18.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Β. Διγαλάκης για Rosa Nera: Δεν υπάρχει καμία εξαίρεση στην ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Θα εκκενωθεί για να αξιοποιηθεί

Ημερομηνία:

Με σημερινές δηλώσεις του ο Χανιώτης Υφυπουργός Παιδείας κ. Βασίλης Διγαλάκης αναφέρθηκε στην κατάληψη Rosa Nera λέγοντας τα εξής:

“Πρόκειται για μια παράνομη κατάληψη η οποία πρέπει να τελειώσει και για λόγους επικινδυνότητας και γιατί το Πολυτεχνείο έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην αξιοποίησή του.

Είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Στην ανακοίνωσή του δεν άκουσα να υπάρχει καμία εξαίρεση και θεωρώ ότι θα προχωρήσει κανονικά η διαδικασία αξιοποίησης των κτιρίων.”

Το τελεσίγραφο 15 ημερών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Χθες, τέσσερις μήνες μετά την ενεργοποίηση του σχετικού σχεδίου, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέδωσε μια ασυνήθιστη  ανακοίνωση, με την οποία δίνει διορία 15 ημερών στους καταληψίες να εγκαταλείψουν τα κτίρια ή να έλθουν σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες για τους όρους μίσθωσης.

Η χθεσινή ανακοίνωση αποτελεί προαναγγελία εντατικοποίησης των επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. για την εκκένωση καταλήψεων, το διάστημα αμέσως μετά τη λήξη της δεκαπενθήμερης διορίας. Οπως εξηγούν, σε δημόσιες και κατ’ ιδίαν συζητήσεις του ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει εκφράσει την αποφασιστικότητά του οι εκκενώσεις να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και, επομένως, για να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, απαιτείται ένα μπαράζ εκκενώσεων.

Να υπενθυμίσουμε ότι στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Οσοι παρανόμως έχουν καταλάβει κτίρια, δημόσια ή ιδιωτικά, καλούνται να τα εκκενώσουν. Εάν σε αυτά στεγάζονται αιτούντες άσυλο ή υπήκοοι τρίτων χωρών, να ενημερωθούν ότι θα μεταφερθούν σε δομές παραμονής της ενδοχώρας. Για τον σκοπό της μετακίνησης, θα επικοινωνήσουν μαζί τους οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Εάν τα κτίρια είναι ιδιωτικά, για να παραμείνουν οι σημερινοί καταληψίες, χρειάζεται να έλθουν σε επαφή με τους ιδιοκτήτες και να συμφωνήσουν σε όρους μίσθωσης».

“Το Μπαλκόνι των Χανίων”

Να σημειώσουμε ότι έχουν προηγηθεί πολλές προσπάθειες, ήδη από το 2010, για εκκένωση της κατάληψης οι οποίες όμως ήταν όλες ανεπιτυχείς. Πιο πρόσφατα, το καλοκαίρι του 2017 έγινε μία ακόμη προσπάθεια η οποία ήταν και αυτή ανεπιτυχής μετά από μαζικές κινητοποιήσεις αλλά και την εναντίωση σημαντικών προσωπικοτήτων στη μετατροπή του κτιρίου σε ξενοδοχείο, όπως ήταν και ο σχεδιασμός του Πολυτεχνείου..

Χαρακτηριστική είναι και η επιστολή – κείμενο 50 προσωπικοτήτων, μεταξύ αυτών της Μάρως Δούκα και της Ιωάννας Καρυστιάνη:

Στο λόφο που δεσπόζει στο Ενετικό λιμάνι, “Μπαλκόνι των Χανιών” τον αποκάλεσαν, αντικριστά στο Κρητικό Πέλαγος, στο Καστέλι της παλιάς πόλης, γνωστό και ως παλίμψηστο των Χανίων, πάνω στα ερείπια της Αρχαίας Κυδωνίας και τις σημαντικές ανασκαφές που τη φέρνουν στο φως ξανά, βρίσκεται το ανεξαργύρωτης ιστορικής μνήμης κτιριακό συγκρότημα με το οποίο το 1985 “προικίστηκε” από την πόλη το Πολυτεχνείο Κρήτης. Σε έκταση 3.650 τ.μ., επιμένουν να αντέχουν τα κτίρια των παλιών Στρατώνων και Φυλακών και το υπό κατάληψη από το 2004 πρώην Στρατηγείο της 5ης Μεραρχίας.

Σήμερα η διοίκηση του Πολυτεχνείου έρχεται να τα μισθώσει σε ιδιωτική εταιρεία έναντι του ποσού των 360 χιλιάδων ευρώ το χρόνο, με σκοπό να μετατραπούν σε πολυτελή ξενοδοχεία.

Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν προσβάλλουν κατάφωρα το πνεύμα ανοιχτού διαλόγου με την κοινωνία και την πανεπιστημιακή κοινότητα που οφείλει να έχει ένα Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και που απαιτεί η ιστορία.

"google ad"

Όπως είναι γνωστό, το Πολυτεχνείο έχει στην ιδιοκτησία του και άλλα ιστορικά κτίρια της πόλης, για τα οποία έχει επιδείξει ασυγχώρητη ανεπάρκεια ως προς την αξιοποίησή τους με τρόπο ωφέλιμο για την πόλη.

Συνιστά μέγιστο ατόπημα ενός Δημόσιου Πνευματικού Ιδρύματος να διαχειρίζεται την ιδιοκτησία του, που είναι δημόσιος χώρος, ως προϊόν και όχι ως αγαθό. Η αξιοποίηση αυτού του σημαντικού αστικού συνόλου κτιρίων και ελεύθερου χώρου, οφείλει να σέβεται τις αξίες του δημόσιου αγαθού και να μην τις στερεί από την πόλη και τους πολίτες της.

Τώρα τρίζει η συνάφεια με το παρελθόν και το μέλλον, στο μπαλκόνι των Χανιών.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...