14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Βρήκαν τη… λύση οι “Αγωνιστικές Κινήσεις” του Πολυτεχνείου Κρήτης: Όχι εξ απόστασης, να περάσουν τα μαθήματα χωρίς εξετάσεις οι φοιτητές

Ημερομηνία:

Ο κορωνοϊός έχει επηρεάσει  ποικιλοτρόπως και τους φοιτητές ενώ με την εξεταστική να πλησιάζει ακούγονται πολλές προτάσεις για το πώς πρέπει να διεξαχθεί. Οι “Αγωνιστικές Κινήσεις” έχουν όμως μία διαφορετική πρόταση. Να μη γίνει εξεταστική και να περάσουν τα μαθήματα οι φοιτητές χωρίς εξετάσεις.

Διαβάστε τι αναφέρουν και πώς αιτιολογούν την πρότασή τους:

“Εδώ και πέντε μήνες που ο πλανήτης διανύει την πανδημία,η εικόνα των πραγμάτων δεν έχει αλλάξει και πολύ. Οι φοιτητές αποκλείστηκαν από την εκπαιδευτική διαδικασία στην πράξη όσο και αν κυβέρνηση και υπουργείο διατείνονται το αντίθετο.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μία εξεταστική που όλα δείχνουν πώς θα διενεργηθεί με τους ίδιους όρους με την προηγούμενη και απ’ότι όλα δείχνουν με ακόμα χειρότερους.

Μετά από μαζικά κοψίματα,καθηγητικές αυθαιρεσίες, στοχοποιήσεις φοιτητών που «τόλμησαν» να αντιδράσουν στον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων,προσπάθειες φίμωσης των φωνών που αποδομούσαν την εικόνα που ήθελε να παρουσιάσει το ΠΚ για τη συνέχιση του εξαμήνου,αλλά κυρίως μετά τον αποκλεισμό των φοιτητών από τα πιο φτωχά στρώματα, αναδείχθηκε ακόμα πιο έντονα η κατεύθυνση του συστήματος να ορθώσει όσο το δυνατόν πιο πολλούς ταξικούς φραγμούς.

Βρισκόμαστε σε ένα δεύτερο κύμα και λαός και νεολαία καλούμαστε πάλι να φορτωθούμε την κρίση του συστήματος που αποκαλύφθηκε μέσα από την πανδημία.

Ωμά και με περίσσειο θράσος η κυβέρνηση κατηγορεί την νεολαία ότι ευθύνεται για την έξαρση της διασποράς του ιού.Ενώ κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους με το σταγονόμετρο,δεν παρέχει δωρεάν ΜΑΠ, δεν προχωράει σε μονιμοποιήσεις και προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού,δεν εξοπλίζει τα νοσοκομεία,ανοίγει τα σχολεία αδιαφορώντας για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς δείνει ρεσιτάλ υποκρισίας ξανά μέσω των μέτρων που εφαρμόζει κατά τόπους.

Έτσι λοιπόν και στα Χανιά που είναι ένας από τους πιο γνωστούς ταξιδιωτικούς προορισμούς,η κατάσταση που δημιουργήθηκε με την αύξηση των κρουσμάτων στην πόλη αντιμετωπίζεται με την ίδια τακτική.Η κυβέρνηση αποποιείται των ευθυνών της και επιβαρρύνει το λαό καλώντας τον να αναλάβει μόνος του την προστασία του.

Όσο για τους φοιτητές έρχονται ξανά να πληρώσουν το τίμημα, όταν πολλοί από αυτούς έμειναν άνεργοι οι ίδιοι και οι γονείς τους,καλούνται να νομιμοποιήσουν την τηλεκπαίδευση αλλά και την τηλεξέταση αλλά και συνολικότερα την επιστροφή στην κανονικότητα που ευαγγελιζόταν η κυβέρνηση.

Η εξεταστική έρχεται να προστεθεί στο ίδιο μοτίβο,δεν δίνουν δεκάρα για το αν διαθέτει ο καθένας τον τεχνολογικό εξοπλισμό για να εξεταστεί,για τον αν ανήκει σε ευπαθή ομάδα για να προσέλθει στο πκ,για το αν οι φοιτητές θα στοιβάζονται μέσα στα ΜΜΜ καν για το αν μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους υπό το αβάσταχτο για τους περισσότερους οικονομικό βάρος.

Με την ανακοίνωση των μέτρων για την πόλη για την τρέχουσα εβδομάδα σε 15 μαθήματα οι φοιτητές (που επρόκειτο να εξεταστούν δια ζώσης),θα αναγκαστούν να δώσουν είτε ηλεκτρονικά είτε άλλη ημερομηνία με αποτέλεσμα να εντατικοποιηθεί ακόμα περισσότερο το πρόγραμμα τους. Τί θα συμβεί με το πέρας της εβδομάδας αν ο αριθμός των κρουσμάτων παραμείνει ίδιος;

Για εμάς,ως Αγωνιστικές Κινήσεις,η διεξαγωγή της εξεταστικής τόσο του Ιούνη όσο και του Σεπτέμβρη στο φόντο μιας παγκόσμιας πανδημίας είναι άδικη.Πρόκειται για εξεταστικές που αποκλείουν τους φοιτητές από τις σπουδές τους.

Υπό το βάρος της κρίσης του συστήματος καλούμαστε να πληρώσουμε τα σπασμένα τους.Δεν έχουμε καμία ευθύνη για την εξάπλωση του ιού και τις επιταχυνόμενες επιπτώσεις στην οικονομία της κρίσης του σάπιου τους συστήματος.

Η κατοχύρωση των μαθημάτων(που έχουν δηλώσει οι φοιτητές κατά τη διάρκεια της πανδημίας) χωρίς εξετάσεις,είναι το μόνο αίτημα με το οποίο μπορούμε να υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας στις σπουδές.

"google ad"

Για εμάς είναι καθαρό ότι μετά από ένα εξάμηνο σχεδόν,που οι φοιτητές αποκλείστηκαν από την εκπαιδευτική διαδικασία,υπό το βάρος μιας παγκόσμιας πανδημίας με όλες τις επιπτώσεις που έφερε υγειονομικές,οικονομικές,ψυχολογικές και όχι μόνο, η διενέργεια της εξεταστικής με όποιον τρόπο θα είναι άδικη όπως φάνηκε στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τον Ιούνη.Δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη ότι η τηλεκπαίδευση και τηλεξέταση έχει προσωρινό χαρακτήρα,αντιθέτως θα χρησιμοποιηθεί και στο μέλλον για να οξύνει τους ταξικούς φραγμούς.

Μπροστά σε όλη αυτή την επίθεση που βιώνουμε είναι σημαντικό να απορρίψουμε το αφήγημα της ατομικής ευθύνης που το σύστημα προβάλλει καιρό τώρα αλλά και πιο πριν με την ανάδειξη του ατομικού δρόμου ως τρόπου επιβίωσης.Συλλογικά να υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας στις σπουδές.Να στραφούμε στα συλλογικά μας όργανα,τις συνελεύσεις για να οργανώσουμε την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.”

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ