19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Βόμβα μεγατόνων οι δασικοί χάρτες – Χάνεται το 85% της Εκκλησιαστικής περιουσίας – «Καμπανάκι» από τον Πρόεδρο του παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ

Ημερομηνία:

Γράφει ο Μανούσος Κλάδος

Αν και παραμένει άγνωστο το πότε θα αναρτηθούν οι νέοι δασικοί χάρτες στο Ρέθυμνο, επικρατεί αναστάτωση αφού οι ειδήσεις από την υπόλοιπη χώρα, όπου έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες, κάνουν λόγο για άνευ προηγουμένου ευτράπελα με τους πολίτες να βρίσκονται σε αναταραχή.

Ένα μεγάλο μέρος της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών έχει χαρακτηριστεί «δασικό» με αποτέλεσμα τεράστια ποσά να δαπανούνται σε ενστάσεις και προσφυγές που σημαίνει χρονοβόρες και κοστοβόρες δικαστικές διαδικασίες.

Ακόμα και στον τομέα της Εκκλησιαστικής περιουσίας, γίνεται λόγος για «αφανισμό» του 85% των εκτάσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος με την Ιερά Σύνοδο να προσφεύγει όπως και χιλιάδες πολίτες κατά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στην Κρήτη, δασικοί χάρτες έχουν αναρτηθεί μόνο στον Δήμο Ηρακλείου ενώ για όλες τις άλλες περιοχές του νησιού το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τα συναρμόδια υπουργεία κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους.

Πρόκειται για «βόμβα μεγατόνων» κυρίως για περιοχές όπως η δική μας, όπου το ιδιοκτησιακό παρουσιάζει ιδιαιτερότητες, υπάρχουν πολλές εκτάσεις ακαλλιέργητες λόγω αύξησης των κοπαδιών και εγκατάλειψης παλαιών μορφών γεωργίας, η γη παρουσιάζει μεγάλες κλίσεις και οι χορτολιβαδικές εκτάσεις αποτελούν μεγάλο μέρος ιδιωτικών περιουσιών αλλά σε πολλές περιπτώσεις χωρίς τα απαιτούμενα συμβόλαια.

Ο Πρόεδρος του παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ κ. Αλέξανδρος Στεφανάκης, μιλώντας για το θέμα στην εφημερίδα μας δήλωσε, ότι «Έχω παρακολουθήσει την διαδικασία και για όσους δασικούς χάρτες ανάρτησαν, έχω να δηλώσω, ότι σήκωσαν το χαλί! Δηλαδή, οι δασικοί χάρτες που είναι ένα αναπτυξιακό εργαλείο και έπρεπε να υπάρχουν όπως και τα δασολόγια, ιδιαίτερα για την Κρήτη ήταν ένα χαλί, στο οποίο αποκάτω είχαν βάλει ατελείωτα σκουπίδια. Και τώρα πάνε να το σηκώσουν. Οπότε αντιλαμβάνεστε τι έχει να γίνει. Είναι ένα θέμα που καίει αλλά πρέπει να το συζητούμε για να προλάβουμε λάθη και ταλαιπωρίες. Αυτό που έχουμε δει στην υπόλοιπη χώρα είναι, ότι κάνουν τις ιδιωτικές περιουσίες δασικές. Σκεφτείτε τι έπεται για την Κρήτη, όπου είναι αξεκαθάριστο το ιδιοκτησιακό. Εμείς στην Κρήτη έχουμε μεγάλες κλίσεις, παλιές καλλιεργήσιμες εκτάσεις έχουν υποστεί δάσωση. Τα γνωστά χορτολιβαδικά χωράφια. Αυτά, λοιπόν, έρχεται τώρα το κράτος και λέει πως είναι δασικά. Οι ιδιοκτήτες θα μπουν έτσι σε μια διαδικασία να αποδείξουν, ότι είναι δικά τους, οπότε αντιλαμβάνεστε τι έχει να γίνει. Όλοι οι Έλληνες θα είναι κατηγορούμενοι και θα φάμε πάλι αμέτρητες εργατοώρες στα δικαστήρια χωρίς ουσία και χωρίς λόγο.»

Εξαφανίζουν την εκκλησιαστική περιουσία

Με αφανισμό κινδυνεύει και η Εκκλησιαστική περιουσία με τους νέους δασικούς χάρτες που έχουν αναρτηθεί και που σύντομα θα επικυρωθούν από τα αρμόδια Υπουργεία.

Αντίστοιχα με τους απλούς πολίτες, Μητροπόλεις και Μοναστήρια έχουν ήδη καταθέσει ενστάσεις προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αφού εάν οι νέοι δασικοί χάρτες τεθούν σε ισχύ τότε η εκκλησιαστική ακίνητη περιουσία θα χαρακτηριστεί δασική με αποτέλεσμα να της παραμείνει μόλις το 15% των εκτάσεων που της έχουν απομείνει τις τελευταίες δεκαετίες.

Τα τέλη δε, που καλούνται να πληρώσουν οι μητροπόλεις και τα μοναστήρια είναι δυσβάσταχτα αφού ο νέος φόρος για τη συγκεκριμένη ακίνητη περιουσία είναι κλιμακούμενος και όχι σταθερός με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα οι προϋπολογισμοί τους!

Όπως έγινε γνωστό, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος έχει αποστείλει υπόμνημα στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ζητώντας την εξαίρεση των νομικών προσώπων της Εκκλησίας και την παραμονή στο παλιότερο καθεστώς των δασικών χαρτών ενώ «καμπανάκι» έχει χτυπήσει και στην Εκκλησία της Κρήτης που αναμένει με κομμένη την ανάσα όπως άλλωστε στο σύνολο τους οι Κρητικοί, λόγω των πληροφοριών που έρχονται από την υπόλοιπη χώρα.

Οι επαφές ανάμεσα σε στελέχη της Εκκλησίας και Κυβερνητικούς αξιωματούχους συνεχίζονται για να βρεθεί η χρυσή τομή ενώ και το ΓΕΩΤΕΕ παρακολουθεί τις εξελίξεις με στόχο να παρέμβει δυναμικά για κάθε πολίτη.

rethemnosnews.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...