13.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Γαβρόγλου: Οι κληρικοί επιμένουν να πληρώνονται από το δημόσιο

Ημερομηνία:

Ολοκληρώθηκε σήμερα ο πρώτος κύκλος του διαλόγου για τη συμφωνία Εκκλησίας – Πολιτείας με τη συνάντηση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και τους εκπροσώπους του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος –

Ορίστηκε νέα συνάντηση για τις 21 Δεκεμβρίου

«Οι κληρικοί εξέφρασαν τις αγωνίες τους και έθεσαν πολλά ερωτήματα για μια συμφωνία που δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητή» ανέφερε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, μετά το τέλος της συνάντησης με τους κληρικούς.

«Με όσα καταγράψαμε θα προχωρήσουμε στον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους» πρόσθεσε. Οι κληρικοί, από την πλευρά τους, τόνισαν την επιθυμία τους να εξακολουθούν να πληρώνονται από το δημόσιο και όχι από το ειδικό ταμείο που θα επιδοτείται από το Κράτος, ενώ τη διαχείρισή του θα έχει η Εκκλησία. Νέα συνάντηση ορίστηκε για τις 21 Δεκεμβρίου.

Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώθηκε σήμερα ο πρώτος κύκλος του διαλόγου για τη συμφωνία Εκκλησίας – Πολιτείας με τη συνάντηση του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου με τους εκπροσώπους του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ) και της Ένωσης Συνδέσμων Κληρικών Κρήτης, παρουσία του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης Ακρίτα Καϊδατζή, του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Ηλία Γεωργαντά, του Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων Γιώργου Καλαντζή και νομικών συμβούλων.

kostas2

Συμφωνήθηκε να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ των νομικών και να διατυπωθούν σε γραπτό κείμενο όσα προβλέπει η συμφωνία για τη διασφάλιση του σημερινού αριθμού των εν ενεργεία κληρικών και λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος, τη διαγραφή των κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών και τη δέσμευση του ελληνικού δημοσίου για τη μισθολογική, ασφαλιστική και συνταξιοδοτική εξασφάλιση των κληρικών. Επίσης, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση στις 21 Δεκεμβρίου.

Στο τέλος της συνάντησης ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε: «Είχαμε τη χαρά σήμερα να συναντηθούμε με το Σύνδεσμο Ιερέων της Εκκλησίας της Κρήτης και τον Ιερό Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδος μαζί με τους έγκριτους νομικούς. Μαζί μας ήταν και ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας και ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας. Μας εξέφρασαν τις αγωνίες τους και πολλά ερωτήματα που ήταν αποτέλεσμα μιας όχι πλήρους κατανόησης του πλαισίου Συμφωνίας. Ήταν μία ειλικρινής συζήτηση. Είναι μία συζήτηση που δεν έχει τελειώσει αλλά, σήμερα ειδικά, τελειώνει ο πρώτος κύκλος αυτών των συζητήσεων. Άρα, με όσα ακούσαμε, με όσα καταγράψαμε, θα προχωρήσουμε στο τρίπτυχο: εξορθολογισμός των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας, διασφάλιση -και το υπερτονίζω αυτό- των εργασιακών δικαιωμάτων των ιερέων και βεβαίως το νοικοκύρεμα των οικονομικών. Καταλήξαμε ομόφωνα ότι θα συνεχιστεί η συζήτηση με τους νομικούς για να διαμορφωθεί ένα κείμενο που θα σταλεί στους πατέρες και στις 21 Δεκεμβρίου θα ξανασυναντηθούμε αφού θα έχουν διατυπωθεί από όλες τις πλευρές το κείμενο και οι όποιες παρατηρήσεις. Άρα, ήταν για μας μία εξαιρετική ημέρα. Είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε με τους ιερείς και επίσης να κωδικοποιήσουμε και τους προβληματισμούς αλλά κυρίως να αποσαφηνίσουμε πολλά πράγματα που νομίζω ήταν και ιδιαίτερα πειστικά. Να τελειώσω με ένα στοιχείο που μπορεί να είναι πάρα πολύ χρήσιμο και το οποίο μπορεί να μην έχει γίνει κατανοητό δημοσίως. Ο νόμος θα κυρώνει μία συμφωνία. Η κύρωση μίας Συμφωνίας σημαίνει -και θα έχει κι άλλα πράγματα- ότι δεν μπορεί να αλλάξει αυτή η Συμφωνία αν δεν συμφωνούν και τα δύο μέρη. Άρα, η κατοχύρωση που θα προέρχεται μέσα από αυτήν την κύρωση είναι μία κατοχύρωση πολύ πιο έντονη από ό,τι υπάρχει σήμερα ως προς τη μισθοδοσία ή ό,τι άλλο περιέχει αυτή η Συμφωνία»

kostas3
kostas4

Ο πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος π. Γεώργιος Σελλής δήλωσε:«Μεταφέραμε σήμερα στον Υπουργό τις αγωνίες των κληρικών και των οικογενειών τους μετά από τη Συμφωνία των δύο ανδρών, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου και του Πρωθυπουργού. Μας άκουσε με προσοχή –θέλω να πιστεύω- και με τους συνεργάτες του, και θα περιμένουμε γραπτά αυτά τα οποία θα θέτει η Συμφωνία. Επίσης, θέλω να πω ότι ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος που εκπροσωπεί το σύνολο των κληρικών της Ελλάδος εμμένει στο νομικό καθεστώς και στο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο ήδη υπάρχει όσον αφορά, εννοείται, τις σχέσεις των κληρικών με το ελληνικό δημόσιο. Να περιμένουμε, λοιπόν, όπως είπε και ο υπουργός, γραπτά αυτά τα οποία έχει διατυπώσει για τη Συμφωνία».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Συνδέσμων Κληρικών Κρήτης π. Ζαχαρίας Αδαμάκης δήλωσε:«Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να συζητήσουμε με τον Υπουργό τα θέματα που μας αφορούν. Έγινε ένας καλός διάλογος και συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε. Εμείς, μεταφέραμε από την Κρήτη τον παλμό, τον προβληματισμό των Ιερέων για ό,τι γίνεται. Ο κ. Υπουργός μας άκουσε με προσοχή. Δεύτερον, εμείς επιμένουμε να μείνουμε εκεί που είμαστε, γιατί δεν το επιλέξαμε εμείς, η Πολιτεία μας έβαλε στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών και δεν δεχόμαστε να φύγουμε από εκεί βιαίως. Ζητήσαμε από τον κ. Υπουργό, και εκείνος ευχαρίστως το δέχτηκε, όλα αυτά τα οποία συζητήσαμε σήμερα και την περασμένη Κυριακή εδώ στον ίδιο χώρο στο Υπουργείο, να τα επεξεργαστούν και να μας τα δώσουν γραπτά για να μπορέσουμε και εμείς – έχουμε τα όργανα μας, έχουμε τους Συνδέσμους μας στην Κρήτη, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα- να εκφέρουμε τις απόψεις μας για τόσο καυτά θέματα.

protothema.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ