23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Γέμισαν οι Χανιώτες με την παρουσία τους στη βραδιά του «Κύτταρου Χαλέπας» τα ράφια του Παντοπωλείου Αλληλεγγύης [φωτορεπορτάζ]

Ημερομηνία:

Οι πολίτες των Χανίων ανταποκρίθηκαν για δεύτερη συνεχή χρονιά στο κάλεσμα του Πολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου «Κύτταρο Χαλέπας». Τη μουσική βραδιά που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Οκτωβρίου στην Πλατεία του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων στη Χαλέπα και είχε σκοπό τη συγκέντρωση τροφίμων για το Παντοπωλείο Αλληλεγγύης στήριξαν με την παρουσία τους τα «Σιγανά Ποτάμια», ο Γιώργος και ο Χάρης Παντερμάκης, οι «Εντέχνως λαϊκοί» καθώς και μαθητικά συγκροτήματα.

Όπως είναι φανερό και από τις φωτογραφίες που παρουσιάζουμε η παρουσία του κόσμου ήταν πολύ έντονη. Φαίνεται, πείστηκαν από το σύνθημα της εκδήλωσης «γεμίζοντας την πλατεία γεμίζουμε τα ράφια του Παντοπωλείου Αλληλεγγύης». 

Όσοι παρευρέθηκαν, αντί εισιτηρίου, προσέφεραν συσκευασμένα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για την ενίσχυση του Παντοπωλείου Αλληλεγγύης του «Κυττάρου Χαλέπας» το οποίο συντηρεί 200 άπορες οικογένειες της περιοχής.

Τι είναι το «Κύτταρο Χαλέπας»

Όσοι ασχολούνται με τους Συλλόγους Γονέων γνωρίζουν ότι οι δράσεις που αναπτύσσουν συνήθως υποφέρουν από μία αδυναμία: τη μικρή συμμετοχή. 

Το Μάιο του 2011, μια ομάδα ανθρώπων, όλοι τους μέλη Συλλόγων Γονέων των σχολείων της Χαλέπας είχαν μια απλή ιδέα: Αν οι σύλλογοι ένωναν τις δυνάμεις τους τότε θα μπορούσαν να αναπτύξουν δραστηριότητες ,ανέφικτες για κάθε σχολείο ξεχωριστά. 

Αποφασίστηκε λοιπόν να δημιουργηθεί ένας σύλλογος στον οποίο θα συμμετέχει κάθε σχολείο της Χαλέπας, με σκοπό την προώθηση αθλητικών, πολιτιστικών αλλά και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Για τις πρώτες απαραίτητες ενέργειες συστάθηκε μία 9μελής προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή αποτελούμενη από 2 εκπροσώπους κάθε συλλόγου γονέων των σχολείων της Χαλέπας (9ο, 10ο,11ο Δημοτικά και 7ο Γυμνάσιο) και μία εκπαιδευτικό. 

Η Διοικούσα Επιτροπή στρώθηκε στη δουλειά μέσα στο καλοκαίρι. Η ονομασία «Κύτταρο Χαλέπας» άρεσε από τη αρχή σε όλους. Η σύνταξη του Καταστατικού έγινε με πολύ προσοχή, προσπαθώντας να αποφευχθούν οι κακοτοπιές, δίδοντας παράλληλα τη δυνατότητα συμμετοχής σε όλους τους κατοίκους της Χαλέπας. Ταυτόχρονα τέθηκε και ο πρώτος μεγάλος στόχος: η ανάπτυξη χαμηλού κόστους απογευματινών αθλητικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων στους χώρους των σχολείων. 

Με το άνοιγμα των σχολείων το Σεπτέμβριο του 2011, η ιδέα του «Κυττάρου» έκανε και επίσημα την εμφάνισή της και αμέσως αγκαλιάσθηκε και στηρίχθηκε από τους Διευθυντές και τους δασκάλους των τεσσάρων σχολείων. Εθελοντές γραφίστες δημιούργησαν το λογότυπό μας. Οργανώθηκε εκδρομή γνωριμίας στο Φαράγγι της Αγίας Ειρήνης με συμμετοχή 250 ατόμων. Λίγες ημέρες μετά υπήρξε πρωτοβουλία εθελοντικής αιμοδοσίας στο Δ.Σ 11ο και μέσα στον Οκτώβριο λειτούργησε κοινή Σχολή Γονέων στο 10ο Δ.Σ . Χανίων 

Στο τέλος Οκτωβρίου του 2011 επετεύχθη ο πρώτος μεγάλος στόχος: Ξεκίνησαν οι απογευματινές δραστηριότητες στα σχολεία. Περίπου 150 παιδιά και γονείς άρχισαν να παρακολουθούν μαθήματα διαφόρων αθλημάτων, σκακιού, εικαστικών, χορού και ξένων γλωσσών ενώ από το Φεβρουάριο άρχισαν να λειτουργούν και τρία τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας. 

Την ίδια εποχή η οικονομική κρίση άρχισε να δείχνει το σκληρό της πρόσωπο και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης έκαναν την εμφάνισή τους σε όλη τη χώρα. Η ιδέα της συλλογής τροφίμων και διάθεσής τους στους πιο αδύναμους συνανθρώπους μας ήταν περίπου νομοτελειακό ότι θα εμφανιζόταν στις συνεδριάσεις της Διοικούσας Επιτροπής. 

"google ad"

Η διοίκηση του ΤΕΙ πρόθυμα ανταποκρίθηκε στο αίτημα του «Κυττάρου Χαλέπας» προσφέροντας μία μεγάλη αίθουσα. Δεκάδες εθελοντές, γονείς και εκπαιδευτικοί, δήλωσαν παρόντες. Οργανώθηκε η τακτική συλλογή τροφίμων από κάθε τάξη των σχολείων της Χαλέπας, ενώ ταυτόχρονα υπήρξε στήριξη από τις τοπικές επιχειρήσεις, τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο,τις ενορίες, τους Χαλεπιανούς και τους απλούς συμπολίτες μας. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα το Παντοπωλείο Αλληλεγγύης Χαλέπας ήταν πραγματικότητα. 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...