15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Γαλλία: Χιλιάδες Κούρδοι στους δρόμους 20 χρόνια μετά τη σύλληψη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν

Ημερομηνία:

Πολλές χιλιάδες Κούρδοι έκαναν σήμερα πορεία στο Στρασβούργο (ανατολική Γαλλία) για να ζητήσουν την απελευθέρωση του ιστορικού ηγέτη τους, του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος συνελήφθη πριν από 20 χρόνια και φυλακίσθηκε στην Τουρκία, καθώς και για να υποστηρίξουν μια κούρδισσα βουλευτή που πραγματοποιεί απεργία πείνας.

Αυτή η μεγάλη κουρδική συγκέντρωση διεξάγεται στο Στρασβούργο, την πόλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, κάθε χρόνο μετά τη σύλληψη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στις 15 Φεβρουαρίου 1999. Ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) κρατείται σε σχεδόν απόλυτη απομόνωση στο νησί-φυλακή Ιμραλί, στα ανοικτά της Κωνσταντινούπολης.

Περίπου 7.000 άνθρωποι σύμφωνα με την αστυνομία –17.000 σύμφωνα με τους οργανωτές–, πραγματοποίησαν πορεία σε ήρεμη ατμόσφαιρα. Είχαν έρθει απ’ όλη την Ευρώπη και κρατούσαν πολυάριθμες κουρδικές σημαίες.

Ξεκίνησαν αργά το πρωί από την περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού του Στρασβούργου και έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης πίσω από ένα μεγάλο πανό με το πρόσωπο του ηγέτη τους, πριν συμμετάσχουν σε μια υπαίθρια πολιτική συνάντηση οργανωμένη από κουρδικές ενώσεις.

«Ζητούμε την απελευθέρωση του Οτσαλάν, όμως σήμερα το σημαντικότερο είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησής του», λέει η Ατσέλια Ντεγκίρμεντι, 27 ετών, η οποία ήρθε από το Παρίσι.

«Είκοσι χρόνια, είναι πολύ συμβολικό, συνεχίζουμε την κινητοποίηση ενώ η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να κλείνει τα μάτια», λέει η Ελέν Ερέν, εκπρόσωπος των οργανωτών της διαδήλωσης.

«Ευρώπη, πού είσαι; Η σιωπή σου μας σκοτώνει», φώναζαν οι διαδηλωτές. Στην πορεία, τα πανό που ζητούσαν να «σπάσει η απομόνωση» του Οτσαλάν ήταν δίπλα σε άλλα που υποστήριζαν την Λεϊλά Γκιουβέν, βουλευτή του φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας η οποία διεξάγει απεργία πείνας εδώ και 101 ημέρες για να καταγγείλει τις συνθήκες κράτησης του ιδρυτή του PKK, οργάνωσης που θεωρείται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της.

«Θέλουμε να δώσουμε δύναμη σ’ αυτή τη μεγάλη κυρία και να της αποτίσουμε φόρο τιμής. Η δράση της είχε μεγάλη απήχηση στην κοινή γνώμη και, χάρη σ’ αυτήν, η πίεση αυξήθηκε στην κυβέρνηση του (τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν», υπογράμμισε ο Αγκίτ Πολάτ, υπεύθυνος για τις εξωτερικές σχέσεις στο Κουρδικό Δημοκρατικό Συμβούλιο της Γαλλίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ