23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Βραζιλία: Τρόμος από τη νέα μετάλλαξη Ρ1 σε μία χώρα που θερίζεται από τον ιό

Ημερομηνία:

Ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας η Βραζιλία μαστίζεται από μία νέα έξαρση του κορονοϊού, με μαζικούς θανάτους και το σύστημα υγείας της χώρας να βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Δύο μεταλλάξεις του ιού έχουν εντοπιστεί στη Βραζιλία ή σε άτομα που έχουν ταξιδέψει από τη Βραζιλία και ονομάζονται P1 και P2.

Το P1 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία, σε άτομα που είχαν ταξιδέψει από το Manaus της Βραζιλίας. Οι έρευνες επιβεβαίωσαν την παραλλαγή στο Manaus, την πόλη του ποταμού Αμαζονίου στην οποία το πρώτο έντονο κύμα κορονοϊού κορυφώθηκε τον Απρίλιο. Μια έρευνα για τους αιμοδότες τον Οκτώβριο έδειξε ότι το 76% του πληθυσμού είχε αντισώματα, έτσι θεωρήθηκε ότι τουλάχιστον προσωρινά έχει αποκτήσει ανοσία. Αλλά τον Ιανουάριο, υπήρξε μια μεγάλη αναζωπύρωση μεταξύ των ανθρώπων που είχαν προηγουμένως ανακάμψει από την Covid. Το P2 είναι ευρέως διαδεδομένο στη Βραζιλία και παρουσιάζει λιγότερο ανησυχητικές μεταλλάξεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian, η Συμβουλευτική Ομάδα Νέων και Αναδυόμενων Απειλών για Αναπνευστικούς ιούς στο Ηνωμένου Βασιλείου (Nervtag) χαρακτήρισε το P1 ως «ανησυχητική μετάλλαξη». Ήταν πιο μεταδοτική – όπως η παραλλαγή “Kent” B118 – αλλά μπορεί επίσης να είναι ικανό για «αντιγονική διαφυγή». Με άλλα λόγια, τα εμβόλια που έχουν σχεδιαστεί κατά του κορονοϊού μπορεί να μην λειτουργούν τόσο καλά εναντίον της  και τα άτομα που είχαν αποκτήσει αντισώματα αφότου είχαν νοσήσει από Covid-19 μπορεί να μην έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία.

Πώς διαφέρει από άλλες μεταλλάξεις;

Ο Nervtag λέει ότι το P1 «περιέχει 17 μοναδικές αλλαγές αμινοξέων, τρεις διαγραφές, τέσσερις συνώνυμες μεταλλάξεις και μία εισαγωγή 4nt». Όλες οι παραλλαγές έχουν έναν αριθμό μεταλλάξεων. Η βασική ανησυχία είναι ότι το P1 έχει τρεις που προκαλούν ανησυχία – K417T, E484K και N501Y. Είναι το E484K που είναι πιο ανησυχητικό, το οποίο εντοπίζεται επίσης στη λεγόμενη παραλλαγή της Νοτίου Αφρικής, η οποία έχει σχεδόν πανομοιότυπες αλλαγές στην πρωτεΐνη της, και είναι ο λόγος για τον οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποιεί επείγουσες και εντατικές δοκιμές οπουδήποτε εντοπίζεται. Υπάρχουν επίσης μερικές περιπτώσεις όπου η παραλλαγή Kent, γνωστή για την ταχεία εξάπλωσή της, έχει αποκτήσει τη μετάλλαξη E484K. Αυτή είναι η μετάλλαξη που πιστεύεται ότι δίνει στις παραλλαγές κάποια ικανότητα να ξεφύγουν από τα εμβόλια, μειώνοντας την αποτελεσματικότητά τους, χωρίς όμως να τη χάνουν τελείως.

Ποιες είναι οι πιθανότητες διάδοσης του P1;

Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, υπογραμμίζει ότι όσον αφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, η διάδοση του P1 ελπίζουν ότι είναι χαμηλή – αν και αυτό εξαρτάται από το πόσο καλά γίνεται η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και απομονώνονται όσοι έχουν μολυνθεί αλλά και οι στενές επαφές τους. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η τα τεστ και η ιχνηλάτηση για παραλλαγές είναι αυτό που θα έπρεπε να είχε γίνει και να συνεχίσει να γίνεται από πέρυσι, όταν έκανε την εμφάνισή του ο κορονοϊός. Κάτι το οποίο είναι αρκετά δύσκολο όταν υπάρχουν παγκόσμιες μετακινήσεις, αφού για να παραμείνει εκτός συνόρων μια μετάλλαξη όπως το P1, ο έλεγχος των συνόρων και η καραντίνα θα πρέπει να λειτουργούν εξίσου αποτελεσματικά. Εάν αρθούν όλοι οι περιορισμοί στα ταξίδια το καλοκαίρι, και οι άνθρωποι αρχίσουν να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό, η πιθανότητες μιας παραλλαγής του ιού να φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο (αλλά και στη χώρα μας) θα αυξηθούν.

in.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...