14.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Γεραπετρίτης για κορωνοϊό: Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι στην Ελλάδα έχουμε το πιο προηγμένο σύστημα σε ό,τι αφορά τους ελέγχους και τη δειγματοληψία

Ημερομηνία:

Στην ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία «η επήρεια των ελληνικών νησιών κατοχυρώνεται απολύτως»: τη ρητή αυτή απάντηση έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, ενώ τόνισε: «Και μόνο η λυσσώδης αντίδραση εκ μέρους της Τουρκίας αποδεικνύει τη σπουδαία διπλωματική επιτυχία της ελληνικής πλευράς». Σε άλλο δε, σημείο κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «βαθύτατη εθνική μικροψυχία».

Στο άλλο θέμα, αυτό του κορωνοϊού, παρότι αναφέρθηκε στα καλά και στα κακά νέα, όπως είπε, δήλωσε πως «εφόσον υπάρξει επιδείνωση, τότε θα υπάρξουν νέα μέτρα». Πάντως, συμπέρανε, «είναι στο χέρι μας να μπορέσουμε να κρατήσουμε τον ιό στα μέτρα που θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε».

Ειδικότερα για την ελληνο- αιγυπτική συμφωνία, η οποία, όπως παρατήρησε ο υπουργός Επικρατείας, «ολοκληρώνεται μετά από 15 χρόνια επίπονων διαπραγματεύσεων της ελληνικής διπλωματίας με την αιγυπτιακή διπλωματία», άρα «αντιλαμβανόμαστε ότι από μόνο του είναι ένα γεγονός ώριμο και σίγουρα ιστορικό. Εκείνο που έχει υπεραξία για την Ελλάδα, είναι:

1) Το γεγονός ότι το ανυπόστατο και παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο ακυρώνεται διότι ουσιαστικά υφίσταται επικάλυψη των δύο συμφωνιών. Δεδομένου δε, ότι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, οι αντικείμενες χώρες, δηλαδή η Ελλάδα και η Αίγυπτος είναι εκείνες που νομίμως μπορούν να συντάξουν ένα τέτοιο μνημόνιο, ουσιαστικά η συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης βρίσκεται πλέον εκποδών.

2) Η συγκυρία στην οποία καταφέρνουμε να έχουμε αυτή τη συμφωνία. Είναι μια εποχή κατά την οποία η Τουρκία επιχειρεί να βρει ερείσματα στην ανατολική Μεσόγειο. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η Ελλάδα έχοντας ήδη και το αποτέλεσμα της συμφωνίας με την Ιταλία διαμορφώνει ένα πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο βρισκόμαστε να είμαστε διπλωματικά ισχυροί στην ανατολική Μεσόγειο -κι αυτό από μόνο του έχει πολύ μεγάλη αξία για τη διπλωματία μας».

Ενώ στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι μέσω της συμφωνίας περιορίζεται η επήρεια των νησιών, ο υπουργός Επικρατείας ήταν κατηγορηματικός: «Η θέση αυτή εκτός του ότι δεν έχει κανένα νομικό έρεισμα, είναι και μια υποκριτική θέση και είναι μια θέση που επιδεικνύει βαθύτατη εθνική μικροψυχία. Έχουμε για πρώτη φορά ένα συμφωνητικό το οποίο αναγνωρίζει απολύτως την επήρεια των ελληνικών νησιών. Η πάγια θέση της ελληνικής διπλωματίας, ότι θα πρέπει να αναγνωρίζεται επήρεια στη νησιά, πλήρης επήρεια σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες ζώνες, αναγνωρίζεται πλέον απολύτως».

Και συνέχισε λέγοντας ότι «η Αίγυπτος θεωρητικά θα είχε πολύ μεγαλύτερο συμφέρον να κάνει την οποιαδήποτε συμφωνία με την Τουρκία, γιατί με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερα οικόπεδα, μεγαλύτερη ζώνη, παρά ταύτα η ισχυρή ελληνική διπλωματία, η αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης είναι εκείνη που μας φέρνει σήμερα εδώ. Η επήρεια των ελληνικών νησιών κατοχυρώνεται απολύτως, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, και βεβαίως είναι μια συμφωνία που έχει απολύτως δίκαια χαρακτηριστικά».

Σε αντίθεση εξάλλου με ό,τι συνέβη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, «εδώ έχουμε μια συμφωνία μεταξύ δύο κρατών, τα οποία είναι κυρίαρχα και ισότιμα. Συμφωνούν δηλαδή υπό όρους συνεργασίας να οριοθετήσουν τις θαλάσσιες ζώνες τους. Αντιθέτως, η Τουρκία άσκησε πίεση στη Λιβύη, πίεση για μια συνέργεια πρωτίστως στρατιωτική, δεν υπήρχε ισοτιμία, δεν είναι χώρες που έχουν γεωγραφικά όρια και κατά τούτο είναι μια εντελώς ανυπόστατη συμφωνία».

Στην ερώτηση για τα επόμενα βήματα, ο Γ. Γεραπετρίτης ανακοίνωσε τον οδικό χάρτη: «Η συμφωνία αυτή θα έρθει στην ελληνική Βουλή προς κύρωση και στη συνέχεια θα κατατεθεί στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για να αναρτηθεί και στους θαλάσσιους χάρτες. Είναι μια συμφωνία που τίθεται ήδη σήμερα υπ’ όψιν των ελληνικών κομμάτων, έτσι ώστε να έχουν πλήρη γνώση. Και, βεβαίως, αποτελεί έναν κρίκο στην αλυσίδα της ελληνικής διπλωματίας που θα έχει και πολλά άλλα σπουδαία “επεισόδια”».

Στη συνέχεια, προβλήθηκε βίντεο με τις δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, στις οποίες ο υπουργός Επικρατείας απάντησε: «Και μόνο η λυσσώδης αντίδραση εκ μέρους της Τουρκίας αποδεικνύει τη σπουδαία διπλωματική επιτυχία της ελληνικής πλευράς. Είναι, βεβαίως, κάτι το οποίο αναμέναμε. Εμείς σταθμίσαμε με πολύ μεγάλη προσοχή έχοντας επίγνωση της ιστορικότητας της στιγμής την αντίδραση εκ μέρους της Τουρκίας, την μετρήσαμε. Θεωρούμε ότι είναι πολύ μεγαλύτερο το όφελος που αποκομίζουμε σε σχέση με το κόστος των αντιδράσεων της Τουρκίας. Για δε το ζήτημα της εμπιστοσύνης (σ.σ. ο Ρ.Τ. Ερντογάν εμφανίσθηκε να λέει ότι δεν εμπιστεύεται την ελληνική πλευρά) αυτό το οποίο ισχύει είναι ότι παραμένουμε απολύτως αφοσιωμένοι στο Διεθνές Δίκαιο. Αντιθέτως η Τουρκία ουσιαστικά το μόνο που κάνει, είναι να προσπαθεί να χειραγωγήσει τη Λιβύη έτσι ώστε να μπορέσει να αποκομίσει οφέλη. Εμείς είμαστε και πάλι σήμερα υπέρ του διαλόγου, θεωρούμε ότι είναι εποικοδομητικό το να μπορέσουμε να καθίσουμε και να συζητήσουμε με την Τουρκία. Εμείς δείξαμε διάθεση καταλλαγής ακόμη και όταν η Τουρκία έφερε το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, ακόμη και όταν η Τουρκία εξέδωσε τις παράνομες NAVTEX, ακόμη και όταν μετέτρεψε σε τέμενος το ιστορικό πολιτιστικό κτίριο της Αγίας Σοφίας. Αντιθέτως η Τουρκία είναι εκείνη που σήμερα υπαναχωρεί από την πρόθεση να έχουμε ένα γνήσιο διάλογο».

«Λέω μετά λόγου γνώσεως και το μεταφέρω στους συμπολίτες μας, ότι εμείς θα παραμείνουμε πιστοί στο Διεθνές Δίκαιο, πιστοί στο διάλογο αλλά από την άλλη πλευρά έχουμε και την επιχειρησιακή ετοιμότητα και την εθνική διάθεση να υπερασπιστούμε μόνοι μας το οποιοδήποτε συμφέρον της χώρας», υπογράμμισε επιπλέον.

Ενώ στο ερώτημα αν η Αθήνα αναμένει νέες προκλήσεις από την άλλη πλευρά, διαβεβαίωσε ότι «εμείς είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα, διακοπές δεν θα πάμε φέτος, θα είμαστε εκεί που πρέπει να είμαστε, έτοιμοι, και η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του τόπου. Θα είμαστε εκεί να έχουμε την ανάλογη αντίδραση σε ό,τι υπάρξει. Αυτό που εδραιώνεται στην ανατολική Μεσόγειο είναι η Ελλάδα ως ισχυρή περιφερειακή δύναμη, η Τουρκία έχει προβλήματα οικονομικά, η ισχύς του τουρκικού νομίσματος είναι πολύ χαμηλά, από την άλλη πλευρά υπάρχει ένα ζήτημα και οικονομικών διαθεσίμων αλλά υπάρχει και μια ισχυρή ένταση στο εσωτερικό της Τουρκίας. Το βέβαιο είναι ότι αυτή τη στιγμή -για πρώτη φορά ίσως, στη Μεταπολίτευση- η Ελλάδα είναι ο ισχυρός διπλωματικός παίκτης της περιοχής».

Κορωνοϊός: Εφόσον υπάρξει επιδείνωση, τότε θα υπάρξουν νέα μέτρα

Προς το τέλος της συνέντευξης ο υπουργός ρωτήθηκε και για τον κορωνοϊό, αν, ειδικότερα, θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα. «Υπάρχει ένα ευρύ μενού από μέτρα και θα υπάρξει κλιμάκωση των μέτρων εφόσον εν τέλει αποδειχθεί ότι υπάρχει ένα επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο. Έχουμε και καλά και κακά νέα. Τα κακά νέα είναι προφανή: έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, η οποία είναι αναμενόμενη, από τη στιγμή που ανοίγουμε την αγορά του τουρισμού. Βεβαίως έχουμε πολύ περισσότερα τεστ, ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι ο απολύτως δηλωτικός της κατάστασης. Από την άλλη πλευρά έχουμε δυστυχώς ένα πιο περιορισμένο επίπεδο συμμόρφωσης» κυρίως στις νεότερες γενιές. «Οι νέοι αισθάνονται ότι δεν πλήττονται από αυτήν την κατάσταση. Η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική. Παγκοσμίως βλέπουμε ότι αφενός υπάρχει μια σοβαρότατη πτώση του μέσου όρου ηλικίας των κρουσμάτων, αφετέρου βλέπουμε ότι δεν υπάρχει κανένας ο οποίος να μπορέσει να διαφύγει.

"google ad"

Να πούμε και τα καλά νέα, τα κρούσματα είναι ένας δείκτης, αλλά οι πιο αξιόπιστοι δείκτες είναι αυτοί που αφορούν τους διασωληνωμένους και εν τέλει τους θανάτους. Εκεί είναι που αποτυπώνεται ποιο είναι το αποτέλεσμα του ιού. Έχουμε μια μεθοδολογία ελέγχων πολύ υψηλού επιπέδου, θέλω να διαβεβαιώσω και εσάς και μέσω υμών τους τηλεθεατές, ότι στην Ελλάδα έχουμε το πιο προηγμένο σύστημα σε ό,τι αφορά τους ελέγχους και τη δειγματοληψία. Είναι ένας αλγόριθμός ο οποίος στηρίζεται σε απολύτως ενημερωμένα επιδημιολογικά δεδομένα, με αποτέλεσμα να είμαστε σε θέση να έχουμε πολύ υψηλό επίπεδο επιτυχίας σε εκείνους που ελέγχουμε», ανέφερε εμφατικά και συνέχισε: «Εφόσον υπάρξει επιδείνωση, τότε θα υπάρξουν νέα μέτρα, τα οποία θα έχουν να κάνουν αφενός με την είσοδο στη χώρα, αφετέρου θα έχουμε και εσωτερικά μέτρα που θα αφορούν είτε τοπικές κοινωνίες, περιορισμό ωραρίου, περιορισμό κίνησης, περιορισμό στα καταστήματα, χρήση της μάσκας. Ή, θα έχουμε οριζόντια μέτρα, σήμερα είχαμε τα μέτρα που αφορούν τις λιτανείες και όλες τις εμποροπανηγύρεις», υπογραμμίζοντας τη «θετική στάση» της Εκκλησίας, η οποία «είχε ήδη συστήσει να μην υπάρχουν λιτανείες».

Απηύθυνε όμως και μια «μικρή προειδοποίηση», όπως είπε, ότι «οι έλεγχοι θα κλιμακωθούν, χθες κι επειδή λαμβάνουμε κάθε μέρα ενημέρωση για τους ελέγχους, είχαμε περίπου 4.300 ελέγχους στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, επιβλήθηκαν 190 κυρώσεις, σε 14 καταστήματα επιβάλαμε κλείσιμο/αναστολή λειτουργίας. Είναι στο χέρι μας να μπορέσουμε να κρατήσουμε τον ιό στα μέτρα που θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε, είναι ένα ζήτημα ατομικής ευθύνης», ζήτησε κλείνοντας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...