15.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Γαλλία: Μουδιασμένοι πολίτες και κόμματα μετά το διάγγελμα Μακρόν

Ημερομηνία:

Ένας «αποκομμένος» από την κοινωνία, πρόεδρος των πλουσίων που «δίνει ψίχουλα» στους Γάλλους, είναι μερικά από τα σχόλια και τις αντιδράσεις που εισέπραξε ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν από πολιτικούς τους αντιπάλους αλλά και εκπροσώπους των «κίτρινων γιλέκων», λίγες ώρες μετά το διάγγελμα προς τον γαλλικό λαό που απηύθυνε μέσω της τηλεόρασης.

Υπήρξαν και ορισμένοι, λίγοι, υποστηρικτές του που ανέφεραν ότι οι εξαγγελίες του ήταν «ένα θετικό πρώτο βήμα».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Μonde οι πολίτες είναι ιδιαίτερα επικριτικοί απέναντι στον γάλλο πρόεδρο.

«Σταγόνα στον ωκεανό είναι αυτά που δίνει» λέει ο 46χρονος Λιονέλ που σημειώνει ότι ο Γάλλος Πρόεδρος μίλησε για απαράδεκτη βία και ανεύθυνες πρακτικές χωρίς καν να διερωτηθεί για τις αιτίες αυτής της βίας, ενώ ο 55χρονος Τιερύ σημειώνει ότι οι εξαγγελίες του μοιάζουν ακόμη και προβοκατόρικες.

«Ο Μακρόν μοιάζει να ανακαλύπτει την πραγματική ζωή αλλά θα του πάρει καιρό να καταλάβει και αναλάβει πραγματική δράση», λέει από την πλευρά της η ταχυδρόμος στο επάγγελμα Ναντίν, που δίνει ξανά ραντεβού το Σάββατο στο κέντρο του Παρισίου.

Και οι πολιτικές δυνάμεις της Γαλλίας, ωστοσο, δηλώνουν επιφυλακτικές: «Ο Μακρόν αρνείται να παραδεχθεί ότι αυτό που αμφισβητείται είναι το ίδιο το μοντέλο του οποίου είναι ο κύριος εκπρόσωπος», ανέφερε σε διαδικτυακή της ανάρτηση η ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν, ενώ τόσο η Αριστερά όσο και η Κεντροαριστερά απέρριψαν τις εξαγγελίες του Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν μοιάζει να νομίζει πως θα «μοιράσει λίγο χαρτζιλίκι και θα καλμάρει την εξέγερση των πολιτών που έχει ξεσπάσει», σχολίασε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ηγέτης του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία (της ριζοσπαστικής Αριστεράς).

Κατήγγειλε ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας ανήγγειλε μέτρα το κόστος για τα οποία θα βαρύνει «τον απλό πολίτη» και όχι «αυτούς που έχουν μεγάλο πλούτο».

Ο Μελανσόν δήλωσε ακόμη πως «πιστεύει» πως «η πέμπτη πράξη» του δράματος «θα παιχτεί το Σάββατο», αναφερόμενος στις νέες διαδηλώσεις που προγραμματίζονται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Από την πλευρά του ο Ολιβιέ Φορ, ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος (Κεντροαριστερά) στηλίτευσε επίσης το γεγονός πως ο πρόεδρος Μακρόν ανήγγειλε μέτρα το κόστος των οποίων θα το επωμιστούν οι φορολογούμενοι.

Υπενθυμιζεται ότι ο πρόεδρος Μακρόν εξηγγειλε την αύξηση των μισθών κατά 100 ευρώ μηνιαίως, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο. Παράλληλα, σημείωσε ότι θα καταργηθεί η αύξηση στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για τους συνταξιούχους που κερδίζουν λιγότερα από 2.000 ευρώ τον μήνα.

Επισήμανε επίσης ότι δεν θα επαναφέρει τον φόρο περιουσίας, ενώ δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή.

Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε “δικαιολογημένη” και “βαθιά” την οργή που εκφράζουν τα “κίτρινα γιλέκα” με τις κινητοποιήσεις τους, τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

Τόνισε ότι γνωρίζει πως κάποιες από τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα “πλήγωσαν” τους ανθρώπους, όμως σημείωσε ότι πιστεύει πως μπορεί να βρεθεί μια διέξοδος από τα τρέχοντα προβλήματα.

"google ad"

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...