και εκκρεμεί το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την πολύκροτη υπόθεση Μπαλτάκου.

Ωστόσο, στο παρασκήνιο οργιάζουν οι συζητήσεις που συσχετίζουν το πρόωρο κλείσιμο της Β’ συνόδου της παρούσας κοινοβουλευτικής περιόδου που προέκυψε από τις εκλογές του 2012 με τις «γκρίνιες» και την αναστάτωση που επικρατεί στους κόλπους της «γαλάζιας» Κ.Ο. με αφορμή τον κυοφορούμενο ανασχηματισμό, καθώς και με το ενδιαφέρον της κυβέρνησης να περάσει στα θερινά τμήματα (που αποτελούνται από 100 βουλευτές το καθένα και την σύνθεσή τους αποφασίζει ο πρόεδρος της κάθε Κ.Ο.), που θα ξεκινήσουν το πολύ εντός δυο εβδομάδων κρίσιμα νομοθετήματα όπως πχ. η «μικρή» ΔΕΗ κ.ά.

Ένας ακόμα λόγος που συζητείται στα πηγαδάκια της Βουλής είναι εάν το θέμα της πρόωρης λήξης των εργασιών της Ολομέλειας σχετίζεται με την παραγραφή τυχόν αδικημάτων, αφού όπως προβλέπει το Σύνταγμα η Βουλή μπορεί να προχωρήσει στην απόδοση ευθυνών μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος. Σε αυτή την περίπτωση τυχόν θέμα παραγραφής θα αφορά στις περιόδους των κυβερνήσεων  Παπανδρέου και Παπαδήμου.

Πάντως, αξίζει να αναφερθεί ότι την περασμένη εβδομάδα μέσω διαρροών ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκης διαβεβαίωνε ότι εν όψει των θερινών τμημάτων λειτουργίας του κοινοβουλίου δεν πρόκειται να υπάρξει κάτι πρόωρο και ότι αυτά θα ξεκινήσουν κανονικά. Μάλιστα οι διευκρινίσεις αυτές γίνονταν ενώ υπέβοσκε η συζήτηση για το θέμα της προβλεπόμενης από το Σύνταγμα εξάμηνης προθεσμίας, που έχει εξαντληθεί, προκειμένου να υποβληθεί πρότασης δυσπιστίας ή εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, κάτι βεβαίως που απαιτεί η Ολομέλεια της Βουλής να είναι εν λειτουργία. Ωστόσο, φαίνεται ότι πρυτάνευσαν άλλες σκέψεις και τελικώς η κυβέρνηση αποφάσισε να «σφυρίξει» την λήξη των εργασιών της παρούσας συνόδου.

Ιστορικό προηγούμενο

Σημειώνεται ότι και σε άλλες περιπτώσεις υπήρξε πρόωρο κλείσιμο της Ολομέλειας της Βουλής. Η τελευταία ήταν τον Μάιο του 2009 επί Καραμανλή, προκαλώντας πολιτική θύελλα και είχε συνδεθεί από την τότε αντιπολίτευση με την παραγραφή όλων των υποθέσεων που εκκρεμούσαν: Βατοπαίδι, Γερμανός-Cosmote, Siemens, ομόλογα.

Ενώ παλαιότερα είχαμε την πρόωρη λήξη εργασιών της Ολομέλειας το 1984 με ταυτόχρονη λήξη της Συνόδου, ενώ το 1989 η Βουλή έκλεισε 37 ημέρες νωρίτερα, καθώς θα διεξάγονταν διπλές εκλογές (η νέα Ολομέλεια ξεκίνησε στις 3 Ιουλίου.

Το 1994 η Βουλή έκλεισε για 18 ημέρες, χωρίς λήξη Συνόδου και η Ολομέλεια συνέχισε τις εργασίες της στις 14 Ιουνίου, ενώ το 1999 η Βουλή έκλεισε για 16 ημέρες, με ταυτόχρονη λήξη Συνόδου. Το πρώτο θερινό τμήμα ξεκίνησε τις εργασίες του στις 22 Ιουνίου. Τέλος, το 2004 η Βουλή έκλεισε για 10 ημέρες, χωρίς λήξη Συνόδου, καθώς είχαν προηγηθεί οι εθνικές εκλογές το Μάρτιο. Η Ολομέλεια συνέχισε τις εργασίες της στις 15 Ιουνίου.

tovima.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...