20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Βουλή: Υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία η επέκταση στα 12 μίλια

Ημερομηνία:

Με τεράστια πλειοψηφία και με καθολική συμμετοχή των μελών του κοινοβουλίου υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης στα δυτικά της χώρας (δηλαδή, στο Ιόνιο), στα 12 ναυτικά μίλια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν 284 ενώ 16 ψήφισαν «παρών», δηλαδή οι βουλευτές του ΚΚΕ που είχε εξαρχής δηλώσει πως δεν θα υπερψηφίσει αλλά και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζουράρις.

Σύμφωνα με την αρχική εισήγηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην πρώτη συζήτηση του νομοθετήματος στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοθετήματος «θα αυξήσει τον χώρο εθνικής κυριαρχίας κατά 10.479 τμ». Επίσης πρόσθεσε πως η αύξηση «από το νόμιμο κλείσιμο των κόλπων θα είναι 13.000 τ.μ.» ενώ «η συνολική έκταση της Ελλάδας είναι 131.000 τμ».

Μετωπική Μητσοτάκη-Τσίπρα

Της υπερψήφισης του νομοσχεδίου, πάντως, είχε προηγηθεί «μετωπική» μεταξύ του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα. Όλα άρχισαν όταν ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η επέκταση των χωρικών υδάτων αποτελούσε μόνιμο επιχείρημα κάθε κυβέρνησης. Σήμερα για πρώτη φορά η έκφραση πρόθεσης μετατρέπεται σε χειροπιαστό αποτέλεσμα και τρέχουσα πραγματικότητα. Ήταν διαφορετική η ελληνική στάση έναντι των προκλήσεων».

Απαντώντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας θύμησε τις επιθέσεις της ΝΔ όταν, επί πρωθυπουργίας του, είχε κινήσει το θέμα, λέγοντας ότι «όταν η δική μας κυβέρνηση ανακοίνωσε αυτή τη θέση, τον Οκτώβριο 2018, τη λοιδορήσατε και την υπονομεύατε δημόσια. Τόσο εσείς όσο και το κόμμα σας, που ήταν τότε στην αντιπολίτευση. Τουλάχιστον δεν κηρύξατε μεγάλο πατριωτικό πόλεμο και γι’ αυτό, όπως κάνατε για τις Πρέσπες».

Η αντίδραση Μητσοτάκη ήταν μάλλον αμήχανη, καθώς είπε ότι ο ίδιος δεν είχε τοποθετηθεί ποτέ επί του θέματος για το σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «στη ΝΔ πράγματι υπήρχαν ορισμένες σκέψεις για το κατά πόσο αυτή η διαδικασία -πριν την οριοθέτηση ΑΟΖ- θα ήταν ωφέλιμη. Δεν υπήρχε καμία δική μου δήλωση επειδή αντιλαμβανόμουν την περιπλοκότητά του».

Ωστόσο, ο Α. Τσίπρας αντεπιτέθηκε, λέγοντας ότι «μου έκανε τρομακτική εντύπωση ότι σε σχόλιό μου για τις δηλώσεις των στελεχών της ΝΔ σε σχέση με τη διακηρυγμένη πρόθεσή μας να προχωρήσουμε σε επέκταση των χωρικών μας υδάτων με νόμο, λέτε τώρα “εγώ δεν το είπα”. Διαχωρίζετε τη θέση σας από τους τομεάρχες σας, από τα στελέχη του κόμματός σας. Πολύ φοβάμαι, όταν το λέει ο πρωθυπουργός για στελέχη του το ίδιο θα πράξει και στο μέλλον για τους υπουργούς του. Θα τους αφήνει να εκτίθενται και την κρίσιμη στιγμή θα λέει “εγώ δεν το είχα πει”. Αυτή δεν είναι υπεύθυνη στάση πρωθυπουργού. Παρακαλώ να αναλάβετε τις ευθύνες σας».

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...