Τριάντα ετών σήμερα ο Μιχαηλίδης, έγινε γνωστός ως ο «τοξοβόλος του Συντάγματος» όταν τον Φεβρουάριο του 2011 εμφανίστηκε, σε επεισόδια που έγιναν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην πλατεία Συντάγματος, να σηκώνει ένα τόξο και να βγάζει βέλος, με σκοπό να το εκτοξεύσει προς το κοινοβούλιο. Εκείνη την ημέρα είχε συλληφθεί από τους αστυνομικούς -χρειάστηκε σχεδόν μία ολόκληρη διμοιρία ΜΑΤ για να μπορέσει να τον ακινητοποιήσει-, αλλά στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.

Πριν απ’ αυτή είχαν προηγηθεί άλλες δύο συλλήψεις και πιο συγκεκριμένα το 2006 για συμμετοχή σε επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και το 2007 για συμμετοχή σε επεισόδια έξω από το Μον Παρνές. Και τις δύο φορές είχε αθωωθεί.

Ωστόσο, ούτε μετά το 2011 έπαψε να απασχολεί τις Αρχές με τους αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής για τουλάχιστον ένα χρόνο να εξετάζουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για μέλος της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε κατηγορηματικά.

Το 2013, μαζί με άλλους πέντε νεαρούς, συνελήφθη για ένοπλη ληστεία σε δύο τράπεζες στο Βελβεντό Κοζάνης (σ.σ. ακολούθησε κινηματογραφική καταδίωξη με τους δράστες να παίρνουν προσωρινά όμηρο έναν πελάτη).

Τότε είχε προκληθεί σάλος από το γεγονός ότι οι συλληφθέντες είχαν εμφανή σημάδια κακοποίησης -αν και οι Αρχές επιχείρησαν να τα «σβήσουν» ψηφιακώς. Ο Μιχαηλίδης είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 23 ετών και 9 μηνών για ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς στην Πεύκη, κατά τη διάρκεια της οποίας είχαν τραυματιστεί δύο αστυνομικοί και ένας νεαρός, καθώς και για τις ένοπλες ληστείες στο Βελβεντό Κοζάνης.

Ο «τοξοβόλος του Συντάγματος» ήταν αριστούχος μαθητής, ενώ είχε πάρει και βραβείο σε μαθηματικό διαγωνισμό κατά τα μαθητικά του χρόνια. Μάλιστα, είχε βραβευτεί από την πρώην υπουργό Παιδείας, Μαριέτα Γιαννάκου, που είχε χαρίσει -σε εκείνον και τους υπόλοιπους βραβευμένους- ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Στις Πανελλήνιες πέρασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπου άρχισε για μικρό διάστημα να σπουδάζει.

Ο πατέρας τους, Χαράλαμπος Μιχαηλίδης, γνωστός μαέστρος και καλλιτεχνικός διευθυντής όταν είχε συλληφθεί ο γιος στα επεισόδια στο Σύνταγμα είχε σπεύσει να υποστηρίξει το παιδί του. Τότε δήλωνε πως ο νεαρός Γιάννης είναι οικολόγος και δεν ανήκει σε κάποιο μπλοκ ή κάποια οργάνωση. Τον είχε χαρακτηρίσει ως ένα καλλιεργημένο παιδί με σπουδές –φοιτητής στο ΑΠΘ- και βαθύτατα σκεπτόμενο άτομο.  Είχε υπογραμμίσει πως έχει κάποιες ιδεολογικές τάσεις φίλα προσκείμενες στον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Η σκοποβολή και η τοξοβολία ήταν τα χόμπι του

Δραστήριος νέος ο Γιάννης Μιχαηλίδης είχε ως χόμπι την σκοποβολή και την τοξοβολία. Δυστυχώς για τον ίδιο αποφάσισε να δείξει τις δεξιότητες του στο κοινό τόσο με τον τόξο στην πλατεία Συντάγματος, όσο και με το καλάσνικοφ στους υπαλλήλους και τους πελάτες της Αγροτικής Τράπεζας στο Βελβεντό Κοζάνης.

Κατά την παραμονή του στις Αγροτικές Φυλακές Τίρυνθας διέμενε σε σπιτάκι στον περίβολο των φυλακών ενώ εκτελούσε καθήκοντα βοσκού αιγοπροβάτων.

Οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. είναι σε πλήρη εξέλιξη.