19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Βρήκαν λύση οι αγρότες της Κρήτης με τους απεργούς ναυτεργάτες της ΠΝΟ!

Ημερομηνία:

Η διαδικασία προχωρά θετικά για τους αγρότες της Κρήτης που προσπαθούν να βρουν τρόπο να διώξουν τα προιόντα από το νησί.

Oι κοινές προσπάθειες των αγροτοσυνδικαλιστών του Ηρακλείου και των απεργών της ΠΝΟ τις τελευταίες ώρες να μεταφέρουν τα προϊόντα τους στην Αθήνα  αποδίδουν καρπούς για τους αγρότες.

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Ντισπυράκης έχει ήδη δρομολογηθεί η διαδικασία για τη μεταφορά των προϊόντων έτσι ώστε ούτε η απεργιακή κινητοποίηση των ναυτεργατών να απειληθεί, αλλά ούτε και τα προϊόντα των αγροτών να καταλήξουν στις χωματερές.

Μάλιστα, ανάλογα με την πορεία των κινητοποιήσεων της ΠΝΟ ενδέχεται να πραγματοποιηθεί και νέο δρομολόγιο τις προσεχείς ημέρες.

Αγροτοσυνδικαλιστές, πάντως, εκτιμούν ότι οι νταλίκες που θα φορτωθούν μπορεί να ξεπεράσουν και τις 100, καθώς είναι πιθανό να προστεθούν και προϊόντα από το νομό Χανίων, αν δε φύγει πλοίο από τη Σούδα.

Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, προκειμένου να περιφρουρηθεί η απεργία των ναυτεργατών και να μη δημιουργηθούν προβλήματα στην μεταφορά των ευπαθών αγροτικών προϊόντων.

Την Κυριακή φεύγει τελικά το πλοίο με ευθύνη της πλοιοκτήτριας εταιρείας

– Ένταση στο λιμάνι του Ηρακλείου

Σύμφωνα με το cretalive.g η μεταφορά των προϊόντων θα γίνει τελικά την Κυριακή με ευθύνη της πλοιοκτήτριας εταιρείας και όχι των απεργών. Πιο αναλυτικά, μετά από διαβουλεύσεις, προσωρινές εντάσεις αλλά και το σύντομο αποκλεισμό της παραλιακής λεωφόρου του Ηρακλείου, τελικά όλοι μετέβησαν στο λιμάνι, προκειμένου να καταρτίσουν σειρά προτεραιότητας για την επιβίβασή τους στο πλοίο – όταν δοθεί το “πράσινο φως” από την πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Καθώς φαίνεται, οι αγρότες έχουν αποδεχθεί ότι απόψε το πλοίο δεν πρόκειται να αποπλεύσει, ωστόσο μπροστά στην άρνηση της εταιρείας να ανοίξει τις μπουκαπόρτες του πλοίου, τουλάχιστον για να μπουν τα φορτηγά, επικράτησε ένταση και οι συγκεντρωμένοι αγρότες απέκλεισαν την παραλιακή λεωφόρο, για περίπου μισή ώρα.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκαν διαβουλεύσεις των αγροτών με το γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Γιώργο Δεικτάκη, ενώ όμοια σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα και στην αντιπεριφέρεια Χανίων με εκπροσώπους των αγροτών που ζητούν να ναυλωθεί πλοίο για να μεταφέρει τα προϊόντα τους από τη Σούδα στον Πειραιά.

“Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι Αλληλεγγύη και Κοινός Αγώνας”

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι η στάση που τηρούσαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι ως προς την απεργία της ΠΝΟ ήταν θετική και αυτό φαίνεται να έπαιξε σημαντικό ρόλο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Παραγωγών Εκτός Εποχής Κηπευτικών και Αγροτικών Δραστηριοτήτων Φυτικής Παραγωγής Δήμου Ιεράπετρα στην οποία αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι:

“Με την σκέψη και μόνο , ότι ο μόνος δρόμος προώθησης των προϊόντων μας , θα παραμένει κλειστός για περισσότερες  ημέρες , χωρίς την πρόβλεψη για την σταδιακή προώθηση τους , έχει δημιουργήσει αναστάτωση σε όλους τους αγρότες μας , που δεν θέλουν να τα δουν ξανά να καταλήγουν στις χωματερές .

"google ad"

Σας γνωρίζουμε επίσης , ότι τα πλαίσια των εμπορικών προγραμμάτων και συμφωνιών είναι αυστηρά και  θα κινδυνεύσουν να χαθούν αγορές χωρίς προοπτική για την ανάκτησης τους .

Γνωρίζετε επίσης την άθλια οικονομική κατάσταση των αγροτών μας και την αγωνιώδη προσπάθεια τους να παράγουν ποιοτικά προϊόντα προσδοκώντας μια καλή τιμή πώλησης .

Είμαστε η μοναδική εργατική τάξη που σε  τέτοιες καταστάσεις , δεν περιορίζετε η απώλεια του εισοδήματος μας σε μερικά μεροκάματα , αλλά κινδυνεύει το εισόδημα μιας ολόκληρης καλλιέργειας .

Κύριοι της ΠΝΟ όλοι βρισκόμαστε σε κατάσταση οικονομικής εξαθλίωσης . Αυτό που συνομολογείτε από όλους του εργαζόμενους για το τι χρειάζεται για να ανταπεξέλθουμε σε όλα αυτά τα δεινά , είναι η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ  και ο κοινός ΑΓΩΝΑΣ .

Η θεωρεία του , ο θάνατος σου η ζωή μου , δεν αποσκοπεί πουθενά μιας και με τα σημερινά δεδομένα , αν δεν στηρίξουμε ο ένας τον άλλο , θα βουλιάξουμε όλοι , ένας ένας  διαδοχικά .

Δεν σας ζητάμε να υποστείλετε την σημαία του αγώνα σας ούτε μια στιγμή και θα είμαστε δίπλα σας μέχρι την δικαίωση σας .

Σας κάνουμε ΕΚΚΛΗΣΗ, είναι στην ευχέρεια σας , σε μια συνάντηση που θα επιδιώξουμε μαζί σας πολύ σύντομα , να καταστρώσουμε σχέδιο για κοινό αγώνα ώστε να πιέσουμε την κυβέρνηση από κοινού και για αιτήματα κοινά όπως , ασφαλιστικό , υγεία , φορολογικό κτλ. .”

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...