23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Το γαϊδουράγκαθο, το δεντρολίβανο, το δίκταμο και άλλα θεραπευτικά βότανα της Κρήτης

Ημερομηνία:

Η χρήση των βοτάνων ως φαρμάκων έχει τις ρίζες της στο βαθύ παρελθόν και ξεκινά μαζί με την εμφάνιση του ανθρώπου στη Γη. Πρόκειται μάλιστα για μια πρακτική που συνεχίστηκε μέχρι πολύ πρόσφατα, όταν η φαρμακοβιομηχανία άρχισε να παρασκευάζει χημικά φάρμακα για να αντικαταστήσει τη βαλεριάνα, την μπελαντόνα, τη μαντζουράνα και πολλά άλλα βότανα, που όμως τα τελευταία χρόνια αρχίζουν να ξανακερδίζουν το ενδιαφέρον, όχι μόνο των απλών ανθρώπων, αλλά και των επιστημόνων, που αναζητούν τις θεραπευτικές τους δυνάμεις που είχαν επισημάνει τόσο οι αρχαίοι Έλληνες όσο και πολλοί γιατροί αργότερα. Σήμερα, περίπου το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιεί αποκλειστικά φαρμακευτικά φυτά, ενώ περίπου το 50% των φαρμάκων έχουν ως βάση κάποια φυσική ουσία.

Στα παρακάτω άρθρο   ξαναβρίσκουμε τα ελληνικά φαρμακευτικά βότανα, όχι βέβαια με την πρόθεση να αντικαταστήσουν τον γιατρό ή τη φαρμακευτική αγωγή, που ποτέ δεν πρέπει να αγνοούμε, αλλά με τη διάθεση να δημιουργήσουν ένα μικρό φυσικό φαρμακείο στο σπίτι μας για ήπιες διαταραχές.

Το γαϊδουράγκαθο

Προστατεύει τα κύτταρα του συκωτιού μπλοκάροντας τις επικίνδυνες τοξίνες και βοηθώντας να φύγουν απ’ το συκώτι οι υπάρχουσες. Βοηθά στην αναγέννηση των κατεστραμμένων κυτάρων του συκωτιού οι σπόροι είναι χολαγωγικοί, χρησιμοποιούνται για το στομάχι, την χοληδόχο κύστη, προβλήματα της σπλήνας για ίκτερο και για κολικούς από πέτρες στην χολή.

Αφέψημα: Βράζουμε 30 γρ. γαϊδουράγκαθο σε 1 λίτρο νερό. Πίνομε 3 φλυτζάνια ημερησίως. Σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί εμετό. Σε δηλητηριάσεις χρησιμοποιείται μεγάλη ποσότητα για να αδειάσει το στομάχι.

Γλυκάνισο

Είναι φάρμακο κατά του βήχα. Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ξερόβηχα. Επίσης χρησιμοποιειται κατά του βρογχίτη, του άσθματος και της ηπατίτιδας. Είναι διεγερτικός και καταπραϋντικός για την καρδιά, πνεύμονες μυαλλό και συκώτι. Σε αϋπνία πίνομε ένα ποτήρι γάλα στο οποίο έχομε βάλει μερικούς σπόρους γλυκάνισου.
Αφέψημα: Βράζομε σ’ ένα φλυτζάνι νερό ένα κουταλάκι σπόρους γλυκάνισου και πίνομε ζεστό δύο φορές την ημέρα.

Δενδρολίβανο

Αποτελεί ισχυρό τονωτικό και διεγείρει την λειτουργία της πέψης, της χολής, του ήπατος. Έχει στυπτικές ιδιότητες ρυθμίζει την υπερβολική μητροραγία και ομαλοποιεί τον έμμηνο κύκλο. Είναι αντιοξειδωτικό, ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό, βοηθά στην αρτηριοσκλήρυνση τονώνει τη λειτουργία της καρδιάς βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος ενδείκνυται για περιπτώσεις ατονίας, υπερκόπωσης, εξάντλησης, κατάθλιψη, αϋπνία, άγχος, ενίσχυση μνήμης. Αν τρίβομε το τριχωτό της κεφαλής με αφέψημα, συντελούμε στην μείωση της τριχόπτωσης.

Δίκταμο

Συστήνεται για ασθένειες νευρικού συστήματος και πυρετούς, στομάχι και έντερα.
Αφέψημα: Βράζομε 10-15 γρ. ρίζας σε ένα λίτρο νερό. Επίσης βραστάρι με τα φύλλα του. δύο φλυτζάνια πίνομε ημερησίως.

Παρενέργειες: Η συχνή χρήση προκαλεί τοξικές παρενέργειες. Οι έγκυες πρέπει να το αποφεύγουν γιατί μπορεί να προκαλέσει διακοπή κύησης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...