20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Βρήκαν την «καταγωγή» του AIDS

Ημερομηνία:

Επιστήμονες υποστηρίζουν πως εντόπισαν την περιοχή από όπου ξεκίνησε το AIDS. Όπως αναφέρουν, πρόκειται για την Κινσάσα τη σημερινή πρωτεύουσα της σημερινής Δημοκρατίας του Κονγκό και εκτιμούν πως ο ιός HIV εμφανίστηκε περίπου το 1920.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο HIV μεταδόθηκε από τους πιθήκους στους ανθρώπους τουλάχιστον 13 φορές (πιθανώς από κατανάλωση κρέατος), ωστόσο μόνο μία από αυτές ήταν που οδήγησε στην εξάπλωση του ιού. Για την πανδημία, την «τέλεια καταιγίδα» όπως αναφέρεται, οι επιστήμονες σημειώνουν στη μελέτη τους πως συντέλεσαν πολλοί παράγοντες, όπως η πληθυσμιακή έκρηξη, η πορνεία, η αύξηση των μετακινήσεων των πληθυσμών λόγω της τεχνολογικής ανάπτυξης και της αποικιοκρατίας, τα ελλιπή μέτρα προστασίας στα νοσοκομεία κ.α.

Την έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Λουβέν με επικεφαλής τον Όλιβερ Πάιμπας καθηγητή του Τμήματος Ζωολογίας, που έκανε και τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science». Εντοπίζοντας το αρχαιότερο δείγμα του HIV, το οποίο προέρχεται από άνθρωπο στην Κινσάσα το 1959, οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα «γενεαλογικό δέντρο» του HIV καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως οι ρίζες του βρίσκονται στην εν λόγω περιοχή του Κονγκό.

Η Κινσάσα, που τότε ονομαζόταν Λεοπολντβίλ, ήταν μία από τις μεγαλύτερες και πιο αναπτυσσόμενες πόλης της περιοχής, και στα αρχεία της εποχής καταγράφεται μια ραγδαία εξάπλωση σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων, που συνδέεται κυρίως με μια μεγάλη μετακίνηση ανδρικού πληθυσμού στην μεγαλούπολη για εργασία που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των γυναικών που εκδίδονταν.

«Για πρώτη φορά αναλύσαμε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές ανάλυσης για την γεωγραφία των πληθυσμών που μας επέτρεψαν να προσδιορίσουμε από που προήλθε ο ιός», δήλωσε ο καθηγητής Όλιβερ Πάιμπας. «Φαίνεται πως ο συνδυασμός των παραγόντων στην Κινσάσα στις αρχές του 20ου αιώνα συντέλεσαν στη δημιουργία μιας ‘τέλειας καταιγίδας’ που οδήγησε σε μια γενικευμένη επιδημία με ασταμάτητη ορμή που αρχικά απλώνεται σε όλη την υποσαχάρια Αφρική».

Από την Κινσάσα ο HIV φέρεται να εξαπλώθηκε στην γειτονική Μπραζαβίλ και στη συνέχεια στις εργατουπόλεις της Κατάνγκα, επαρχεία που βρίσκονται πολλά ορυχεία. Από εκεί ο ιός εξαπλώθηκε σε όλη την Αφρική και σε όλο τον κόσμο. Υπενθυμίζεται πως το AIDS αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά ως ασθένεια το 1981, ενώ ο ιός HIV ανακαλύφθηκε το 1983.

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ