16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Β. Διγαλάκης: Προχωρά η οριστική λύση για τα σχολεία της Κισάμου, ματαιοπονεί ο κ. Πολάκης

Ημερομηνία:

Ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Βασίλης Διγαλάκηςέκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:

«Ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης “ανακάλυψε”, στις 20 Ιουνίου 2021, το ΓΕΛ και το ΕΠΑΛ Κισάμου! Τώρα, μετά από 4,5 χρόνια ως κυβερνητικός βουλευτής και αναπληρωτής υπουργός, και έπειτα από 23 και πλέον μήνες ως βουλευτής της αντιπολίτευσης. Και πήγε σήμερα στην Κίσαμο για να εκφράσει, δήθεν, το ενδιαφέρον του και να κάνει αυτό που συνηθίζει: ανέξοδη, φθηνή αντιπολίτευση.

Ευκαιρίας δοθείσης, λοιπόν, να ενημερώσω τον κ. Πολάκη -γιατί ενδεχομένως να ήταν πολύ απασχολημένος με το… σκίσιμο των μνημονίων την περίοδο 2015-2019- ότι η κατάσταση του σχολικού συγκροτήματος που στέγαζε το ΓΕΛ και το ΕΠΑΛ Κισάμου ήταν πολύ κακή και πριν από τον ισχυρό σεισμό της 27ης Νοεμβρίου 2019, όπως επισημαίνεται σε σχετική έκθεση αυτοψίας που διενήργησαν μηχανικοί των Κτιριακών Υποδομών (ΚΤΥΠ) Α.Ε. Θα το είχε διαπιστώσει αν είχε φροντίσει να τα επισκεφτεί. Δεν το έπραξε ποτέ επί 4,5 χρόνια, ως κυβερνητικός βουλευτής και αναπληρωτής υπουργός. Ήταν απλά απών.

Μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποίησα, ως Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, σε σχολικό συγκρότημα της Π.Ε. Χανίων ήταν, στις 4 Αυγούστου 2019, στο σχολικό συγκρότημα που στέγαζε το ΓΕΛ και το ΕΠΑΛ Κισάμου. Όσα αντίκρισα ήταν αποκαλυπτικά και ανησυχητικά και παρουσιάζονται στο φωτογραφικό υλικό που επισυνάπτεται.

Μετά από εκείνη την επίσκεψη και τη σύσκεψη εργασίας που ακολούθησε, είναι γνωστό -υπήρξε και σχετικό δελτίο Τύπου- ότι αναλάβαμε πρωτοβουλίες για τη δρομολόγηση σειράς συγκεκριμένων ενεργειών με στόχο την ουσιαστική αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος που στέγαζε το Γενικό Λύκειο (ΓΕΛ) Κισάμου και το ΕΠΑΛ Κισάμου και τη μετατροπή του σε ένα σύγχρονο, ασφαλές και λειτουργικό κτίριο. Δυστυχώς, τρεις μήνες αργότερα σημειώθηκε ο ισχυρός σεισμός και ο σχεδιασμός άλλαξε αναγκαστικά.

Ενημερώνω τον κ. Πολάκη ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών για το ΓΕΛ και το ΕΠΑΛ Κισάμου. Αρχικά για την προσωρινή λύση, σε συνεργασία με τον Δήμο Κισάμου και την Περιφέρεια Κρήτης. Παρά την πρωτοφανή κρίση της πανδημίας, που ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου του 2020, η διαδικασία προμήθειας και εγκατάστασης σύγχρονων, ασφαλών και λειτουργικών προκατασκευασμένων αιθουσών ολοκληρώθηκε ταχύτατα και υποδεχτήκαμε τους μαθητές τόσο του Γενικού όσο και του Επαγγελματικού Λυκείου στις αίθουσες αυτές τον Σεπτέμβριο του 2020. Το κόστος προμήθειας, μεταφοράς και εγκατάστασης των αιθουσών ανέλαβε η ΚΤΥΠ Α.Ε., ενώ η διαμόρφωση του χώρου έγινε από τον Δήμο Κισάμου με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης.

Προφανώς, η λύση αυτή, ως προσωρινή, δεν μας ικανοποιεί. Γι’ αυτό, άλλωστε, εργαζόμαστε για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ολοκλήρωση της οριστικής λύσης.

Ήδη:

– Έχει εκδοθεί το προτεινόμενο κτιριολογικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

– Έχει υπογραφεί η απαιτούμενη διαπιστωτική πράξη και ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του σχολικού ακινήτου που στέγαζε το ΓΕΛ και το ΕΠΑΛ Κισάμου από την ΚΤΥΠ Α.Ε. στον Δήμο Κισάμου.

– Η ΚΤΥΠ Α.Ε. έχει αναλάβει την κατεδάφιση του παλαιού σχολικού συγκροτήματος. Η διαδικασία θα ξεκινήσει μόλις εκδοθεί άδεια κατεδάφισης από τον Δήμο Κισάμου, ιδιοκτήτη πλέον του ακινήτου, η οποία είναι σε εξέλιξη.

– Η ΚΤΥΠ Α.Ε. έχει επίσης αναλάβει την εκπόνηση των μελετών του νέου σχολικού συγκροτήματος, οι οποίες θα προχωρήσουν παράλληλα με τη διαδικασία της κατεδάφισης για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.

– Έχουν εξασφαλιστεί, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, οι αναγκαίες πιστώσεις για την ανέγερση του νέου σύγχρονου σχολικού συγκροτήματος».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απέραντη θλίψη στα Ανώγεια την 49χρονη μητέρα που “έσβησε” ξαφνικά

Βαθύτατη θλίψη σκόρπισε σήμερα στα Ανώγεια η είδηση του πρόωρου και...

Βοήθεια από την Κρήτη για τους γύπες της ηπειρωτικής Ελλάδας

Τρεις νεαροί γύπες με προέλευση από την Κρήτη απελευθερώθηκαν...

Handelsblatt για τουριστική σεζόν: Ζητούνται εργαζόμενοι για το ελληνικό οικονομικό θαύμα

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από...